Rogán több mint öt év után megszólalt a parlamentben: Nem ismertem Schadl nevű urat

2023. április 11. – 18:05

Rogán több mint öt év után megszólalt a parlamentben: Nem ismertem Schadl nevű urat
Rogán Antal a parlamentben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal legutóbb 2017. december 11-én szólalt fel a parlamentben, több mint öt év eltelte után kedden a Schadl–Völner-ügyről kérdezhette Jámbor András a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét az azonnali kérdések órájában. Az ügy nyomozati anyagaiban ugyanis több helyen is előkerül a Tóni, Barbara és Ádám becenév. A Párbeszéd képviselője azzal kezdte felszólalását, hogy:

„Miniszter úr, hogy ha szólíthatom így, Tóni.”

Jámbor András szerint a nyomozati anyagban van egy rész, ahol Schadl arról beszélget a Gazdával, hogy a jó barátjuk, „a Tóni milyen nehezen szenved”, amikor miniszterként támadják ők. „Én sajnos nem ismerek más Tóni nevű embert a kormányban, vagy Tóni becenevű embert, úgyhogy nehezen gondolok másra, mint hogy önről van szó.”

Jámbor azt mondta, szerinte azért is Rogán lehet a szóban forgó Tóni, mert a feleségét Barbarának hívják, a volt kabinetfőnökét pedig Ádámnak. Azt is felemlegette, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének bejárása volt a Karmelitába és Rogán minisztériumába, ahol különböző tárgyalásokat folytatott. „Hogyan kapcsolódik ön Schadl Györgyhöz? Azt kérném, hogy tisztázza, mi Schadl György és ön között a kapcsolat. Jó lenne, ha az is tisztázódna, hogy a fideszes képviselők és a végrehajtó maffia között mi a kapcsolat.”

Rogán Antal azzal kezdte válaszát, hogy

„nem tudom, hogy Schadl és Schádl urak azok ugyanannak a személynek felelnek meg-e”,

vagy egyszerűen csak egy sajátos kiejtési módról van szó. Majd „nyíltan, tisztán és egyszerűen” arról biztosította Jámbort, hogy

nem áll módjában ismerni Schadl vagy Schádl nevű urat, nem is ismert ilyet, és valószínűleg a jövőben sem fogja ismerni.

„Ha látnak valami újságcikket, ami önöknek tetszik, akkor azok alapján azonnal vádat kéne emelni, és lehetőleg néhány napon belül ítéletet is kéne hozni.” Rogán szerint az ügyészség minden, az ügyben gyanúként felmerült esetet megvizsgált, és ahol kellett, eljárást indított.

Nem cikkekről van szó, hanem a nyomozati anyagokban szereplő tényekről, lehallgatási jegyzőkönyvekről – mondta Jámbor András Rogánnak. Furcsállta, hogy Rogán nem mondott arról semmit, hogy volt kabinetfőnökének mi köze van az ügyhöz. A Párbeszéd képviselője szerint nem működik megfelelően az igazságszolgáltatás Magyarországon, és nem foglalkoznak a végrehajtás áldozataival. Ebben a cikkben mutattuk be, hogy a Völner-ügy kirobbanása óta mit tett a kormány a végrehajtói rendszer megreformálásáért.

„Magyarországon a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania” – mondta viszontválaszában Rogán Antal. Nem az ártatlanságot kell bizonyítani, hanem a bűnösséget, tette hozzá a végén.

A Telex korábban Schadl Györgyöt is megkérdezte arról, hogy ki az a Tóni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!