Varga Judit exférje a kegyelmi ügyről: Nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni

2024. február 6. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedves Fruzsina, minden tisztelettel kérlek, hogy ne keverjük ide a 2006-os ügyet, már csak az akkori áldozatok emléke miatt se. A mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni” – írta Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje a Facebookon K. Endre kegyelmi ügyéről. Magyar Skrabski Fruzsina posztja alá kommentelt.

Skrabski Fruzsina, aki egyébként a kegyelemről döntő Novák Katalin 16 fős tanácsadó testületének egyik tagja, hosszú Facebook-posztjában azt írta:

„Az tény, hogy a 2006 utáni ellenállásban résztvevők kegyelmei nem tetszettek a titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiának. Minden módon próbáltak engem is leállítani (fenyegetéssel, hamis információkkal, lejáratással) és próbálták Novák Katalint is rávenni, hogy ne adjon kegyelmet (hamis információkkal, javaslatokkal).” Ebből azt vezette le, hogy K. Endre ügye egy „titkosszolgálati akció” is lehetett, és ezért nem került Novák elé megfelelő információ arról, kinek is ad kegyelmet. Skrabski szerint ráadásul Novák annyira jó ember, hogy a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatójának falazó K. Endre kegyelme ügyében csak félreértés történhetett.

A Diákhitel Központ egykori vezetője, Magyar Péter kommentje szerint az ügyben „többen is hibáztak”. Magyar Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje, és Varga volt az igazságügyi miniszter akkor, amikor Novák kegyelmet adott K. Endrének. Ez azt jelenti, hogy Varga Judit terjesztette fel Nováknak a kegyelmi kérvényt, és ő volt az is, aki ellenjegyezte Novák kegyelmi döntését. A hatályos törvények szerint, ha nem ellenjegyezte volna, akkor K. nem kapott volna kegyelmet.

Napok óta azt találgatja a közvélemény, hogy a pápalátogatás ürügyén miért adott kegyelmet a köztársasági elnök a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akiről ebben a cikkben írtuk részletesen.

Kedden a 444-nek megszólalt K. Endre is, de nem akart nyilatkozni, annyit mondott, nem ő írta a kegyelmi kérvényt, nem tudja, mit mondana az áldozatoknak, és „majd a jóisten eldönti”, mikor nyilatkozik bővebben az ügyről.

Mikor az ATV is feltette ezt a kérdést Nováknak, ő azt mondta, hogy van egy jogszabály-rendelkezés, amelynek tekintetében az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. „Ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak” – részletezte.

Az ellenzék már fideszes pedofillobbiról beszél, és Novák lemondását követeli, miután a sajtóban megjelent, hogy a kényszerítésért jogerősen három év négy hónap börtönre ítélt K. Endrének fideszes kapcsolatai lehettek.

Hétfőn Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője már Varga Judit lemondását követelte a Fidesz EP-listájának éléről. Varga felelőssége azért merült fel, mert bár Novák határozott a kegyelemről, a kérelmet miniszterként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett.

A botrány kirobbanása után először az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón szerepelt nyilvánosan a köztársasági elnök. Novák azt mondta az egyik legsúlyosabb bűncselekménynek tartja a pedofíliát, de nem indokolta meg, miért részesítette elnöki kegyelemben K. Endrét. Az eseményről készült videónk itt elérhető:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!