Halálos fenyegetést kapott Szijjártó Péter Ukrajnából

2024. január 23. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Halálos fenyegetést kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ukrajnából, ezért magasabb szintre emelték a személyi védelmét – írta a Blikk.

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője azt mondta, hogy a KKM ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott emailt kaptak, amelyben életveszélyesen megfenyegették Szijjártó Pétert a január végén esedékes magyar–ukrán külügyminiszteri találkozóval kapcsolatban.

„A fenyegetésre azonnal reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Értesítettük ukrajnai külképviseleteinket, illetve a személyi védelemmel megbízott TEK-et, a szolgálatok teszik a dolgukat” – mondta a szóvivő, és hozzátette, hogy az Ungvárra tervezett találkozó a fenyegetés ellenére meg fog valósulni.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó kedden Brüsszelbe utazott a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülésre. Itt egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ugyan Magyarország nem tartozik a világ legnagyobb gazdaságai közé, de a világ egyik legnyitottabb gazdasága a magyar, az export bruttó hazai terméken (GDP) belüli aránya 80-85 százalék körül van, így a magyar kormánynak abszolút érdeke a globális szabadkereskedelem működése.

A miniszter egy kérdésre reagálva arra emlékeztetett, hogy a magyar kormány betiltotta az ukrán gabona és egyes más agráráruk importját, és ezt fenn is kívánják tartani a hazai piac megóvása érdekében. „Vissza kellene térni az eredeti megegyezéshez, amely az ukrán gabona szállítási útvonalainak a biztosításáról szólt, ugyanis a szomszédos országból származó mezőgazdasági termékek elárasztották a közép-európai piacokat, ami teljes mértékben ellentétes a korábbi megállapodásban foglaltakkal” – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy a tranzit továbbra is lehetséges.

„Még jelentős beruházásokat is végrehajtott a kormány annak érdekében, hogy az ukrán gabona Magyarországon keresztül eljuthasson azon államokba, amelyekben igazán nagy szükség van rá” – mondta a külügyminiszter.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!