Magyar Péter hangfelvétele: ha a felvétel nem megkérdőjelezhető, az ügyészségnek meg kellene vizsgálnia

2024. március 25. – 22:58

Magyar Péter hangfelvétele: ha a felvétel nem megkérdőjelezhető, az ügyészségnek meg kellene vizsgálnia
Magyar Péter egy interjúban beszélt a hangfelvétel készítésének körülményeiről – Fotó: Magyar Péter / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter egy hétfői esti interjúban azt mondta, hogy azon a felvételen, amelyet kedden 9 órakor a nyilvánosságra hoz, ő és volt felesége, Varga Judit beszélgetnek. A házukban felvett beszélgetés kormányzathoz köthető szereplőknek is kellemetlen lehet, és Magyar bizonyítékként szeretné beadni az ügyészséghez – feltehetően egy korrupciós ügyben. De vajon lehet bizonyíték egy ilyen felvétel, jogszerű felvenni egy magánbeszélgetést? Erről kérdeztünk jogászokat, akik természetesen szintén annyit ismernek a beszélgetés tartalmából, amennyit Magyar elmondott.

Előfordulhat, hogy Magyar ellen polgári per indul

„Szigorúan véve nemhogy a nyilvánosságra hozatala, de még az elkészítése sem jogszerű a polgári törvénykönyv szerint” – mondta egy ügyvéd, aki névtelenséget kért tőlünk. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy a bírósági gyakorlat azt mutatja, sőt egy kúriai döntés is szól erről, hogy akár fel is lehet használni egy titokban készült hangfelvételt, mert szabad bizonyítási rendszer van. Az persze előfordulhat, hogy a felvétel közzététele miatt a személyiséghez fűződő jogok miatt Magyar Péternek egy polgári peres eljárásban kell majd felelnie.

„Az első kérdés az, hogy valódi-e az a felvétel, amelyet átadnak. Megvizsgálják majd a valósághű adatait, hogy nem manipulálták, nem szedtek ki belőle részeket, tényleg azok szerepelnek rajta, akikről állítják” – mondta egy büntetőjogban jártas forrásunk, akinek nevét kérésére szintén nem szerepeltetjük.

A jog a közös beleegyezésen alapuló hangrögzítés és nyilvánosságra hozatal mellett van, ez általában hozzájárulást igényel, de vannak kivételek, a legközismertebb a nyilvános tömegrendezvény. A nekünk nyilatkozó ügyvéd azt mondta, hogy a joggyakorlatban megkövesedett az, hogy a jogsértés bizonyítására akár polgári, akár büntetőjogi ügyben felhasználnak olyan hangfelvételeket, amelyek készítéséhez nem járult hozzá a másik fél.

„Adott esetben egy ilyen felvétel nyilvánosságra hozatala is indokolt lehet, ha nem veszélyes a társadalomra. Magyar Péter pedig most még azzal is érvelt, hogy mivel állami vezetők érintettsége is lehetséges, még a társadalom érdekét is szolgálja, hogy ez a felvétel napvilágra kerüljön.”

Magyar Péter a hétfői esti interjújában arról beszélt, hogy Varga Juditot nem vonhatják felelősségre a közreadandó felvétel miatt, és ezt az ott elhangzottakat ismerő, Magyar által felkért büntetőjogászok is megerősítették.

„Csak akkor lehet tökéletesen kizárni, hogy nem volt feljelentési kötelezettsége a volt igazságügyi miniszternek, ha csak általános kijelentések szintjén maradt a beszélgetés, és az esetlegesen felmerülő korrupciós cselekményekről vagy »maffiaállamról« is csak konkrét tények nélkül beszélt” – mondta szakértőnk.

Kérdés, hogy az ügyészség bizonyítékként értékeli-e a felvételt

Magyar korábban arról beszélt, hogy ha a hangfelvétel nyilvános lesz, akkor a kormány megbukik, de még az is kérdés, hogy az ügyészség bizonyítékként értékeli-e a felvételt.

„A materiális igazság kiderítése nagyon sok mindent felülír a magyar büntető igazságszolgáltatásban. Ha a felvételen azonosítható szereplők vannak, és a felvétel nem megkérdőjelezhető, például azért, mert a rajta szereplők közül valakit kényszerítettek – ilyenről egyelőre nem tudunk – , akkor az ügyészségnek meg kellene vizsgálnia a hanganyagot” – mondta forrásunk, aki szerint technikailag sem egyszerű megoldani, hogyan tudnák egyesíteni ezt a már bizonyítási eljárásban lévő Völner–Schadl-üggyel. Ha akarnák, évekbe is telhet.

„Ráadásul mindegy, mit gondolnak a büntetőjogászok és szakértők, minden azon múlik, hogy Polt Péterék kit akarnak meggyanúsítani. A gyakorlat azt mutatja, hogy a masszívan adatolt feljelentéseknek is csak elenyésző hányada jut el a nyomozásig és vádemelésig” – mondta szakértőnk, és ezt megerősítette másik ügyvéd nyilatkozónk is. Ő is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség érdemben foglalkozik-e majd a hangfelvétellel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!