Kész a terv, ami alapján az EU az ukrán és moldáv uniós tagságról tárgyalhat

2024. március 12. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kedden – ahogy azt a testület elnöke, Ursula von der Leyen már órákkal korábban bejelentette – hivatalosan is javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával. A bizottsági közlemény szerint az uniós kvázikormány véglegesítette a tárgyalási kerete tervezetét is Ukrajnával és Moldovával, amit elküld a miniszteri Tanácsnak.

A bővítés kulcsfontosságú lépéseiről – például a tagjelöltségről, a tárgyalások elvi megkezdéséről vagy a gyakorlati egyezkedéshez szükséges tárgyalási keret elfogadásáról – a tagállamok döntenek egyhangúlag.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben javasolta, hogy indítsák meg a korábban tagjelöltté nyilvánított Ukrajnával és kényes helyzetben lévő Moldovával a csatlakozási tárgyalásokat. A magyar kormány ezt Ukrajna esetében ellenezte, majd Orbán Viktor a decemberi uniós csúcson kivonulás mellett átengedte. A kormány részben azzal igyekezett megmagyarázni a manővert, hogy a tárgyalások gyakorlati megkezdéséhez el kell fogadni a tárgyalási keretet, amit ugyanúgy vétózhat – sőt, később is több mint hetven ilyen lehetősége lesz. A jelölteknek át kell venniük az uniós joganyagot, amit 35 fejezetre osztanak, ezeket pedig szintén csak egyhangú döntéssel lehet megnyitni vagy lezárni.

Az Európai Bizottság korábban hét ajánlást adott Ukrajnának. Közülük a novemberi értékelés alapján csak négyet teljesített maradéktalanul, a kisebbségek védelmét, valamint a korrupció elleni harcot és az oligarchaellenes intézkedéseket nem. Ursula von der Leyen akkor azt javasolta, hogy ugyan Ukrajnának a követelmények „jóval több mint 90 százalékával” sikerült végeznie, de márciusban vizsgálják újra az ajánlásokat, a tagállamok pedig csak akkor fogadják el a tárgyalási keretet, ha mindent sikerült kipipálni. A keddi bizottsági sajtóközlemény csak annyit árul el, hogy szóbeli jelentést tesznek majd a Tanácsban a két ország haladásáról – arról nem szól, hogy minden teljesült-e vagy egyáltalán hol tartanak az elvárásokkal.

Az EU a kisebbségi jogoknál azt szeretné, hogy egy nem uniós tanácsadó testület ajánlásait ültessék át a gyakorlatba, erről bővebben itt írtunk. A magyar kormány álláspontja, hogy Ukrajnának vissza kellene állítania a kisebbségek 2015-ös jogait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök decemberben kijelentette, hogy egy új törvénnyel minden uniós elvárást teljesítettek, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás szerint ez messze van a 2015-ös jogok helyreállításától.

Ha a tagállamok egyhangúlag elfogadnák a keretet, a Tanács soros elnöksége – idén júliustól decemberig ez Magyarország lenne – egy kormányközi konferencián mutatja be az adott jelöltnek az EU közös álláspontját, amit csak ekkor tennének nyilvánossá. Az uniós országok vezetői legközelebb jövő héten találkoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!