Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel mindent megtettünk, amit elvártak tőlünk

2023. december 9. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőle az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters szerint, miután az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el.

Pénteken három törvényjavaslatot fogadott el az ukrán törvényhozás, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt. A kisebbségi jogokról szóló törvény figyelembe vette az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait is.

A jogszabály engedélyezi az Európai Unió hivatalos nyelveit az osztálytermekben, politikai reklámokban és médiában. Ennek értelmében a kárpátaljai iskolákban magyarul is folyhat az oktatás. Az orosz viszont nem tartozik az engedélyezett nyelvek közé.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője hozzáfűzte, hogy az ukrán mint államnyelv tanulása kötelező lesz minden oktatási intézményben, de az oktatás uniós nyelveken is folyhat. A nyelvtörvényről, amely a magyar–ukrán diplomácia egyik legnagyobb feszültségét jelentő témája volt az elmúlt hetekben, itt írtunk bővebben.

A másik két elfogadott törvényjavaslat a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal létszámának növeléséről, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökségnek a vagyonellenőrzésre vonatkozó további hatásköréről, valamint a nyilvános vagyonnyilatkozatra vonatkozó rendelkezésekről szól – írja a Reuters.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják” – hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

Az EU jövő heti csúcstalálkozóján mérlegelni fogják, hogy megkezdjék-e a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával és a szomszédos Moldovával. Az uniós vezetőknek egyhangúlag kell jóváhagyniuk a lépést, a magyar kormány viszont eddig azt kommunikálta, hogy ellenzi a tárgyalások megkezdését. Kijev mostani döntései az Orbán Viktor által hangoztatott aggályok jó részét semmissé tették, de a magyar kormány egyelőre nem reagált a fejleményekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!