Závecz: A Fidesz támogatottsága 39 százalékra csökkent a biztos szavazók között, miközben Tisza 35 százalékra jött fel

2024. október 11. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

A teljes népességet tekintve 300 ezer főre csökkent a Fidesz és a Magyar Péter vezette Tisza Párt szavazótábora közötti különbség a Závecz Research Intézet legfrissebb, szeptember végén, október elején készült közvélemény-kutatása szerint. A teljes népesség körében augusztus végén 26 százalékot ért el a Fidesz, most valamivel kevesebbre, 25 százalékra mérte a legnagyobb kormánypártot a Závecz. A Tisza Párt támogatottsága eközben 20 százalékról 21 százalékra emelkedett, vagyis a két párt között lévő 6 százalékpontos különbség 4 százalékpontra csökkent. A Závecz előző, augusztus végén publikált felmérése szerint még 500 ezer szavazóra volt a Tisza a Fidesztől.

A biztos szavazók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága a Závecz mérései szerint. Augusztus végén 42 százalékon állt a Fidesz, most 39 százalékon, a Tisza viszont 33 százalékról 35 százalékra jött fel.

Így áll a többi párt: a teljesen népesség körében a Demokratikus Koalíciót 5 százalékra, a Mi Hazánkat 4 százalékra, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot pedig 3 százalékra mérte a Závecz. Ezzel párhuzamosan emelkedett a pártnélküliek aránya, 29 százalékról 32 százalékra.

Forrás: Závecz Research Intézet
Forrás: Závecz Research Intézet

A biztos szavazók körében a DK 7 százalékon, a Mi Hazánk 5 százalékon állt, vagyis mindkét párt a parlamenti bejutási küszöb fölött volt ebben a felmérésben. A Kutyapártot 4 százalékra, a Momentumot 3 százalékra mérték a biztos szavazók között.

Forrás: Závecz Research Intézet
Forrás: Závecz Research Intézet

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2024. szeptember 28. – október 8.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!