Lemondott a Diákhitel Központ vezetéséről Varga Judit férje

2022. február 28. – 12:18

Lemondott a Diákhitel Központ vezetéséről Varga Judit férje
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Diákhitel Központ Zrt. éléről annak vezérigazgatója, Magyar Péter. Varga Judit férjétől Havelda Balázs, a Magyar Fejlesztési Csoporthoz tartozó társaság pénzügyi igazgatója veszi át a vezérigazgatói feladatokat keddtől – tájékoztatta az MFB hétfőn az MTI-t.

Azt írják, hogy a távozó vezérigazgató rendkívül sikeres időszakot zárt le. Magyar Péter a társaságot 2018 óta vezette, irányítása alatt vezették be a jelenlegi legnépszerűbb terméket, a szabad felhasználású Diákhitel Pluszt, illetve tavaly májustól elérhetővé vált a szak- és felnőttképzési hitel is. Irányítása alatt 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett a havonta igényelhető szabadfelhasználású diákhitel összege – emlékeztettek.

Havelda Balázs 2014 novemberétől a Diákhitel Központ pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként irányította a társaság treasury, kontrolling-BI, pénzügy-számviteli, hitelkockázat modellezési és beszerzés-létesítménygazdálkodási területét.

Év elején írtunk arról, hogy megszűnt a központ által, előzetes hitelbírálat nélkül, felnőttképzéshez is biztosított szabadfelhasználású hitelkonstrukció, és ennek az az oka, hogy egy szervezett bűnözői kör olyan gyorsan ráúszott az előzetes hitelbírálat nélküli lehetőségre, hogy a programot be kellett zárni, át kellett írni. Magyar Péter akkor a Telexnek azt mondta, hogy „a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.”

A történtekre rálátó forrásunk szerint egészen pontosan az történt, hogy a maffia ráúszott a lehetőségre, és szervezett segítségével, borsodi „tanulók” tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a képzési hiteleket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!