Magyar Péter, aki kicsekkolt a NER-ből, és rátámadt Rogán Antalra

Legfontosabb

2024. február 11. – 12:21

Magyar Péter, aki kicsekkolt a NER-ből, és rátámadt Rogán Antalra
Varga Judit igazságügyi miniszter és férje, Magyar Péter a madéfalvi veszedelem 259. évfordulóján tartott megemlékező misén a székelyföldi Madéfalván, a Szent Anna-kápolnában 2023. január 7-én – Fotó: Veres Nándor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin és Varga Judit lemondása, közéletből való kivonulása mellett a szombati nap meglepő fejleménye volt Magyar Péter, Varga Judit volt férjének jelentkezése. Magyar nem sokkal a lemondások bejelentése után tett ki a Facebook-oldalán egy posztot, amelyben lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, eközben keményen beolvasott Rogán Antalnak és az oligarcháknak.

Magyar már néhány nappal ezelőtt kirakta a Facebook-oldalára Ferenc pápa Úrangyala imája egy részletét, sőt az oldala címébe is odaírta: Ne féljetek! Az imádság (és Jézusnak a tanítványokhoz intézett bibliai mondása) egyébként így folytatódik: „álljatok készen”, azaz maradjatok ébren, ne legyetek passzívak, cselekedjetek. De pár napja még Skrabski Fruzsina elnöki tanácsadó posztja alá is odaírta, hogy „nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni”.

Magyar Péter szombati Facebook-bejegyzésének lényege, hogy ő is hitt a nemzeti, szuverén, polgári Magyarországban, de most azt látja, hogy mindez csak „politikai termék, egy cukormáz, ami csupán két célt szolgál, a hatalomgyár működésének elfedését és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzését”. Felelősként egyértelműen utal Rogán Antalra, az oligarchákra és néhány befolyásos családra, akik uralják Magyarországot:

„Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük, soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak.”

Befolyásos család, befolyásos barát

Magyar eddig kétségtelenül maga is a rendszer kedvezményezettje volt. Minden bizonnyal képzettségének, eddigi munkájának és persze kapcsolatainak is szerepe volt abban, hogy bekerült a Magyar Közút Zrt. igazgatóságába, illetve az MFB, a Magyar Fejlesztési Bank felügyelőbizottsági tagja volt. Emellett az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél befektetési tanácsadóként dolgozott. Ezekről a jól fizető megbízatásoktól mondott most le.

Magyar Péter családjában több híres és befolyásos felmenőt találunk. Nagyanyja Mádl Teréz, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök testvére. Szintén érdekes, hogy nagyapja a régi Magyar Televízió Jogi esetek című műsorából az egész ország által megismert és megkedvelt Erőss Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori bírája volt. Magyar Péter édesanyja Erőss Monika, aki korábban a Kúria főtitkára volt, 2020 áprilisától pedig az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese.

Információink szerint Magyar Péter még a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogi tanulmányai idején került jó kapcsolatba a szintén ott tanuló Gulyás Gergellyel. Úgy tudjuk, egy hamburgi tanulmányúton együtt is laktak, onnan a jó viszony.

Gulyás ismertette aztán össze Magyart 2005-ben egy jogászbulin a Miskolcra járó Varga Judittal. A találkozásról maga Varga Judit számolt be, amikor egy interjúban Magyar Péterrel közösen a kapcsolatukról is meséltek: „2005. április elsején egy jogászbuliban leült velem szemben egy srác barna zakóban – ő volt Péter. Egy közös barátunk mutatott be minket egymásnak, beszélgetni kezdtünk, és pillanatok alatt kiderült, hogy azonos értékrend szerint képzeljük el az életünket.”

Helycserés támadások

Ahogy Varga elmesélte, imponált neki, hogy Magyar azzal udvarolt, fiatalon szeretne házasodni és szülővé válni. Megismerkedésük után egy évvel, 2006 augusztusában megkérte a kezét. Varga ügyvédjelölt lett, ahol éjjel-nappal dolgoznia kellett, Magyar viszont a jogászpályáját a Fővárosi Bíróságon kezdte fogalmazóként, ahol általában délután négykor véget ért a munkaidő. Magyar Péter a közös interjúban aztán azt mondta, egy idő után életmódot váltottak, és egy helycserés támadással ő lett ügyvédjelölt, Varga pedig bírósági fogalmazó. 2008-ban született meg első gyermekük.

Magyar Péter ügyvédjelöltként aktívan kivette részét Gulyás Gergely oldalán a 2006-os utcai tüntetések rendőri áldozatainak ingyenes jogi képviseletében és megsegítésében. 2007-ben hozták létre a Ne féljetek! Alapítványt a 2006 őszi rendőri erőszak fizikai sérülést szenvedett áldozatainak. Az alapítvány kuratóriumában ott találjuk Erőss Pált, Fábry Sándort, Morvai Krisztinát, Mádl Ferencnét, Schmidt Máriát és Magyar Pétert is.

Hivatalos életrajza szerint Magyar a nemzetközi ügyvédi szférában multinacionális vállalatok magyarországi beruházásait segítette. 2009-ben azonban Varga Judit jó lehetőséget kapott Brüsszelben, ahol az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként kezdett el dolgozni, három évig tagja lehetett Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatának.

A család ezért Brüsszelbe költözött, és ezúttal újabb helycsere következett: Magyar Péter maradt otthon az egyéves gyerekkel egy idegen városban. Ahogy a közös interjújukban elmondta: az első hetek nagyon nehezek voltak a gyerekkel, meg kellett tapasztalnia az állandó otthonléttel járó beszűkülést. De sokat tanult is, és nem élte meg áldozatként ezt az időszakot. „Belgiumban a játszótéren nagyjából ugyanannyi édesapával találkoztam, mint édesanyával”, és „azóta értem és tudom értékelni igazán a nők által hozott áldozatot.” Házasságukban három gyermekük született.

Fontos állások

A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után is maradtak Brüsszelben. Magyar Péter 2010-től a Külügyminisztériumban folytatta pályafutását, a magyar uniós elnökség idején szakdiplomataként Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén dolgozott a belga fővárosban. 2015-től a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatájaként felelt a kormány és a Európai Parlament közötti kapcsolattartásért. 2018 szeptemberétől a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságát vezette.

Magyar 2018-ban a Diákhitel Központ vezetője lett, majd pozíciójából saját kezdeményezésre, közös megegyezéssel távozott 2022 februárjában. Ezután sem sokáig maradt pozíció nélkül. A nyilvános céginformációs rendszerben elérhető adatok szerint 2022. június 27-től egy ideig a vagyonkezeléssel foglalkozó Good Farming Kft. ügyvezetője volt. A társaság a Magyarországon bejegyzett és működő Gyulai Agrár Zrt.-ben megvásárolt tulajdoni részesedést kezelte.

2022 augusztusában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja lett. Tavalyelőtt Lázár János építési és közlekedési miniszter érkezésével a cég vezetőségét nem váltották le, de új menedzsment érkezett, ennek volt része Magyar is.

Tavaly márciusban Varga Judit és Magyar Péter bejelentették válásukat. A válófélben lévő Magyar eközben újabb állami cégben szerzett pozíciót: 2023 áprilisában ő is bekerült a Volánbusz Lázár János által felfrissített igazgatóságába, de erről a posztról mostanra már távozott.

Polgármesteri próbálkozás és a csokügy

Közéleti pályafutása viszonylag rövid volt: a 2019-es önkormányzati választás előtt bejelentkezett polgármesterjelöltnek Balatonhenyén, de végül visszalépett a jelöltségtől. Egyes feltételezések szerint ezt azért tette, mert rájött: az összeférhetetlenségi szabályok miatt a jól fizető állami cégnél betöltött pozíciójával nem fér össze a helyi politizálás. Végül csak azután döntött a visszalépés mellett, miután egyetlen ellenfele, a település korábbi polgármestere kiszállt a versenyből. Magyar Péter utána egy régi ismerősét ajánlotta polgármesternek, akit a helyiek egyedüli indulóként meg is választottak.

Magyar nem véletlenül Balatonhenyén próbálkozott, a kis faluhoz más szálak is kötik: a házaspár 2013-ban telket vett itt, majd a területen álló régi parasztházat csoktámogatást is felhasználva családi házzá építették át. Ebből aztán nagy port kavart ügy lett: bár Varga és Magyar a 10 millió forintos csokot felvették, menet közben mindketten munkát kaptak Budapesten. A csokot ugyanakkor csak olyan házra lehet felvenni, ahol a tulajdonosok ténylegesen laknak is, az nyaraló felújítására nem használható. A támogatást folyósító banktól ezért azt kérték, hogy öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük. Vállalták, hogy ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek majd a faluba, akkor a kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást. Ez végül tavaly májusban meg is történt.

Mióta Varga Judit és Magyar Péter elváltak, úgy tudjuk, mindkettőjüknek új kapcsolata van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!