Varga Judit volt férje: Ha én lennék Rogán Antal, nagyon vigyáznék arra, hogy Magyar Péternek ne essen semmi baja

2024. február 11. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Engem mélységesen felháborított mint jobboldali, nemzeti érzelmű embert, ahogy a jobboldali sajtó Rogán Antal vezetésével bánt a köztársasági elnökkel”– mondta Magyar Péter, Varga Judit volt férje, aki Novák Katalin és Varga lemondása után olvasott be Rogán Antalnak. A Partizánnak adott interjújában beszélt a Fidesz „belső magjáról” és arról is, hogy Rogánnak mennie kell. Emellett felidézte, hogy mikor 2020-ban különváltak Varga Judittal, behívták a Karmelitába, és közölték vele, mit tehet. A „botos” verziót választotta, amiért cserébe a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt küldték rá.

Magyar semmilyen reakciót nem kapott szombati bejelentésére fideszes körökből. Környezete óva intette attól, hogy posztját közzétegye, de szerinte a bejegyzés tartalma nem új. Azért nem lépte meg ezt korábban, mert volt felesége ennek a rendszernek volt tagja. „Én ezzel nagyon sok barátomat elveszítem, nem érdekelnek az állások, meg tudok élni a piacról” – mondta.

„Mindig tudták, hogy én egy kritikus elem vagyok.” Nem értett egyet többek közt az egyetemek alapítványi átszervezésével sem. Saját generációjának tartja a Fideszen belül Gulyás Gergely mellett Orbán Balázst is. Nekik mindig kifejezte, ha azt látta: nem jó irányba mennek a dolgok. „Ezeket jeleztem, de kifele soha nem beszéltem.” Szerinte most ki kell mondani, hogy ez így nem mehet tovább, ha „azt akarjuk, hogy a gyerekeink ne egy családi részvénytársaságban nőjenek fel”. Hozzátette: „Ami a héten és a múlt héten történt, az adta meg a végső lökést.”

„Engem mélységesen felháborított mint jobboldali embert, ahogy a sajtó Rogán Antal vezetésével bánt a köztársasági elnökkel”

– mondta. Magyar nem érti, a Fidesz-szavazók hogyan nyelik le, hogy Bayer Zsolt beleszálljon egy köztársasági elnökbe. „Az megengedhetetlen, hogy a saját emberünkkel így bánjunk.” Bántónak tartja azt is, ahogy a kormány hallgatott a botrány kirobbanása után.

Az van, amit Rogán mond

Magyar Péter szerint biztosan vannak a kormányban, akiknek az a központosított kommunikáció, hogy „az utolsó minisztériumi közleményt is Rogánék hagyják jóvá”, nem tetszik. A kegyelmi botránnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy ő a Sándor-palota helyében azonnal kiállt volna, és elnézést kér a hallgatás helyett. Felidézte, hogy két ügy is volt, ami volt felesége, Varga Judit nevére azért égett rá, mert utasításra csöndben kellett maradniuk: az egyik, mikor 200 millió forintért vásároltak öt ingatlant a XII. kerület Kútvölgy városrészében. Ezzel kapcsolatban azt az „ukázt” kapták Rogán Antaltól, hogy nem kommunikálhatnak, pedig egyszerűen meg tudták volna magyarázni. „Ez semmilyen hír nem lett volna, ha elmagyarázhatjuk” – mondta.

„Itt kommunikációban katonai rend van, az van, amit Rogán Antal mond.” Balatonhenyei ingatlanjukról, amire Varga Judittal csokot vettek fel, amit végül visszafizettek, azt mondta, hogy ha az Igazságügyi Minisztérium reagálhatott volna például a Telexnek, akkor ezt is meg lehetett volna magyarázni. „De ki van adva, hogy a Telexnek nem nyilatkozunk.”

Magyar Péter szerint be kell látnia az ellenzéknek, hogy amíg Gyurcsány Ferenc ott van, addig nem fognak választást nyerni. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs potenciális ellenzék, mert ha lenne, ez a kormány nem így működne. „Ugyanez a kormányra is igaz: nem igaz, hogy nem tudjuk kikényszeríteni, hogy ne Rogán Antalok legyenek a középpontban” – mondta.

A köztársasági elnöki „castingról” annyit hallott, hogy felmerült Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter neve, aki Habony Árpádon keresztül szintén Rogán Antalhoz kapcsolódik. Magyar Péternek azonban az a véleménye, hogy

Rogánnak mennie kell.

Ő úgy látja, hogy két héttel ezelőttig négy utódja lehetett volna Orbán Viktornak: Novák Katalin, Varga Judit, Szijjártó Péter és Gulyás Gergely. „Ebből kettő kiesett.” Szerinte Lázár János nincs ebben a körben, ő nem számít potenciális jelöltnek.

Magyar arról beszélt, hogy Rogán Antal a kormány Richelieu-je. „Őket soha senki nem kéri számon, nem elszámoltathatók” – mondta. Szerinte Rogánnak példátlanul nagy hatalma van, különösen, hogy a titkosszolgálatok is hozzá kerültek. Hozzátette: a Pegasus-ügy miatt Rogán már az előző ciklusban is „leszólhatott”. Arról is beszélt, hogy Varga Judit a titkos megfigyelésekről szóló előterjesztésekkel nem mindig volt elégedett, ezért azt másra bízták, itt jött képbe Völner Pál. „De ez végül ráégett a volt feleségemre is” – tette hozzá. A Pegasus-ügy kirobbanása után Magyar is elvitte kivizsgáltatni a telefonját, „valami volt rajta, de nem tudták elmondani, mi az”. Hozzátette: korábban aláírta, hogy megfigyelés céljává válhat, de ezzel szerinte nincsen probléma.

Nem mondott igent, jött a „botos” verzió

Magyar Péter azt gondolja K. Endre ügyéről, hogy mivel egy „utolsó MTI-s közleményt” jóváhagyatnak, erről is tudniuk kellett a felsőbb köröknek. Felidézte, hogy válásuk környékén behívták a Karmelitába, ahol közölték, hogy „ezt és ezt választhatom, de nem, nem akartam külföldre menni”. Mivel nem mondott igent, a „botos” verzió következett: egyik nap még a Diákhitel Központ vezetőjeként megérkezett hozzá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, akik vizsgálódni kezdtek, lefoglalták a számítógépét, és egyéb elektronikus eszközöket.

„Felhívtam a hivatal vezetőjét, hogy ez mi. Tudta, hogy válófélben vagyunk, mondta, hogy ez egy figyelmeztetés, de ne csinálják semmit, mert nem lesz baj.”

Végül nem is lett, mert 2020-ban rendeződött a kapcsolatuk Varga Judittal – mondta Magyar. Szerinte abba akartak beleavatkozni, hogyan válnak el Varga Judittal. Ezek után felhívta egy volt barátja, és elmondta neki, hogy kinek az utasítására hajtották ezt végre. Hozzátette: az egy csoda, hogy ennek ellenére sikerült rendezni kapcsolatukat, amihez Rogán Antal személyesen gratulált neki, amire Magyar csak egy kacsintással tudott válaszolni.

Magyar Péter arról beszélt, hogy Rogán egy „intéző ember”: olyan dolgokat tesz meg, amit a miniszterelnök nem feltétlenül csinálna. Szerinte vannak olyan értelmes emberei a rendszernek, akik arccal vállalják a képviseletet, miközben mások a háttérben kavarnak. „Azok, akik a nyilvánosság előtt vállalják az egész életüket, azok elszámoltathatóak” – mondta. Miközben Magyar Péter szerint két nyilvánosság van Magyarországon, ezért a Fidesz szavazói nem is tudják, hogy ezért vagy másért kritizálniuk kellene Rogán Antalt.

„A fontos döntések nem a kormányülésen dőlnek el, hanem a belső magban. Ide tartozik Rogán Antal, Gulyás Gergely, Orbán Balázs és Nagy Márton”

– mondta. Volt feleségéről elmondta, hogy Varga Judit úgy érkezett a politikába, mint „Mary Poppins az esernyőjével”, azaz nem lassan építette fel magát a pártban. „Ezt nem mindenki szerette.” Magyar Péter szerint Varga Judit nem éli meg kudarcként azt, hogy most vissza kellett lépnie. „Ez egy ráaggatott valami, hogy ő egy karrierista volt.”

Magyar Péter szerint a kegyelmi ügy „jól kezelhető” ügy is lehetett volna, „ennek nem így kellett volna történnie”. Magyar úgy tudja, hogy Varga Judit nem javasolta Novák Katalinnak, hogy támogassa K. Endre kegyelmét, de erről nem beszéltek volt feleségével. „Azt, hogy később miért írta alá, az jó kérdés” – tette hozzá. Véleménye szerint arra számítottak, hogy ez a döntés nem kerül majd nyilvánosságra.

A Fideszben is vannak, akik szerint nem tesz jót a kétharmad

„Nekem nincsenek reményeim, de azt komolyan gondoltam, hogy a magyar emberek legnagyobb ellensége az apátia” – mondta. Szerinte az ő jobboldali közegében is van egy beletörődés, de azt nem tartja normálisnak, hogy „az ország fele néhány család kezében van”. Ebben az esetben részletkérdéseknek gondolja, hogy jogállam van-e az országban, vagy sem. Példának hozta, hogy mikor gyerekével autózik a városban, és a gyerek megkérdezi: „kié az a szálloda”, akkor harmadjára már felesleges a kérdés, mert ugyanazé az emberé.

Magyar Péter szerint korábban élesen elválasztották az államot és a családi ügyeket a Fideszben, de ez mára nem működik. Elmondta, hogy ő a felsőbb körökbe épp akkor került be, mikor két-három éve Tiborcz István fel szerette volna vásárolni az egyik cégüket. „Szerintem az nem egészséges, és megmagyarázhatatlan nekem, hogy a miniszterelnök családjában ilyen dolgok történnek” – fogalmazott. Arról beszélt, hogy az zavarja a legjobban, hogy ma Magyarországon bármit át lehet íratni bárki nevére.

„Miért kell nekünk kétharmad? Sok olyan fideszes politikusról tudok, akik azt szerették volna, hogy ne legyen kétharmad, mert a sokadik már biztosan nem tett jót.” Szerinte a rendszer nem annyira stabil, mint amilyennek tűnik. Arra a kérdésre, hogy áldozatokat is hozna-e azért, hogy az ország jó irányban menjen, annyit mondott: „Whatever”. Magyar Péter állítása szerint nem fél:

„Ha én lennék Rogán Antal, nagyon vigyáznék arra, hogy Magyar Péternek ne essen semmi baja.”

Hozzátette: innen már nincs visszaút, de nem is szeretne visszamenni. Megjegyezte, hogy még nem mesélt el mindent, de arra nem válaszolt érdemben, hogy van-e még bármi a „tarsolyában”. A beszélgetés végén a jövővel kapcsolatban annyit mondott, hogy „gyorsan össze tudnak dőlni rendszerek”, ez pedig egy „becsontosodott rendszer”. Elmondta, hogy ott volt a 2018-as és 2022-es eredményvárón, és voltak nem nyugodt arcok is. Azt állítja: a választások előtt azért is volt az alapítványokba szervezés, mert „ment az, hogy mi van, ha nem mi nyerünk”. Magyar nem tartja kizártnak, hogy választáson váltsák le a kormányt, de esélyesebbnek tart egy belső átalakulást, mikor Orbán Viktor „nyugdíjba megy”.

Kicsekkolt a NER-ből

Novák Katalin és Varga Judit lemondása, közéletből való kivonulása mellett a szombati nap meglepő fejleménye volt Magyar Péter, Varga Judit volt férjének bejegyzése. Magyar nem sokkal a lemondások után tett ki a Facebook-oldalán egy posztot, amiben jelezte: lemond minden állami cégben betöltött megbízatásáról. Ennek nem szakmai okai vannak, hanem az, hogy „egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak” – indokolta döntését.

Magyar Péter gyakorlatilag kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, eközben keményen beolvasott Rogán Antalnak és az oligarcháknak. Varga Judit volt férje már a hét elején Skrabski Fruzsina, Novák Katalin elnöki tanácsadójának posztja alá is odaírta, hogy „nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni”. „Ne féljetek” – írta néhány napja Facebook-oldala címébe Magyar, illetve kirakta Ferenc pápa Úrangyala imájának egy részletét, ami úgy folytatódik, hogy „álljatok készen”, azaz maradjatok ébren, ne legyetek passzívak.

Ezután jött Magyar szombati, a lemondásokat követő Facebook-bejegyzése, amiben nyíltan a NER, Rogán Antal, illetve az oligarchák ellen fordult. Vasárnap pedig arról írt, hogy tisztában van döntésének árával, és azzal is, hogy a rogáni propagandagépezetet minden eszközzel megpróbálja majd lejáratni. Magyar Péterről, kapcsolatairól, korábban betöltött pozícióiról, illetve rövid közéleti pályafutásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!