Orbán: Vannak Szomszédokra, Dallasra vagy Való Világra emlékeztető közjátékok Magyarországon

2024. március 22. – 07:39

Orbán: Vannak Szomszédokra, Dallasra vagy Való Világra emlékeztető közjátékok Magyarországon
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban, az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján, 2024. március 22-én. Balról Törőcsik Zsolt műsorvezető – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Furcsa érzés most Magyarországról jönni Brüsszelbe. Magyarország egy normális ország. Vannak ilyen Szomszédokra vagy Dallasra vagy Való Világra emlékeztető, filmsorozatot idéző közjátékok Magyarországon, de azért ott mégis egy higgadt, nyugodt és észszerű gondolkodás zajlik. Amikor megérkezik az ember Brüsszelbe, és beszél a politikusokkal, akkor meglepődik, itt egy háborús logika van

– mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádiónak a brüsszeli EU-csúcsról adott interjújában. A miniszterelnök azt mondta, hogy a brüsszeli politikusok úgy beszélnek, mintha háborúban állnának Oroszországgal, egy háborús spirálban vannak. Az orosz–ukrán háborúról azt mondta, az nem egy futballmeccs, ahol szurkolni kell, szerinte Brüsszelben hiányzik az a távolságtartás, ami a higgadtsághoz szükséges. „Mi nem állunk háborúban Oroszországgal, ők háborúban állnak és úgy is beszélnek, hogy le kell győzni Oroszországot” – mondta, majd részletesen beszélt arról, hogyan kezdődött Ukrajna támogatása, és hol tart most. „Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba érkeztem volna” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen következménye lenne, ha szárazföldi csapatokat küldenének Ukrajnába, Orbán Viktor elmondta, hogyan kezdődött a háború, majd hozzátette, hogy most már fegyverekről, szárazföldi csapatok küldéséről van szó. „Ez nem egy videójáték, minden döntésnek súlya van” – mondta, majd többször megismételte: „Tűzszünet, béketárgyalás, tűzszünet, béketárgyalás.”

Szerinte nagyon kell figyelni, hogy Magyarországot be ne húzzák a háborúba, de szerinte „nagy szerencse, hogy a magyar közvélemény megőrizte a józanságát”. Azt is mondta, hogy a baloldal is belehúzná az országot a háborúba, de a kormány józan marad. „Magyarországon a bevonódásnak különböző technikáit építettük ki az elmúlt 14 évben, amit van, aki kedvel, van, aki nem” – mondta a nemzeti konzultációkra utalva, szerinte azt nem lehet mondani, hogy Magyarországon a kormány ne kínálná fel a lehetőséget arra, hogy közös ügyeinkben ne csak elmondhassák az emberek a véleményüket, hanem „megfelelő hangerővel tudják elmondani a véleményüket”. Szerinte a nyugati országokban az az elterjedt felfogás, hogy a választásokon kell megkérdezni az embereket.

Az ember nem tudja teljesen alávetni magát a közhangulat mindenkori változásának, de azt meg tudjuk ígérni, és én tartom is magam ehhez, hogy az emberek véleményének megkérdezése nélkül az ország számára fontos döntéseket nem hozunk

– mondta Orbán, majd hosszan beszélt arról, hogy szerinte a Soros-féle hálózat beépült az európai intézményekbe.

Orbán szerint ha a gazdák szervezkednek, akkor nagy a baj

A beszélgetés ezután az ukrán gabona témájával folytatódott, Orbán azt mondta, hogy a baj gyökere szerinte az, hogy az Európai Unió szigorú szabályai csökkentik az európai gazdák termelékenységét, Ukrajnában nincsenek olyan szigorú követelmények, mint amilyeneknek az uniós tagországoknak meg kell felelniük, hosszan sorolta az ehhez kapcsolódó szabályokat, majd arról beszélt, hogy „ha az ukrán gazda olcsóbban tudja eladni a terményeit, mint a magyar gazda, az gondot okoz”.

„A mieink termelnek, jó pénzt kapnak érte, majd ebből termelnek. Amikor bejön az olcsó ukrán gabona, akkor a nyugati vevő azt fogja megvenni, a magyar és a többi 6-7 ország gabonája pedig bent marad a raktárakban. Ettől szenvedünk” – mondta. Szerinte fair versenynek kell lennie, ugyanolyan szabályokat kell felállítani az import gabonára, mint az uniósra. „Ha a gazdák szervezkednek, akkor lehet tudni, hogy nagy a baj. Csak Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák” – mondta.

El lehet jutni egy lokális konfliktustól egy világháborúig

„Az EU alapításakor béke és jólét volt a cél, most háború van és rosszlét” – mondta Orbán, aki szerint az emberek érzése alapvetően negatív a brüsszeli bürokraták iránt. Azt mondta, hogy sokat gondolkozik azon, „hogyan kellene elfoglalni Brüsszelt”, ehhez szerinte nem a jobboldali vagy a baloldali logika a lényeg, hanem az, hogy ki a háborúpárti és ki a békepárti. Szerinte háborús pszichózis van az unióban, amit meg kell állítani, és óvatosnak kell lenni.

„Ne felejtsük el, hogy ez egy helyi ügy volt valahol ott Donyeck-külsőn, és most meg ott tartunk, hogy a NATO országainak katonai szintű bevonódásáról beszélgetünk, és ha ne adj’ isten, úgy vonódik be valamelyik NATO-tagállam, hogy fegyveres konfliktusba is kerül Oroszországgal, akkor már nincs olyan messze a világháború. Az ember nehezen mondja ezt ki, mert egy súlyos szó, és súlyos emlékeket is ébreszt föl, de el lehet jutni egy lokális konfliktustól egy világháborúig”

– mondta az ukrajnai háborúról, és hozzátette, hogy szerinte ha nem nemzeti kormány lenne Magyarországon, „akkor már térdig vagy szügyig állnánk ebben a konfliktusban”.

Orbán azt mondta, ő „sem kezdő balett-táncos”

Ezután a műsorvezető az önkormányzati választásokról és Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltségéről kérdezte Orbánt, aki erre úgy válaszolt, hogy a kormány egyik legfontosabb célja Brüsszelben az, hogy „az a pénz, ami nekünk jár, azt megkapjuk”. „Fontos Budapest, szívesen foglalkozom a budapestiek számára fontos kérdésekkel, de ma a budapestiek számára sincs fontosabb kérdés annál, mint hogy el tudja-e érni a magyar baloldal azt, hogy az óvónőknek és a pedagógusoknak adott magas fizetés egy részét Brüsszel elvonja. Mert ma ez a csata zajlik” – mondta, szerinte az fontos, hogy ne menjenek olyan emberek Brüsszelbe, akik nem Magyarországért dolgoznak. Orbán úgy látja, hogy 2019 óta „Budapest is fogságban van”.

„Látom a régi embereket, én sem vagyok éppen kezdő balett-táncos ebben a műfajban, mindenkit ismerek, aki valaha a baloldali kormányok mögött dolgozott – mondta. – A fontos ügyeket a fővárosban nem a főpolgármester dönti el, nehéz is ezt róla elképzelni” – mondta, majd részletesen beszélt arról, hogy szerinte ugyanazok ülnek a fővárosban, akik szerinte „csődbe vitték Magyarországot”.

Az uniós állam- és kormányfők a csütörtöki EU-csúcson mondták ki, hogy minden eddiginél eltökéltebben támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül. Az Európai Tanácsban Orbán Viktor képviseli Magyarországot. A csúcs előtt Orbán arról posztolt, hogy a legfontosabb téma az asztalon az ukrán gabona, az X-en pedig arról írt, hogy a „dömping lassan tönkreteszi az európai és magyar gazdákat”.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs, az RTL-nek arról beszélt, hogy „lehetőség szerint kijjebb kell szorítani az európai piacról” az „ellenőrizetlen, kétes minőségű” ukrán gabonát. „A legjobb mennyiség a nulla.” Gitanas Nausėda litván elnök viszont az orosz gabona kitiltása mellett kardoskodott az ülésre érkezve.

Csütörtök este döntöttek arról is, hogy az Európai Tanács megnyitja az uniós csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával. Az Európai Bizottság múlt héten javasolta a tagállamoknak, hogy nyissák meg a nyugat-balkáni országgal a csatlakozási tárgyalásokat. A csúcs előtti előzetesünkben részletesen írtunk a zsúfolt programról, ami a bővítésről, védelempolitikáról szól, és közben versenyfutás zajlik a gazdákért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!