Felnőttképzésre, nyelvtanulásra, szakmaszerzésre is felvehető lesz a diákhitel

2021. május 27. – 06:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel május 31-től, írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A lapnak Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a képzési hiteleket a három hónapnál hosszabb felnőtt- és szakmai képzésekre, illetve részszakmára felkészítő szakmai oktatásra lehet felvenni.

Az MTI összefoglalója szerint a képzési hiteleket a meglévő diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel vezetik be a 18 és 55 év közötti korosztálynak.

A már működő diákhitelezéshez hasonlóan itt is két konstrukció lesz elérhető.

  • A szabad felhasználású hitel, amit akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni. Ennek kamata 1,99 százalék.
  • A kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának összegét fedezi, legfeljebb félmillió forintig. Ez kamatmentes az állami támogatásnak köszönhetően.

Mindkét megoldás közös jellemzője, hogy nem szükséges a kölcsönhöz fedezet, nincs előzetes hitelbírálat, bármikor díjmentesen elő- és végtörleszthető. A különböző diák- és képzési hitelek ráadásul egymással párhuzamosan vagy egymás után is felvehetők – mondta Magyar Péter. A szabad felhasználású hiteleknél bevezetnek egy 8 millió 250 ezer forintos limitet, hogy megakadályozzák a túlzott eladósodást.

A hitel célja, hogy a kevésbé tehetősek is bekapcsolódhassanak az élethosszig tartó tanulásba, az új lehetőség nagyban hozzájárulhat a pozitív munkaerőpiaci trendek fennmaradásához. A DK Zrt. úgy számol, hogy jelenleg 120 ezren lehetnek jogosultak a képzési hitelekre.

Az új képzési hitelekre is érvényes lesz a családtámogatási kedvezmény. A hitelfelvétel után született második gyermek után az édesanyák tartozásának felét elengedik, a harmadik gyermek születése után pedig egyáltalán nem kell visszafizetni a kölcsönt. A kedvezménnyel a diákhiteleknél már eddig is sokan éltek, összesen majdnem hatmilliárd forint tartozást engedett el így a központ.

A DK Zrt. tavaly több mint 31 milliárd forint összegben folyósított diákhitelt, amire sosem volt még példa.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!