Ha a Fideszben tényleg tíz éve tudtak Varga Judit bántalmazásáról, a helyzet súlyosabb, mint hittük volna

2024. március 27. – 19:08

Ha a Fideszben tényleg tíz éve tudtak Varga Judit bántalmazásáról, a helyzet súlyosabb, mint hittük volna
Varga Judit Orbán Viktorral egyeztet 2021. május 7-én a portói szociális csúcs előtt – Fotó: Varga Judit / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyjából tíz éve rühelljük, utáljuk, kerüljük, megvetjük ezt a senkit, ezt a gazembert mi itt, a Fideszben, nagyjából tíz éve tudjuk, miképpen bánik a feleségével, s azt is, hogy ez a dupla nulla sohasem bocsátja meg, hogy nem lett belőle senki, míg a felesége vitte valamire” – írta Bayer Zsolt. A Magyar Nemzet publicistájának megállapítása azt jelzi, hogy a családon belüli erőszak áldozatai még annál is reménytelenebb helyzetben vannak, mint azt az intézményi hiányosságokról szóló kritikák alapján gondolni lehetett volna.

Bayer írása alapján a Fideszben látta Varga Judit környezete, hogyan bánik vele a férje, és ezek szerint senki nem tett semmit. De nemcsak az igazságügyi miniszter fideszes barátai, kormánytagok – hanem a hatóságok sem. Márpedig a bő három év távlatából előkerült, 2020. december végén készült rendőrségi jegyzőkönyv alapján akár történhetett is volna valami. Ha másért nem, hát azért, ahogyan az iratban foglaltak szerint a feldúlt férj haladt az autójával, „veszélyeztetve a környezete életét, testi épségét”, hogy a feleségét szállító rendőrautónál is gyorsabban érjen a gyerekeihez a családi vita alatt.

Kérdeztük, de nem jött válasz arra, miért nem indult akkor eljárás az ügyben – így marad a feltételezés, hogy ha egy minisztert bántalmaz a férje, az titok, az nem derülhet ki, hogy ne legyen botrány.

A nyilvánosság persze nem tudhatott a családi nehézségekről. Ez természetes, bár utólag elgondolkodtató, hogy helyette nem egyszerűen nem adott erről képet Varga Judit, hanem az ellenkezőjét sugározta annak, amilyen a házassága a mostani posztjai alapján valójában volt. A Képmás című magazinban 2019 decemberében készült páros interjújukban Varga nyitott kalitkáról beszélt: „Péter sosem várta el tőlem, hogy feladjak bármit is abból, aki én vagyok. Ha zárva lett volna a kalitka ajtaja, akkor nem biztos, hogy annyira jól éreztem volna magam benne, így viszont mindig szívesen repültem vissza” – mondta.

A széles nyilvánosság ezt láthatta, de Bayer írása alapján közelről nem ez volt a helyzet, méghozzá majdnem tíz éven át. Varga borzalmas házassága – ahogyan ő minősítette – nem segített abban sem, hogy legalább a családon belüli erőszakot megakadályozó, annak ismétlődését lehetetlenné tevő intézményrendszer kiépüljön, és hogy az ilyen helyzeteket a társadalom ne elbagatellizálással és áldozathibáztatással kezelje.

Ehhez fontos lépés lehetett volna az Isztambuli Egyezmény ratifikálása, ám 2020 májusában ezt a kétharmados Fidesz többségű parlament elutasította. A nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló átfogó nemzetközi egyezményt, amelynek célja az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása, Varga Judit 2019 júliusában még „politikai hisztinek” nevezte az Országgyűlésben tartott bizottsági meghallgatásán. Ezt 2019 júliusában, röviddel miniszteri kinevezése előtt, de még az európai ügyekért felelős államtitkárként mondta. Ha igaz, amit Bayer Zsolt állít, akkor eközben ő maga is áldozata volt annak az erőszaknak, amelynek áldozatait lenne hivatott segíteni az Isztambuli Egyezmény.

Igaz, fél évvel később némileg módosult a kép, hiszen már igazságügyi miniszterként egy imázsfilmszerű videóban ismertette a győri kettős gyerekgyilkosságról készült jelentés eredményét, és arról beszélt, hogy az elmúlt négy hónap alatt három családi erőszak is a lehető legbrutálisabb véget ért. A videóban zéró toleranciát hirdetett az erőszakkal szemben, és kijelentette: 2020 az áldozatsegítés éve lesz.

A 14 éve hatalmon lévő Fidesz jóval kevesebbet tett a nőket érő és a családon belüli erőszak ellen, mint elvárható lett volna a családi értékeket retorikájának fontos elemévé tévő politikai erőtől. Hogy mit nem tett meg és miért fogadják sokan valóságtartalmának mértékétől függetlenül kétségekkel Varga posztjait, arról ebben az írásunkban olvashat bővebben.

Ez köszönt vissza az egyik legsúlyosabb erőszakos bűncselekményt elszenvedő Renner Erika mostani posztjából is: ironikusan épp azokat a lehetőségeket ajánlotta Vargának, amelyeket a magyar állam intézményesen kínál az áldozatoknak – ám amelyek sokszor csak a traumák elmélyítését, semmint könnyebbséget hoznak. „Tudom, milyen egy zaklatás és milyen egy bántalmazás. Szeretném ajánlani, hogy menjen be az ASK-ba (Áldozatsegítő Központ), azok nagyon jók. Kap mindenben segítséget. De ezt úgyis jobban tudja, hiszen ezeket Ön hozta létre és hirdette is őket” – írta.

Elgondolkodtató az is, hogy a magyar parlamentben 13,6 százalék a női képviselők aránya, ezzel a világ 200 országából a 150. helyen állunk. Ha pedig akad felelős beosztásban nő, az is mintha anomáliaként jelenne meg a rendszerben. Amikor a Magyarország washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát 2017-ben már Donald Trump elnöksége alatt visszahívta a kormány, akkor érdemi válasz helyett Orbán Viktor annyit mondott: „Nőügyekkel nem foglalkozom.”

A kegyelmi botrány után is két embernek kellett távoznia: a Fideszből a köztársasági elnöki székbe emelt Novák Katalinnak – hiszen ő adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját mentegetni próbáló K. Endrének –, és Varga Juditnak, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte azt. A kegyelmi kérvény elbírálásában informálisan fontos szerepet játszó Balog Zoltán sokkal kisebbet bukott, a református egyház egyik püspöke maradt, és bár lemondott a zsinati elnöki posztról, egyelőre még hivatalban van.

Bayer írásából a közvetlen – és befolyásos – környezet tíz éven át tartó passzivitása rajzolódik ki. A bántalmazóként leírt egykori férj, Magyar Péter beszámolójából pedig az, hogy a környezet mintha kényszeríteni is akarta volna Vargát arra, hogy rossz házasságuk részletei semmiképpen ne kerüljenek nyilvánosságra. Magyar a Partizánban beszélt arról, hogy 2020 elején különmentek, és a szavaiból az derült ki, ekkor Rogán Antal arról győzködte: vagy váljanak el rendesen, esetleg Magyar menjen külföldre, amit ő viszont nem akart, mert nem akart a gyerekeitől távol lenni, vagy hozzák helyre a házasságukat. Állítása szerint ezzel volt összefüggésben, hogy ezután figyelmeztetésképp ráküldték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az általa irányított Diákhitel Központra.

Ezután a nyilvánosság előtt a házasságot rendezték, amihez Magyar szavai szerint egy Fidesz-kongresszuson külön gratulált is neki Rogán Antal azzal, hogy neki ez nem sikerült. Lement a 2022-es választás is „a Holdról is látható győzelemmel”, aztán kiderült, a házasság rendezése csak látszólagos volt. Varga beszámolója szerint 2023 januárjában Magyar részegen hazaérkezve hozzávágta a nadrágját, aminek a csatja megütötte Varga hátát, és könyveket dobált rá – a feleség ekkor jelentette be válási szándékát. Ez időben közel esik ahhoz, amikor Magyar elkészítette a kedden nyilvánosságra hozott felvételt, amellyel Varga szerint a válás szándéka miatt férje zsarolni próbálta.

„Az az ember tette ezt velem, akinek szeretettel és reménykedéssel adtam számtalan esélyt az újrakezdésre a kapcsolati erőszak szörnyű évei során” – írta Varga. A válást ez nem akadályozhatta meg, az tavaly májusban hivatalossá vált. Annak alapján, amilyen házasság a volt igazságügyi miniszter posztjaiból kirajzolódik, Varga Judit jól döntött, hogy nem hagyta zsarolni magát. Volt férje viszont azóta többször is hivatkozott arra, hogy amennyiben Varga vádjai igazak lennének, vajon miért hagyta jóvá a bíróság számukra a közös gyermekfelügyeletet.

Bár Varga tavaly nyáron lemondott a miniszteri posztjáról, a karrierje jól alakult: és Brüsszelbe készült a Fidesz EP-listájának élén, amíg a kegyelmi ügy onnan el nem sodorta. Varga ezután több mint egy hónapra eltűnt a nyilvánosságból, a politikailag aktivizálódó Magyar Péter közéleti megnyilvánulásait sem kommentálta, és a házasságuk részleteiről sem nyilvánult meg.

Miután Magyar Péter március 15-én több tízezer ember előtt tartott nagygyűlést, rá két napra indult be a házasságukról szóló diskurzus a nyilvánosságban. Varga több mint egy hónapja néma politikusi oldalán először csak egy kapcsolati (verbális) erőszakról szóló videó jelent meg, majd a 444-nek azt válaszolta: „már visszavonultam a közélettől, és bármilyen közéleti téma – akár az időközben baloldali politikussá vált volt férjem meghökkentő, megtévesztő ámokfutásának – értékelése újra politikai mezőbe helyezne, amit el kívánok kerülni”.

Aztán minden másképp történt. Varga megpróbáltatásairól a nyilvánosság csak azután értesült, hogy a NER-ből kicsekkolt Magyar ellen mindez politikailag felhasználható lett. És politikai közössége is láthatóan csak ezután állt mellé – hiszen addig, tíz éven át, csak tudtak róla, hogy milyen nehéz helyzetben van.

Igaz, ez a támogatás is viszonylagos, nem jelent paradigmaváltást a Fidesz családon belüli erőszakhoz való viszonyában: Orbán Viktor ezúttal azt mondta: „Vannak ilyen Szomszédokra vagy Dallasra vagy Való Világra emlékeztető, filmsorozatot idéző közjátékok Magyarországon.” Pedig az, amit Varga leírt a posztjaiban, az nem egy szappanopera. Legfeljebb, ha politikai céllal főzték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!