Szijjártó Péter: Nem kértünk olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, ami ne létezett volna 2015 előtt

2024. január 29. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Irány Ungvár, hosszú napunk lesz…” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki hétfőn ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával találkozik Ukrajnában. Szijjártó hozzátette, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait.

Az Oroszország által indított háború kezdete óta most először tart teljes értékű, hivatalos kétoldalú találkozót az ukrán és a magyar külügyminiszter. A tervek szerint ezzel előkészíthetik Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját.

A Blikk beszámolója szerint a Szijjártó Pétert szállító helikopter hétfőn délelőtt már meg is érkezett Ungvárra, ahol gépjárműkonvojjal folytatta útját. A konvoj háromnegyed tizenegykor érkezett meg a Kálvária temetőhöz. A magyar rendszámú autókban felfegyverzett TEK-esek ültek, és az ukrán hatóságok is számos fegyveressel védte a magyar külügyminisztert. Az összes környező utcát lezárták. Szijjártó Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel negyedórát töltött a katonai temetőben, ahová se a gyászoló hozzátartozókat, se a sajtót nem engedték be ez idő alatt. A temetőben található emlékműnél egy magyar trikolórral díszített koszorút hagyott a magyar küldöttség.

„Egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni” – írta a magyar külügyminiszter egy újabb Facebook-posztban.

Andrij Jermak az X-en arról számolt be, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel együtt tisztelegtek azok emléke előtt, akik életüket adták Ukrajna védelmében. Meglátogatták a magyar származású elesett katonák sírjait is. „A jobb kapcsolat érdekében őszinte párbeszédre van szükség Ukrajna és Magyarország között. Mi készen állunk erre” – írta az ukrán elnöki hivatal vezetője.

A magyar kormány nem kért olyan jogot a kárpátaljai magyarok számára, ami ne létezett volna 2015 előtt

Szijjjártó Péter a tárgyalóasztalnál kijelentette, hogy: „Magyarország kormánya soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna. Tehát én most olyan kéréseket fogok itt előterjeszteni, amelyek teljesítése esetén visszatérnénk a 2015-ös jogokhoz.”

Az út előtt halálos fenyegytést kapott Szijjártó

Szijjártó az út előtt nyilvánosságra hozott egy őt célzó, Ukrajnából érkezett halálos fenyegetést. Ez vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelek képében érkezett, amelyet Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ is megkapott. A levél ugyan bárhonnan jöhetett, ám a külügyminiszter mégis a nyilvánosság mellett döntött.

Vasárnap aztán megtoldotta még egy üzenettel a Facebookon, egyszerre jelezve a veszély súlyosságát és a bizakodást: „Köszönöm mindenkinek a kedves, aggódó, féltő üzeneteket a holnapi, ukrán kollégákkal való tárgyalás kapcsán kapott fenyegetéssel kapcsolatban. Aggodalomra azonban semmi ok, mert Kelemen atya írt sms-t, hogy a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik értem, úgyhogy tutira nem lesz semmi gond.”

A várakozások szerint Szijjártó és Kuleba hétfői ungvári tárgyalása javíthat a két ország csaknem tíz éve hűvös kapcsolatain. Minden bizonnyal sok múlik majd azon, hogy a magyar kormány hogyan értékeli Kijev törvénymódosításait a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban, és hogy Magyarország emiatt változtat-e az Ukrajnával szembeni politikáján. A külügyminiszteri találkozóról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!