Magyar Péter szerint Rogánék manipulálhatták a Völner–Schadl-per nyomozati anyagát

2024. március 20. – 14:07

Magyar Péter szerint Rogánék manipulálhatták a Völner–Schadl-per nyomozati anyagát
Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és meghamisították, hozzátettek vagy kivettek a nyomozati iratokból

– mondta Magyar Péter a Völner–Schadl-ügyről, amivel kapcsolatban szerdán meghallgatták a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. Magyar délelőtt 10 órakor ment be a tanúkihallgatásra, ami körülbelül négy órán át tartott, és kép és hangfelvétel is készült róla. Az ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Magyar azt mondta, két Facebook-posztjával kapcsolatban hallgatták meg, ezek közül az egyikben arra utalt, hogy a kormány már fél évvel a gyanúsítások kimondása előtt tudta, hogy mi zajlik a Völner–Schadl-ügyben, és hogy Völner Pál is érintett. Magyar azt mondta, több kormánytag tudott arról, hogy megfigyelések zajlanak a végrehajtói kar volt vezetőjével és a volt államtitkárral kapcsolatban, de nem nevezte meg őket.

Három állítást tudok önökkel megosztani: az egyik az, hogy Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.

A második az, amit szintén elmondtam a sajtóban az az, hogy a nyomozás lezárulta, tehát a meggyanúsítás előtt, és Schadl György őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormánynak tudomása volt arról, hogy büntetőeljárás zajlik, és titkos megfigyelés, és erről tájékoztatták már fél évvel a meggyanúsítása előtt Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettest. Hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, azt nem tudtam elmondani.

A harmadik, és legsúlyosabb állításom, amit bizonyítani is tudok, az az, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat, ami annyit jelent, hogy vagy kivettek belőle dolgokat, vagy kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat

– mondta Magyar.

Magyart március 26-án 9 órára folytatólagos tanúkihallgatásra hívták be, hangzott el a Facebookon élőben közvetített videóban, amiben azt mondta, ekkor hozza majd a bizonyítékokat. Elmondása szerint ezek hangfelvételek, amelyeken több kormánytag is szerepel, de azt nem mondta meg, hogy kik ők. Magyar Péter azt mondta, nem tudja, hogy Orbán Viktor tudott-e a megfigyelésekről. Magyart két ügyész és egy fogalmazó hallgatta meg, csak a Völner–Schadl-ügy miatt, ő pedig két ügyvédjével vett részt a meghallgatáson. Magyar azt mondta, azért nem voltak nála a hangfelvételek, mert nem tudta, milyen ügyben hívták be.

„Ha lehetőségem van rá, akkor ezeket a felvételeket nyilvánosságra fogom hozni” – mondta.

Magyar Péter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a volt felesége, Varga Judit volt igazságügyi miniszter szerepel-e a felvételeken.

A sajtótájékoztatón megismételte, amit már korábban is mondott, hogy szerinte Rogán Antalnak izzítania kellene az egyik magángépét, és keressen olyan országot, ahonnan nincs kiadatás.

Magyart újságírók és civilek várták az épület előtt, volt, aki egy profi, állványos hangfallal várta, hogy kihangosíthassa, mit mond a Diákhitel Központ volt igazgatója a meghallgatásról. A férfi a Telex helyszíni tudósítójának azt mondta, a rendőrök már közölték vele, hogy feljelentik, mert a hangfal bejelentésköteles, számos hasonló eljárás indult már ellene.

Soha nem bántottam a volt feleségemet

– válaszolta Magyar Péter egy újságírói kérdésre, azért kérdezték erről, mert Magyar szerint rendőri jelentés készült egy veszekedésükről, amire a hétvégén Varga Judit egy kapcsolati erőszakról szóló poszttal reagált.

Magyar a meghallgatás előtt még nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen ügyben idézték be tanúként, akkor még csak annyit tudott, hogy egy korrupciós ügy kapcsán. Varga Judit exférje, aki a kegyelmi ügy kirobbanásával egy időben csekkolt ki a NER-ből, 10 óra előtt negyed órával érkezett meg a közeli belvárosi Szerb utcába, ügyvédjével és egy testőrrel. (Magyar Péter hétfőn posztolt a Facebookon arról, hogy 24 órás személyvédelmet kap.) A Telex helyszínen tartózkodó munkatársa szerint kb 50-80 ember állt az épület előtt, zömében a sajtó munkatársai, de amikor felbukkant Magyar és kísérete, egy csoport éljenezni kezdett. „Hajrá, Péter, veled vagyunk” – skandálták, majd pedig azt, hogy „nem félünk, nem félünk”.

Volt, aki profi hangfallal várta Magyart – Fotó: Zách Dániel / Telex
Volt, aki profi hangfallal várta Magyart – Fotó: Zách Dániel / Telex

A meghallgatás előtt még felmerült az is, hogy Magyart esetleg a korábban általa vezetett Magyar Diákhitel Központnál 2021-ben igencsak furcsa körülmények között lezajlott Kehi-vizsgálatról kérdezik, de szóba kerülhet a Schadl-ügy mellékszálaként emlegetett Tóni-gate is. Magyar kedden a Telexnek azt mondta, ő sem tudja pontosan, melyik ügyben akarják meghallgatni, de amennyiben lehetősége lesz rá, a Rogán Antalra vonatkozó bizonyítékait is bemutatja a hatóságoknak.

Magyar kedden posztolt arról, hogy a kormány már fél évvel a gyanúsítások kimondása előtt tudta, hogy mi zajlik a végrehajtói karnál, és hogy Völner Pál érintett az ügyben. „Völner Pál már fél éve tudott arról, hogy titkos megfigyelés folyik, és a kormányt figyelmeztette erre” – mondta, hozzátéve, hogy információi részben volt feleségétől, Varga Judit akkori igazságügyi minisztertől, részben Gulyás Gergelytől származnak. Magyar elmondása szerint tavaly decemberben beszélt utoljára Gulyással, Varga Judittal pedig a közös gyerekeik kapcsán szokott.

Magyar Péter először a Partizánnak adott interjút közvetlenül a kegyelmi ügy kirobbanása után, mert felháborította, ahogy a jobboldali sajtó, szerinte Rogán Antal vezetésével, bánt a köztársasági elnökkel. Kijelentései alapján több nyomozás is indult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!