Ha valóban ráküldték Magyar Péterre a Kehit, arra csak Orbán vagy a kormány adhatott utasítást

Legfontosabb

2024. február 20. – 06:58

Ha valóban ráküldték Magyar Péterre a Kehit, arra csak Orbán vagy a kormány adhatott utasítást
Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként hivatalában 2020 januárjában – Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit volt férje, Magyar Péter azt állítja, hogy két ember dönthetett arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) rendkívüli ellenőrzést tartson az akkor még általa vezetett Diákhitel Központnál. Az ellenőrzés tényét a kormány sem tagadja, de szerintük az egy szokásos vizsgálat volt, így arról senkinek nem kellett külön döntenie. De egyáltalán mi a Kehi, és mi a dolga? Végezhet rendkívüli ellenőrzést, és ha igen, akkor azt kinek az utasítására? Rogán Antalnak vagy inkább Orbán Viktornak lehet több köze ahhoz, hogy Magyart ellenőrizték?

„Erősen feltételezhető, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak

arra, hogy rendkívüli vizsgálatot tartsanak a Diákhitel Központban” – állította előző heti közleményében Ujhelyi István EP-képviselő. Mindezt azután, hogy Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy volt feleségével, Varga Judittal első szétválásuk alkalmával a Karmelitába hívták, majd közölték vele, hogy „ezt és ezt teheti”. Magyar állítása szerint nem ment bele a felajánlott lehetőségekbe, majd néhány nap múlva, az ekkor általa vezetett Diákhitel Központban a Kehi tartott ellenőrzést.

Erről az ellenőrzésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, hogy az szokásos és tervszerű volt, mivel a Kehi egy elfogadott, éves munkaterv alapján végzi a munkáját. Magyar ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy rendkívüli ellenőrzés volt, amin rendőrök is ott álltak az ajtóban. Szerinte erről a vizsgálatról csak két ember dönthetett. Magyar viszont azt nem tisztázta, hogy kik ezek, de ha valóban volt vizsgálat, akkor Ujhelyinek igaza lehet abban, hogy annak elrendelője valóban akár a miniszterelnök is lehetett.

„Ha a cukros rendőr nem jó, akkor megpróbáljuk a botost”

Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában idézte fel, hogy volt feleségével, Varga Judittal való válásuk előtt már volt egy néhány hónapos különélésük. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ebben az időszakban „ígértek neki”, de végül máshogy történtek dolgok. Magyar Péter – aki ekkor még a Diákhitel Központ igazgatója volt – azt állítja, hogy behívták a Karmelitába, és azt mondták neki: „Ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatja.” Elmondása szerint ezekre az volt a válasza, hogy „nem, nem szeretnék külföldre menni”. Majd úgy fogalmazott, hogy „nyilván hogyha a cukros vagy a cigis rendőr nem jó, akkor esetleg megpróbáljuk a botost”.

Arról, hogy milyen formában „érkezett a bot”, Magyar szerint a Diákhitel Központban dolgozó kollégái tudnának mesélni. Elmondta, hogy nem leszámolás vagy tisztogatás történt, hanem egy vizsgálatot kapott a nyakába:

„Egy verőfényes napon tárgyalást folytattam az irodámban, és bekopogott a titkárnőm, hogy megérkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Azonnali be nem jelentett vizsgálatot kívánnak elvégezni az én irodámban, a helyetteseim irodájában és az egész cégnél”

– mondta. Emlékei szerint bejött három vagy négy férfi, akik arra a kérdésére, hogy „mi célból van a vizsgálat?”, nem mondtak semmit. Magyar azt állítja, hogy lefoglalták számítógépét és minden elektronikus adattárolót.

Magyar felidézte, hogy a Kehi vezetőjét, Gaál Szabolcs Barnát (őt még 2010-ben nevezte ki Orbán a hivatal élére) jól ismerte. Épp ezért felhívta, hogy „ez mi?”, amire azt a választ kapta, hogy „ez egy figyelmeztetés”. Magyar szerint Gaál arról beszélt neki, hogy ő kapott egy telefont arról, hogy ide ki kell jönni, le kell foglalni mindent. „De ne csináljak semmit, mert nem lesz baj. Nem is lett, mert rendeződött a kapcsolatunk (Varga Judittal). Miután ez megtörtént, lezárták a vizsgálatot mindenféle megállapítás nélkül” – emlékezett vissza Magyar. A volt férj szerint itt abba akartak beleavatkozni, hogyan válnak el Varga Judittal, ezért történt a figyelmeztetés. Megkerestük Gaál Szabolcs Barnát, hogy reagáljon Magyar állításaira, válaszát még várjuk.

Magyar szerint két ember dönthetett az ellenőrzésről

Magyar Péter kijelentéseire érdemben a kormány részéről először Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt az előző heti kormányinfón. Gulyás azt állította, hogy Varga Judit és Magyar Péter házassága állapotának semmi köze nem volt a Kehi-vizsgálathoz. A miniszter szerint az akkor Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központhoz egy szokásos vizsgálat miatt ment ki a Kehi, ráadásul az nem járt semmilyen rendkívüli eredménnyel – utóbbit Magyar Péter sem tagadja.

Arra a felvetésére, hogy ilyen ellenőrzést a miniszterelnök, a kormány vagy a felelős tárca minisztere (Rogán Antal) tud elrendelni, Gulyás azt mondta, hogy emellett maga a hivatal elnöke is elrendelhet vizsgálatot, de alapvetően egy éves munkaterv szerint dolgozik a hivatal. A miniszter viszont elismerte, hogy a miniszterelnök, a kormány és az illetékes minisztérium külön is jogosultak vizsgálat elrendelésére.

Magyar Péter Gulyás Gergelyt megszólítva erre annyit reagált, hogy „állításoddal ellentétben, a 2021. februári Kehi-vizsgálat, rendkívüli, be nem jelentett vizsgálat volt. Egy ilyen vizsgálatról csak két ember dönthetett.” Magyar felidézte, hogy rendőrök álltak a Diákhitel Központ előtt, és közölték vele a Kehi-vizsgálók: amennyiben nem adja át a laptopját, rendőri intézkedésre kerül sor. Megjegyezte: „Erről téged és több kormánytagot is azonnal tájékoztattam. Aznap kormányülés volt… ha esetleg nem emlékeznél, átküldöm az sms-em erről.”

Varga Judit és Magyar Péter az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Varga Judit és Magyar Péter az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mi a fene az a Kehi? Hogy jön ide Orbán és Rogán?

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a kormány ellenőrzési szerve. A hivatal a kormányzati ellenőrzési hatáskörében a külön jogszabályok, kormányhatározatok, valamint a miniszterelnök, illetve az általános politikai koordinációért felelős miniszter (a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal) által előírt ellenőrzési feladatokat végzi.

A hivatal vezetőjét egyébként maga a miniszterelnök nevezi ki, helyetteseit pedig az elnök javaslatára az illetékes miniszter (Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal) bízhatja meg. A hatályos törvény szerint a Kehi elsősorban a közpénzek felhasználását, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást, annak megóvását, a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgáló tárgyilagos, tényfeltáró, következtetéseket levonó és javaslatokat megfogalmazó ellenőrzési tevékenységet végez.

A hivatal ellenőrzési tevékenységét a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi. Ezt a tervet a hivatal vezetője előző év december 15-ig nyújtja be a miniszter útján a kormánynak. A tervtől való eltérést jelent, ha soron kívüli ellenőrzést rendelnek el, ezt

kormánydöntés, a miniszterelnök, illetve a miniszter – jelen állás szerint Orbán Viktor vagy Rogán Antal – utasítására lehet megtenni.

Itt fontos megjegyezni, hogy Magyar Péter egy 2021 februárjában végrehajtott ellenőrzésről beszél. Ekkor még annyiban eltértek a szabályok, hogy a rendkívüli ellenőrzési jogkört a miniszter (Rogán Antal) még nem gyakorolhatta. „Ezt a jogkört az illetékes miniszternek csak 2022 szeptemberében adták meg egy törvénymódosítással, korábban soron kívüli vizsgálatot csak a kormány vagy személyesen a kormányfő rendelhetett meg” – írta Ujhelyi István EP-képviselő.

Végignézve a Kehire vonatkozó törvényeket és módosításokat valóban kiderül, hogy a miniszteri utasításra csak 2022 szeptembere óta lehet soron kívüli Kehi-vizsgálatot elrendelni. Az eredeti, 2011-es szabályozás a hivatalt még a miniszterelnök irányítása alá tartozó központi hivatalként határozta meg, ekkor még az elnökhelyetteseket kinevezéséről is közvetlenül a miniszterelnök dönthetett. Későbbi módosításokkal Orbán Viktor részben átadta az ellenőrzési hivatallal kapcsolatos szerepeket Rogán Antal minisztériumának. A soron kívüli ellenőrzésről való döntés jogkörét 2022-ben terjesztették ki a miniszterre is, illetve szintén 2022 szeptemberében került Rogán minisztériumához a Kehi.

Ennek értelmében a 2021-es ellenőrzést a Diákhitel Központnál

vagy személyesen Orbán Viktor rendelte el, vagy közös döntés nyomán a kormány. Itt Rogán Antal önállóan még nem tudott intézkedni.

Bár Magyar Péter azt írta, hogy két ember dönthetett az ellenőrzésről, valójában 2021-ben vagy Orbán, vagy az irányítása alá tartozó kormány határozhatott erről. Az üggyel kapcsolatban egyébként Ujhelyi emlékeztetett, hogy 2014-ben látványos házkutatást, illetve hosszú hónapokig húzódó vizsgálatot tartottak a Norvég Alap pénzeit osztó Ökotárs Alapítványnál. Itt később a később a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet kétéves pereskedésének köszönhetően derült ki, hogy a Kehi-vizsgálatot maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában.

Egyelőre továbbra is több egymásnak ellentmondó állítás találkozik egymással. Egyrészt Magyar Péter rendkívüli Kehi-vizsgálatról beszél, szemben a kormányt képviselő Gulyás Gergellyel, aki szerint szokásos vizsgálat zajlott. Emellett Magyar két ember döntését emlegeti, azonban az akkor hatályos jogszabályok alapján vagy Orbán Viktor döntött, vagy maga a kormány.

A rendőrséget is kerestük Magyar Péter állításaival kapcsolatban, miszerint a Kehi ellenőrei mellett „rendőrök is álltak az ajtóban”. A BRFK Kommunikációs Osztálya annyit közölt, hogy a vonatkozó törvény alapján a rendőrség a feladatának ellátása során segítséget nyújt – jogszabályban meghatározott esetben – az állami és a helyi önkormányzati szervek hivatalos eljárásának zavartalan lefolytatásához. „A megkeresésében szereplő konkrét esettel kapcsolatban – erre vonatkozó nyilvántartás hiányában – nem áll módunkban válaszolni” – írták.

A Kehinek sem a tervezett, sem a soron kívüli ellenőrzései nem elérhetőek. Az ügy tisztázását a Kehi honlapja szintén nem segíti, mivel a „tevékenységre és működésre vonatkozó adatok” fül alatt található menüpontokra kattintva semmilyen adat nem jelenik meg. A hivatalhoz közérdekű adatigényléssel fordultunk, hátha a tervezett ellenőrzések listája alapján tisztázható a kérdés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!