Több Simicska-közeli ember is pozícióhoz jutott a magyar úthálózati projektben

2022. augusztus 17. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak a Simicska Lajos embereként elkönyvelt egykori miniszter, Németh Lászlóné az, aki visszatér a magyar közúthoz kapcsolódó szervezetek egyik szereplőjeként, más Simicska-közeli résztvevők is vannak, sőt, a Diákhitel Központ vezetéséről télen lemondott Magyar Péter, Varga Judit férjének a neve is felbukkan.

A Válasz Online azután szálazta végig a hazai útbővítés és -üzemeltetés csúcsán szereplő cégek vezetőségét, illetve a Lázár minisztériumához tartozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. újonnan kinevezett igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait, hogy kiderült: Németh Lászlóné visszatér. Németh a második Orbán-kormányban nemzeti fejlesztési miniszter volt – ekkoriban Orbán Viktorral kettesben döntött a közbeszerzésekről –, a harmadikban pedig nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár volt, szintén Lázár János alatt. 2016-ban nyugdíjba vonult, de 2018-ban a nemzeti dohányboltok koncessziós szerződéseit kezelő ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke is lett.

A kormány magántőkelapoknak szervezte ki az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát elég határozott időre: 2023-tól mintegy 35 évre. A pénzalapokat Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei kezelik, és már létre is hoztak egy közös irányítású cégcsoportot a feladatra (nyolc egységből áll), ebben bukkannak fel a Simicska-közeli szereplők. Az MKIF-csúcscég élén például a Simicska-közeli Farkas Imre, a korábban szintén hasonló érdekeltségű Szőke Gábor, illetve Lukács Krisztián áll, de ott van még a Mészáros-közeli Németh Tamás is, valamint Vida József és a Válasz Online szerint az ismeretlen előéletű Szénási Tamás is. A felügyelőbizottságban Mészáros és Szíjj családtagjai, lekötelezettjei vannak jelen.

A Lázárékhoz került Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét nem váltották le Lázárék érkezésével, de új menedzsment került oda. Míg Németh Lászlóné felügyelőbizottsági tag lett ott (Lázár két emberével együtt), addig Magyar Péter, Varga Judit férje igazgatósági tagként került oda. Az igazgatóság elnöke Bartal Tamás helyettes államtitkár lett, de ott van még Bitay Márton volt földügyi államtitkár és Lázár két bizalmasa mellett két szakmabeli is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!