Szijjártó Péter Ungváron találkozhat az ukrán külügyminiszterrel és Zelenszkij hivatalvezetőjével

2024. január 11. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ha minden jól megy, magyar–ukrán külügyminiszteri találkozóra kerülhet sor január 29-én Ungváron, amelynek során a felek áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közösen tartott sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy esetleges magyar–ukrán csúcstalálkozónak akkor van értelme, ha az jelentős eredményekkel járhat, márpedig ehhez megfelelő előkészítésre van szükség – írta az MTI.

Ennek érdekében, a tervek szerint, január 29-én találkozóra kerül sor Ungváron közte és ukrán hivatali partnere, Dmitro Kuleba között, hogy az elejétől a végéig áttekintsék a kétoldalú együttműködés kérdéseit, és megvizsgálják, hogy a felső szintű ülés segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában, vagy hogy milyen egyéb munkát kell elvégezni ahhoz, hogy a siker reményével ülhessenek össze a két ország vezetői.

„Én készen állok, én továbbra is a lehető legnagyobb védelmet biztosítom annak a napnak a naptárban, tehát január 29. most elvileg mindkettőnk részéről arra van szánva, hogy összeüljünk Ungváron”

– mondta Szijjártó, és hozzátette, hogy Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is szívesen leül tárgyalni, de onnan még nem érkezett javaslat időpontra. „Én továbbra is itt vagyok, és várom, hogy időpontjavaslat érkezzen, s akkor vele is, ha kell, találkozom. Ha elég Kuleba miniszter úrral, az természetesen az ukránok belső döntése, mi abba nem avatkozunk bele.”

Az 444 megkérdezte az ukrán külügyet is, akik közölték, náluk már be van tervezve az időpont a Jermak-Szijjártó találkozóra is. „A találkozó legfontosabb témái között szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójának megszervezése. Minderre annak érdekében kerül sor, hogy előremozdítsunk az Ukrajna számára fontos Európai Uniós döntéseket és fejlesszük a kétoldalú kapcsolatainkat” – írta a lapnak Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Szijjártó a befagyasztott európai uniós forrásokkal kapcsolatban a „bazári hangulat” elkerülését kérte, és azt mondta, nem alkudozásról van szó, és nem szabad olyan ügyeket összekeverni, amelyeknek semmi közük nincs egymáshoz. „Magyarország számára az európai uniós források járnak. Függetlenül Ukrajnától, a Hold állásától vagy a marslakóktól. Ezeket a forrásokat Magyarország számára ki kell fizetni. Semmilyen jogszerű oka nincsen az Európai Bizottságnak arra, hogy ezeket a forrásokat visszatartsa” – tette hozzá.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!