Kamudiákokkal ment rá a maffia a felnőttképzéshez is elérhetővé vált diákhitelre

Legfontosabb

2022. január 5. – 12:20

Kamudiákokkal ment rá a maffia a felnőttképzéshez is elérhetővé vált diákhitelre
A Diákhitel bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán – Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam szeretett volna segíteni azoknak, akik egy vonzó, korszerű munkahely érdekében felnőttként is hajlandóak tanulni. A Diákhitel Zrt. kedvező hiteleket vezetett be a tandíjra, de még az időszak megélhetési költségeire is. Ám egy szervezett bűnözői kör olyan gyorsan ráúszott az előzetes hitelbírálat nélküli lehetőségre, hogy a programot pillanatok alatt be kellett zárni, át kellett írni.

Nincs szomorúbb annál, mint amikor sokak munkája, egy valóban jószándékú, társadalmilag hasznos kezdeményezés kisiklik. Az állam, jelen esetben a Diákhitel Központ Zrt. és a magánszféra hosszú előkészítés (lobbimunka és egyeztetések) után kibővítette a diákhitelek elérhetőségét. A Magyar Közlöny 2021. március 29-i számából derült ki, hogy a felnőttképzéshez is megnyílt kétféle diákhitel. A Telex is írt arról, hogy 2021. május 31-től a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhetővé vált a diákhitel. A 18 és 55 év közötti korosztály a három hónapnál hosszabb

  • szakmai oktatáshoz,
  • részszakmára felkészítő szakmai oktatáshoz,
  • engedélyhez kötött szakképesítésre felkészítő szakmai képzéshez,
  • illetve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéshez

is igénybe vehette a hiteleket.

A két módozat

Két fajtája volt a hiteleknek.

  • A kötött felhasználású kölcsön legfeljebb 500 ezer forintig, vagy a tandíj maximális összegéig lehetett igényelni, és az állami támogatásnak hála, ez egy kamatmentes hitel volt.
  • Emellett lehetőség nyílt egy szabad felhasználású hitel felvételére is, ami akár havi 150 ezer forintig, összesen maximum 1,2 millió forintig, 1,99 százalékos kamat mellett finanszírozta a tanuló megélhetését.

Az eredeti szabályok alapján az állam eléggé szélesre tárta a kapukat, nem volt szükség a kölcsönhöz sem fedezetre, sem előzetes hitelbírálatra, és a hitel bármikor díjmentesen elő- és végtörleszthető volt.

A pozitív célkitűzés nyilván az volt, hogy a tartalékokkal nem rendelkező emberek is bekapcsolódhassanak az élethosszig tartó tanulásba. Tehát olyan képesítést szerezzenek, amellyel a munkaerőpiac megváltozott igényeihez jobban tudnak alkalmazkodni.

Vadhajtások

Ha azonban egy kedvező hitel elindul, vagy bármilyen más támogatott konstrukció megnyílik, legyen az demográfiai csomag, naperőmű-támogatás, szociális lakásprogram, gyakran felbukkannak a haszonlesők, sőt, a btk-s csalók, akár a maffia is. Sajnos a kiírónak mindig nagyon kell figyelnie, hogy egyik típusú hibát se kövesse el, vagyis

  • ne engedje oda a kondérhoz a maffiát,
  • de ne is zárja ki a valóban megcélzott közösséget.

Mint azt többen is elmesélték a Telexnek, a felnőttképzési hitelprogram szervezői nem voltak teljesen naivak. A kormány rég felismerte, hogy a felnőttképzésben korábban milyen hálózatos csalások, gagyi képzőhelyek, visszaélések voltak, ezért még időben nekifutott a szabályok szigorításának.

A Fidesz átalakította az egykori OKJ-s világot, erősebb állami kontrollt vezetett be, és miközben az állam továbbra is rögzítette, hogy sok szakma képzése állami feladat, de emellett részben engedélyhez kötött, részben csak bejelentéshez kötött képzőhelyeken egy szigorúbb rendszerben lehetett felnőttként szakmákat tanulni és tanítani.

Az említett hitel ezek közül csak az engedélyezett képzőhelyeknél nyílt meg.

Hidegzuhany

Aztán december 21-én ismét megjelent a Magyar Közlönyben egy, a képzési hitelekre vonatkozó szabályozási változás. Mint azt Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Telexnek értelmezte, a módosítások értelmében a képzési hitel továbbra is kamatmentesen elérhető a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára, ugyanakkor a hitel a jövőben kizárólag a képzési költségek megfizetésére (tandíjra) használható fel, és ezt a hitelt nem a diák kapja meg, hanem azt közvetlenül az intézmény részére folyósítja a Diákhitel Központ.

A szabad felhasználású hiteltípust viszont többé már nem lehet igényelni. Mi történhetett?

Aki a legnyíltabban fogalmazott a Telexnek, azt mondta, hogy a maffia ráúszott a lehetőségre, és szervezett segítségével, borsodi „tanulók” tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a képzési hiteleket.

Magyar Péter erről azt mondta, hogy

„a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.”

Ez nyilván azért jó hír, mert a gyanús szerződések elenyésző százalékában valósult meg a folyósítás, ahol ugyanis észlelte a Diákhitel a csalás jeleit, ott azonnal felfüggesztette a hitelezési folyamatot.

Nem lehetett volna megmenteni?

Arról is hallottunk forrásainktól, hogy a gyanús esetek vélhetően szervezettek voltak, és a hálózat azt használta ki, hogy bárki beiratkozhatott, ha a kora megfelelő volt, ha magyar állampolgár volt, és kaphatott 1,2 millió forintnyi hitelt (igaz az egész összeget nem utalták át előre).

Állítólag a bűnözői hálózatban szegényebb, képzetlenebb embereket használtak arra, hogy tanulónak jelentkezzenek, és ők vélhetően egy kisebb összeget, 50-100 ezer forintot megtarthattak a hitelből, a fél évre előre folyósított megélhetési költségből.

Ezek az emberek vagy nem fogták fel, hogy a háttérben maradó megbízóik százezrekkel, milliókkal sétálnak el, és rájuk hagyják a hitel törlesztésének kötelezettségét, vagy felfogták, de így is vállalták a látszólag „könnyen megszerezhető” pénzért cserében. Természetesen az ilyen emberektől nagyon nehéz később majd behajtani a tartozásaikat, végrehajtatni az adósságukat. Volt olyan forrásunk, aki szerint ennek ellenére sem kellett volna a lyukak betömését követően sóval behinteni, hanem meg lehetett volna menteni a programot.

„Amikor a MÁP Plusz lakossági állampapírt hitelekből, tőkeáttétellel arbitrálta le egy ügyfélkör, akkor sem a teljes lakossági állampapírrendszert szántották be, csak a tőkeáttételes, lombardhiteles konstrukciókat”

– hallottunk erre egy példát.

Ismert módszer

A szervezett hitelfelvevői kör állítólag szinte pontosan ugyanúgy működött, mint korábban más hálózatos bűncselekményeknél. Vagyis amikor hasonlóan tájékozatlan emberek lakástámogatásokat vettek fel, demográfiai programokban vettek részt, vagy a házi segítségnyújtáshoz adott támogatást hekkelték meg egy országos kamuhálózattal.

Úgy tudjuk, hogy az ügyben feljelentés is történt és nyomozás is indult, ugyanakkor a rendőrségnek küldött kérdéseinkre még nem kaptunk választ.

Magyar Péter erről annyit mondott, hogy a pénzügyi/gazdasági lépéseken túl a társaság további jogi és felügyeleti jellegű lépéseket is tett.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a diákhitelekhez kapcsolódó családtámogatási kedvezményekről a Diákhitel Központ előtt 2019. szeptember 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a diákhitelekhez kapcsolódó családtámogatási kedvezményekről a Diákhitel Központ előtt 2019. szeptember 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A jövő képzési hitele

A megmaradt képzési hitel mindenesetre szigorúbb, a tandíjra felhasználható kötött hitelhez a jövőben

  • 20 százalékos önerő szükséges.
  • A kért összeget két részletben (felnőttképzésben a tanfolyam kezdetén és félidőben, szakképzésben tanulmányi félévenként) utalja a Diákhitel.
  • Csak az kaphat ilyen hitelt, aki a hiteligénylést megelőzően 12 hónapig rendelkezett társadalombiztosítási jogviszonnyal, vagy 12 hónapon keresztül folyamatosan tanulói, felnőttképzési vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonyban állt.
  • A hitelfelvevőknek középfokú végzettséggel kell rendelkeznie és köztartozásmentesnek kell lennie.
  • A képző intézményektől pedig elvárás a 2 lezárt üzleti év, és a Diákhitel Központtal megkötött előzetesen együttműködési megállapodás.

Az együttműködési tárgyalások már megkezdődtek, a Diákhitel Központ január közepéig megköti az első megállapodásokat, így rövidesen igényelhető lesz a megújult képzési hitel.

Képzőhelyek mondták

Az állam amúgy tavaly azzal is felkarolta a felnőttképzést, hogy egy Újratervezés Program keretében állami pénzen, négy oktatóközpontban (Codecool, Green Fox Academy, PROGmasters és Training360) képeztek informatikusokat.

Mint a program közleménye írta,

„a résztvevők összetétele igen vegyes képet mutatott: a sikeres vizsgázók között akadt korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó diák is.”

Mi is megkerestünk az ügyben pár ismert képzőhelyet is. A Codecooltól azt hallottuk, hogy tavalyi év végén náluk már a diákok közel harmada igényelte a megélhetésre fordítható hitelt, ami segítséget jelentett számukra a képzés ideje alatt. A hitel a legnagyobb segítséget a 12 hónapon át tartó, állásgaranciás képzésbe bekerülőknek jelentette (volna), mert ők egy egész éven át nem dolgoznak, gyakran családjuk, barátaik támogatják őket, vagy megtakarításaikból fedezik megélhetésüket a tanulmányaik alatt.

„Éppen emiatt éveken át lobbiztunk a kereskedelmi bankoknál és a Diákhitel Zrt.-nél is, hogy lehessen a felnőttképzésben is diákhitelt igényelni. Amennyire örültünk, amikor tavaly bevezették ezeket a termékeket, annyira vagyunk most elkeseredve, hogy már ki is vezették”

– mondta Beöthy Miklós, a Codecool magyarországi vezetője.

A nagyoknál nem volt visszaélés

Kardos Ádám, a junior szoftverfejlesztőket és -tesztelőket képző PROGmasters társ-ügyvezetője elmondta, hogy náluk nem jelentős a tandíjat diákhitelből finanszírozó tanulók száma, nem jellemző, hogy a jelentkezők erről érdeklődjenek.

Ettől függetlenül a változás számukra is következménnyel járt, például azért, mert a képzéseket bemutató anyagaikba betették a diákhitel lehetőségét, és ezeket a változás után aktualizálni kellett.

Kardos Ádám megjegyezte, hogy

a PROGmasters képzéseire 3 körös felvételi is van nyelvi teszttel, illetve a szoftverfejlesztő képzésre jelentkezők programozási tudását is felmérik. Ennek amúgy az az oka, hogy a képzési központ abban érdekelt, hogy motivált emberek jelentkezzenek, már csak azért is, mert nem a tandíjból profitál, hanem a partnercégeinél elhelyezett diákjai után kapott közvetítési díjból.

A képzőhelyek a képzési hitelek szűkítésétől függetlenül is segítik a tanulni vágyókat a tandíj előteremtésében: a PROGmasters is kidolgozott olyan részletfizetési konstrukciókat, amely során a diákok csak a munkába lépésük után, akár 24-48 hónapra elosztva fizetik meg a díjat.

Jó lenne visszahozni

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a társadalom digitális készségeinek fejlesztése létfontosságú, de ehhez támogatni kell a felnőttkori átképzéseket is. Itt pedig kulcskérdés, hogy a munka mellett nem végezhető, magas minőségű, valódi új szakmát nyújtó képzések elvégzéséhez van-e elérhető hitellehetőség” – mondja Beöthy.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy amennyiben a Diákhitel rendezi a sorait, újraindulhat-e a program. Azt természetesen senki nem szeretné, hogy egy állami céget, az adófizetők érdekeit sértve kopasszanak meg a bűnözők, ugyanakkor az üdvös lenne, ha az arra alkalmas, ambiciózus, de rosszabb anyagi körülmények között élő felnőtt diákok nem esnének el egy jobb élet reményétől csak azért, mert egy rövid időszak megélhetését nem tudják megfinanszírozni.“

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!