„Ha kutyaként kezeljük a nőt, évi 150-et fog fizetni!” – így zajlott Schadl és Gazdi legnagyobb átverése

Legfontosabb

2023. március 27. – 07:00

„Ha kutyaként kezeljük a nőt, évi 150-et fog fizetni!” – így zajlott Schadl és Gazdi legnagyobb átverése
R. Róbert, harmadrendű vádlottat hozzák az előkészítő tárgyalásra 2023. február 17-én, a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2021. áprilisi idézet következik. Beszélők: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, és R. Róbert, Schadl barátja és esküvői tanúja, akire következetesen Gazdiként hivatkozik. A téma egy iskolákat működtető alapítvány, és a mögötte álló cég, a telefonbeszélgetés körülbelül így zajlott:

Gazdi: Véleményed szerint mennyi pénz van benne? Olyan buta emberek csinálják, Gyuri, én nem bántok meg senkit.
Schadl: Nekünk ha van belőle egy évi százötven, én annak nagyon örülnék.
Gazdi: Ha kutyaként kezeljük a nőt? És beállítjuk a sorba?
Schadl: Igen.
Gazdi: Hát évi százötven az úgy megjön, hogy soha nem mész oda. Csak fenyegető sms-t írsz.

Egy koordinált letartóztatás

Schadl Györgyöt 2021. november 5-én, 13.38-kor állították meg a készenléti rendőrök a ferihegyi repülőtér előtt, amikor Dubajba készült a feleségével. Nem sokkal később, 15.20-kor rendőrök jelentek meg egy Budapest belvárosában lévő szállodánál, ahol információik szerint R. Róbert, Schadl „gazdája” lakott.

A rendőrök a szálloda előtt várakoztak, amikor megláttak egy Gazdira hasonlító férfit, igazoltatták, és kiderült, hogy Gazdi lakótársa, Sz. Gábor volt az. Ő először tagadta, hogy ismerné Gazdit, de mikor a rendőrök azt kérték, vezesse fel őket a szállodában bérelt szobájába, a liftben elismerte, hogy együtt laknak. A közös lakosztályuk az ötödik emeleten a liftből nyílt, érkezésükkor Gazdi az asztalnál ült. (A kihallgatáson később Gazdi azt vallotta: akkor már nyolc éve lakott szállodában.)

Csecsen emberrablók Ukrajnából

Gazdi és Sz. Gábor régi szövetségesek voltak, akik 2021 elején egy kreatív és nagyszabású átveréssel szereztek több mint 70 millió forintot. Gazdi akkor már hónapok óta kapcsolatban volt S. Etelkával, egy magániskola-hálózatot működtető vállalkozóval, aki jogi ügyei elsimításával bízta meg Gazdit.

2021. január 25-én Gazdi azt mondta S. Etelkának, hogy rövid időre üzleti célból Ukrajnába utazik, de valójában a budapesti hotelszobájában maradt, csak kikapcsolta a telefonját. Január 29-én Sz. Gábor felkereste Etelkát annak vidéki lakóhelyén, azt állítva, hogy Gazdit csecsenek rabolták el Ukrajnában, és csak akkor engedik vissza Magyarországra, ha kifizet nekik 200 ezer dollárt.

S. Etelka elhitte a történetet, ezért másnap, január 30-án egy budapesti, Váci utcai pénzváltónál átváltott 70 millió forintot 200 000 dollárra. Sz. Gábor ezután Nyíregyházára vitte a nőt, ahol S. Etelka egy számára ismeretlen nőnek adta a pénzt, ami rövid úton visszajutott Gazdihoz.

Schadl gazdája az alvilágból

Gazdi, azaz R. Róbert a HVG róla szóló cikke szerint már a kilencvenes években magyar szervezett bűnözői körökben mozgott, egy 1997-es autólopásért börtönbe is zárták. Neve később a Fenyő-gyilkosság nyomozati anyagaiban is felbukkant, de nem mint lehetséges gyilkos, hanem mint a külföldi bűnözői kör egyik magyarországi kapcsolata. Később sem tért jó útra, 2011-ben megint büntetőügybe keveredett, aminek végén, 2019-ben sikkasztás és hűtlen kezelés miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, három évre felfüggesztve.

A Schadl–Völner-ügy vádirata szerint Gazdit 2020 augusztusában kereste meg S. Etelka aki egyrészt egy magániskolák üzemeltetésével foglalkozó alapítvány kuratóriumi elnöke, másrészt egy felnőttképzéseket szervező cég tulajdonosa volt. Ez utóbbin S. Etelka gennyesre kereste magát, ami gyorsan feltűnt Gazdinak.

Etelka eredetileg azért fordult Gazdihoz, mert a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elutasította magániskolájuk nyilvántartásba vételét. Gazdi megígérte, hogy kapcsolataival elintézi a nyilvántartásba vételt, amiért 8 millió forintot kért és kapott S. Etelkától, ezt a pénzt egy az egyben megtartotta.

A nagy dobás

2021 elején S. Etelkának már két iskola működési engedélyére volt szüksége, amelyhez kellett az akkori Emmi és ITM hozzájárulása. Gazdi erre a feladatra is vállalkozott, több lépésben több tízmillió forintot kihúzva S. Etelkából.

Gazdi ezekben a hónapokban a nyomozati anyag szerint kettős játékot játszott: egyrészt ismerősei bevonásával folyamatosan átverte S. Etelkát, hogy minél több pénzt kérhessen a nőtől, másrészt több szálon valóban elkezdett dolgozni az engedélyeztetésen.

Schadl Györgyöt és R. Róbertet (hátul) vezetik az ügy harmadik előkészítő tárgyalására, 2023. február 23-án, a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Schadl Györgyöt és R. Róbertet (hátul) vezetik az ügy harmadik előkészítő tárgyalására, 2023. február 23-án, a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Az egyik kontaktja a beszélgetéseik alapján közeli barátja, Schadl György volt, aki Völnernek passzolta tovább a labdát, hogy intézkedjen a minisztériumoknál. Völner pedig nem volt rest, az Emminél és az ITM-nél is megkeresett munkatársakat, akikkel többször egyeztetett az ügyről.

Ahogy Gazdi egyre nagyobb összegeket húzott ki S. Etelkából, úgy nőtt egyre nagyobbra az étvágya is. Egyik, Schadllal folytatott beszélgetése alapján céljuk az egyszeri lehúzásnál több lehetett, valószínűleg tartósan rá akartak telepedni S. Etelka iskolahálózatára. A fenti beszélgetés kicsit hosszabban így zajlott:

„Gazdi: Ha az el van intézve, te tudod mennyi pénz van ebben?
Schadl: Én nem tudom. De reméljük, megtudom.
Gazdi: Véleményed szerint mennyi pénz van benne? Olyan buta emberek csinálják, Gyuri, én nem bántok meg senkit.
Schadl: Ne, nekünk, ha van belőle egy évi százötven, én annak nagyon örülnék.
Gazdi: Mennyi?
Schadl: Egy évi százötvennek nagyon örülnék.
Gazdi: Ha mellé állnál ennek az ügynek? Úgy, úgy normálisan, tehát, tényleg normálisan?
Schadl: Igen.
Gazdi: Mennyi van benne?
Schadl: Ühüm.
Gazdi: Ha kutyaként kezeljük a nőt? És beállítjuk a sorba?
Schadl: Igen.
Gazdi: Mivel nekünk megvannak az épületeink, megvan mindenünk?
Schadl: Ühüm.
Gazdi: Figyelj! Nem olyan, nem mondom, hogy olyan borzasztóan nehéz az Optent használni. Dubajban vásároltak lakást, New Yorkban, Thaiföldön, Németországban. Évi százötven az úgy megjön, hogy soha nem mész oda. Csak fenyegető sms-t írsz. És mi felezünk, ugye? […]
Schadl: Ennyi.
Gazdi: Figyelj!
Schadl: Jól van édes gazdim.
Gazdi: Öt-, hatszáz-, nyolcszázmilliókat keresett évente.”

Gazdi tehát meg volt győződve róla, hogy az iskolahálózatot működtető nő, S. Etelka évente több száz millió forintot keresett, és azt is elmondta Schadlnak, hogy ezt az Optenből tudja. Megnéztük hát az említett céget az Optenben, és megdöbbenésünkre azt találtuk, hogy évek óta több százmilliós bevétel mellett százmilliós nyereségeket csinál.

2021-ben a 2,52 milliárdos bevételhez egészen obszcén, 1,7 milliárdos adózás előtti eredményt produkáltak. Azaz gyakorlatilag minden, a céghez érkező három forintból kettő nyereség lett.

Hogy valóban Schadl és Völner közbenjárásával, vagy tőlük teljesen függetlenül, de az egyik iskola 2021 júniusában megkapta a szükséges engedélyt. Gazdi erről egy 2021. júliusi beszélgetésben azt mondta, hogy „az öregasszony” (vagyis Etelka) egy korábbi beszélgetésük óta még 50-70 milliót fizetett ki neki. Az engedély pedig annak ellenére született meg, hogy Gazdi szerint „három államtitkár meg két miniszter azt mondta, hogy nem lehet”.

Az említett iskolák egyébként ma is működnek, ahogy S. Etelka cége is folytatja a felnőttképzések szervezését. Megkérdeztük S. Etelkát a nyereségesség titkáról és arról, hogy volt-e ehhez köze Schadl és társai közbenjárásának, azt a választ kaptuk:

„A felnőttképzési munkánkat 25 évvel ezelőtt kezdtük. Már a kezdetektől a nyereségünket visszaforgattuk cégeinkbe. Mindig felmértük a felnőttek tanulási igényeit, és gyorsan reagáltunk rá. Igyekeztünk a legjobb oktatást adni. Főleg a gyakorlati képzéseink eredményessége miatt voltunk keresettek. Ebből adódóan egyre több tanulónk jött. A 2019-ben kiadott tv. szerint 2022. végére be kellett fejezni minden OKJ képzést. Ezt lovagoltuk meg hirdetéseinkkel, és jöttek hozzánk a tanulóink. Az utolsó években 5-6000 fő szerzett nálunk OKJ szakmai bizonyítványt. Ebből lettek eredményeink. Schadl Györgyhöz, R. Róberthoz és Völnerhez ennek semmi köze, nem álltak semmilyen kapcsolatban a cégünkkel.

A nyereségünk vonzotta oda a hiénákat.”

Még egy dobás

Az iskolák ügye és a csecsen emberrablás után Gazdi még egy harmadik ügyben is megpróbálta átverni S. Etelkát. 2021 szeptemberében elrendelték egy vidéki civil szervezet megszüntetését és kényszer-végrehajtását, az egyesületnek S. Etelka fia volt a vezetője.

Gazdi egy jogász ismerősével (aki az ügyben szintén vádlott) egy olyan dokumentumot íratott, amely azt vetítette elő: S. Etelka fia ellen büntetőeljárás indulhat az egyesület felszámolása miatt. Gazdi azt ígérte: 10 millió forintért cserébe elintézi, hogy ne induljon eljárás, és a pénzt meg is kapta S. Etelkától. Abból egymilliót adott a jogász barátjának, kilencmilliót megtartott, bár sokáig nem élvezhette a pénzt, mert kicsit több mint egy hónap múlva elkapták a rendőrök.

A nyomozati anyagok alapján az egész Schadl-ügyre úgy akadtak rá, hogy Gazdit elkezdték lehallgatni, és a telefonbeszélgetéseiből kiderült, hogy Schadl aktívan segíti őt a korrupciós ügyeskedésében. Az iskola engedélyeztetéséhez kapcsolódó ügyben pedig mostanra mindenki ellen vádat emeltek, így a korrupciót igénybe vevő, és az azt intéző oldalra is büntetés vár. Ennek megfelelően az ügyészség

  • Schadlra 10 év letöltendőt;
  • Gazdira 9 év letöltendőt;
  • Völnerre 8 év letöltendőt;
  • Gazdi lakótársára, Sz. Gáborra 3 év letöltendőt;
  • S. Etelkára pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést és 30 millió forint pénzbírságot kért.

Nem érzik magukat bűnösnek

Az érintettek mind tagadják bűnösségüket, és egészen máshogy emlékeznek az eseményekre. Schadl szerint őt Gazdi valóban megkereste az iskola ügyével kapcsolatban, és meg is kérte, hogy nézzen utána, mi mehetett félre, de pénzt ezért soha nem kapott, sőt ő támogatta rendszeresen pénzzel Gazdit. Schadl szerint ő megkérte Völnert, hogy nézzen utána az ügynek, aki ezt meg is tette, de pénz soha nem cserélt gazdát. Völner szintén tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna.

Gazdi a maga részéről elismerte, hogy S. Etelka megbízta az iskola engedélyeztetésének elintézésével, de szerinte ez önmagában nem volt korrupció. Ő a megismerkedésük után felállított egy „szakértői csapatot”, velük próbálta meg kijárni az engedélyeztetést. Azt, hogy mennyi pénzt kapott ezért, nem mondta el, de azt elismerte, hogy ő fizetett a „szakértőknek”. Hozzá hasonlóan Sz. Gábor sem ismerte el a bűnösségét.

S. Etelka viszont az egész történetet bevallotta onnan kezdve, hogy először fizetett Gazdinak, azon keresztül, hogy „kiváltotta” 70 millió forintért a csecsenektől, odáig, hogy 10 millió forintot adott a fia egyesületének a felszámolása miatt. Schadl György nevére viszont nem emlékezett, ahogy Völner Páléra sem, bár szerinte Gazdi sok nevet említett neki. Bűnösségét nem vállalta, mert bár rengeteget fizetett Gazdinak, ez szerinte nem megvesztegetés volt.

A Schadl-ügyről szóló összefoglaló cikkünk itt olvasható, legutóbb arról írtunk hosszan, hogyan használta fel Schadl a fegyelmi ügyeket a végrehajtók megfélemlítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!