Orbán Balázs: Magyarország nem akarta vállalni a felelősséget az elhibázott döntésért, ezért sétált ki Orbán a vétó helyett

2023. december 15. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Tanács határozata elvi döntés, ezt követően még a konkrét tárgyalási csomag összeállításához is egyhangúlag kell hozzájárulniuk a tagállamoknak” – indokolta Orbán Balázs, a miniszterelnöki politikai igazgatója, hogy Orbán Viktor vétózás helyett inkább kisétált, mikor az uniós vezetők az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szavaztak.

„26 európai uniós tagállam másképpen gondolja, ezért a több óráig tartó tárgyalásokat követően Magyarország úgy döntött, hogy elhagyja az üléstermet, és nem vesz részt a szavazáson, nem akadályozza meg a döntés meghozatalát, de nem is vállalja a felelősséget ezért az elhibázott döntésért” – írta Orbán Balázs a miniszterelnök döntéséről.

Hozzátette, hogy a következő években a tárgyalási eljárás során legalább 70 alkalommal kell egyhangú döntéshozatal útján támogatni Ukrajna európai uniós csatlakozását. Orbán Balázs hozzátette: Magyarország álláspontja egyértelmű és változatlan: nem tartjuk felkészültnek Ukrajnát az európai uniós tárgyalásokhoz.

Milyen megállapodás és miért pont 70 vétóalkalom?

Ahogy azt előző cikkünkben is leírtuk, az Európai Tanács honlapja szerint

„a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez valamennyi uniós tagállam egyetértésére szükség van”.

A csütörtöki döntéssel az állam- és kormányfők gyakorlatilag jóváhagyták az Európai Bizottság októberi javaslatát. A bizottsági ajánlásban szerepelt az is, hogy a tagállamok csak akkor fogadják el a tárgyalási keretüket (azaz a saját álláspontjukat, amely alapján az Európai Bizottság a gyakorlatban egyezkedni tud Ukrajnával), ha a keleti tagjelölt végzett a folyamatban lévő reformokkal. Erről az Európai Bizottság majd jövő márciusban adna jelentést. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is arról beszélt csütörtökön, hogy majd az alapján fognak újból dönteni márciusban.

A tárgyalások előtt az Európai Bizottságnak át kell világítania az ukrán jogot, hogy kiderüljön, mennyire különbözik az unióstól. Ezt a screening nevű eljárást követi, hogy felosszák az irdatlan méretű uniós joganyagot 35 fejezetre és a tagállami mandátum birtokában az Európai Bizottság elkezdje átvetetni a közös jogot a tagjelölttel. A kulcsfontosságú lépésekhez, mint a tagállami mandátum elfogadásához, minden egyes fejezet megnyitásához és lezárásához, valamint a tagállam felvételéhez konszenzusos döntés kell.

Nem maradtunk vétó nélkül

Pénteken nagyjából hajnali fél 3 körül véget ért az uniós állam- és kormányfők decemberi csúcstalálkozójának első napi ülése. Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő találkozóján megegyeztek Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról és többek között üdvözölték a 12. szankciós csomag elfogadását. Bár Orbán Ukrajna csatlakozási tárgyalásainál nem vétózott, az Ukrajnának szánt extra pénzre és az uniós költségvetés felülvizsgálatára a 27 EU-s országból egyedüliként nemet mondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!