Itt a Telex negyedik átláthatósági jelentése

2022. július 8. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltelt újabb fél év, és ahogy ígértük, ismét részletesen beszámolunk a Telex fejlődéséről és pénzügyi hátteréről. Mivel elsősorban támogatóink tartják el a Telexet, fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen és átláthatóan beszámoljunk arról, mennyi pénzünk van, és azt mire költjük. Aki támogatni szeretne minket, és megteheti, itt tudja megtenni, pár kattintás az egész.

Ahogy az első, a második és a harmadik átláthatósági jelentésünkben is írtuk: Magyarországon nem számít megszokottnak, hogy egy médiavállalkozás (vagy bármilyen vállalkozás) a törvényben előírtnál részletesebben számoljon be arról, mennyi pénze van, és azt mire költi. Mivel azonban a mi történetünk sem szokványos, és a pénzt, amiből a Telexet működtetjük, jórészt a támogatóinktól kapjuk, számunkra evidens, hogy nyilvánosságra hozzuk gazdálkodásunk részleteit.

Mert ez nemcsak a mi sztorink, hanem azoké is, akik támogatnak minket.

Tavaly decemberben közöltük a legutóbbi átláthatósági jelentésünket – nézzük, mi történt a legutóbbi részletes beszámolónk óta! Ezekről természetesen folyamatosan beszámolunk, a legfontosabbakat hírlevélben küldjük ki, arra pedig itt lehet feliratkozni. (Az összes átláthatósági jelentésünket itt lehet egyben látni.)

TÁMOGATÁSOK, FEJLŐDÉS, KÖSZÖNET!

A stabil, fenntartható működésünket leginkább a rendszeres támogatások biztosítják. Az elmúlt időszakban több támogatónknál is előfordult, hogy lejárt a támogatáshoz beállított bankkártyája, nem volt elég fedezet a kártyán, stb. Köszönjük, ha a technikai akadályok elhárítása után visszatérnek, visszatértek a támogatóink közé. Működésünkhöz, a biztonságos jövőnkhöz elengedhetetlen, hogy minél többen támogassák, támogassátok a munkánkat, ezt itt tudjátok megtenni, alább pedig elolvashatjátok, hogy mennyi szuper dolgot csinálhatunk a támogatásoknak köszönhetően.

Az ország és természetesen a szerkesztőség életében is a két legmeghatározóbb esemény idén Ukrajna orosz lerohanása és a magyarországi parlamenti választás volt. Mindkettőről igyekeztünk és igyekszünk a lehető legszínvonalasabban, legsokszínűbben beszámolni. Volt olyan, amikor egyszerre hat tudósítónk vállalta a veszélyt és a kockázatot, és tudósított a háborúról Ukrajna különböző pontjairól. Ezek nemcsak veszélyes, hanem drága kiküldetések is voltak, és az a Telex egyik legnagyobb erénye és előnye, hogy – hála az olvasói támogatásoknak – megtehetjük, hogy ilyen kiemelten, akár a helyszínre utazva is tudósítsunk világszinten is fontos eseményekről.

Hasonlóan új és színvonalas vállalásunk volt a választás, a kampány követése. Napról napra beszámoltunk a történésekről, hétről hétre összefoglaltuk és elmagyaráztuk a legfontosabb dolgokat, és élő műsorokat is szerveztünk, hogy ne csak a tévében lehessen szakértőket, vezető politikusokat látni, hallani. Ez szintén drága műfaj, és szintén az olvasói támogatásoknak köszönhetően vághattunk bele. Ebben fejlődni szeretnénk, fejlődni fogunk.

Belevágtunk az egyik legnagyobb telexes vállalkozásunkba: elindítottuk a Transtelexet. Azért vágtunk bele, mert mindannyian hittük, hogy szükség van szabad sajtóra Erdélyben. Hogy kell Erdélyben is egy újság, amely csak tőled függ. Hogy kell egy híroldal, ahol nem a hatalom diktál. Hogy kell egy szabad lap erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. A Transtelex a Telexszel szimbiózisban, de önállóan, működik. A Transtelex a Telexre annyiban mindenképp hasonlít, hogy független minden párttól és gazdasági hatalomtól, a léte alapvetően az olvasóktól függ. (Itt lehet támogatni az újságot.)

Új kollégákkal gyarapodtunk! A 444-től érkezett Sarkadi Zsolt, aki belpolitikai, közéleti témákkal foglalkozik, és a magazinosabb témák felé nyitunk az Elle magazin januárban eltávolított főszerkesztőjével, Liptai Líviával és helyettesével, Patakfalvi Dórával. Ács Bori eddig is írt nekünk gasztrocikkeket, ezután még többet fog, az eddigi szuper írásait, receptjeit itt lehet fogyasztani.

Bemutattuk az első nagyobb filmünket. Földes András kollégánk tavaly akkor indult el Afganisztánba, amikor az amerikaiak kivonulása után összeomlott minden, és a tálibok lényegében pár nap alatt átvették az ország irányítását.Júniusban pedig bemutattuk Szilli Tamás Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom című dokumentumfilmjét, amelyben feldolgoztuk, hogyan épült fel Magyarországon a kutyakereskedelem évtizedek óta működő rendszere, kik és milyen formában vesznek részt az illegális üzletben.

A Telexen megjelent filmek előtt exkluzív bemutatót is tartottunk a leggyorsabban jelentkező támogatóinknak egy moziban. Ha szeretnél a legközelebbi ilyenen részt venni, legyél a támogatónk!

A Telex Shop június 16-án kijött a nyári kollekcióval, háromféle mintájú, kis szériás pólóval, halászsapkával, kétféle baseballsapkával, strandtáskával és neszesszerrel. A mintákat a Telex grafikusai készítették. A pólókat gyártó cég nagy hangsúlyt helyez a fenntartható előállításra, a társadalmi felelősségvállalásra, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a ruházati minőségre, a pólók climate neutral és fairshare tanúsítvánnyal rendelkeznek. A szitanyomás vízbázisú festékkel történt a Printa Budapest stúdiójában. A termékeknek nem csak marketingcéljuk van, az olvasók megvásárlásukkal a Telexet is támogatják.

Elindult az Ellenőrző, a Telex fact-checking rovata. A Telexnél úgy gondoljuk, hogy a médiának nemcsak az a dolga, hogy beszámoljon az aktuális eseményekről, hanem az is, hogy ellenőrizze a befolyásos szereplők nagy közönséghez eljutó állításait. Bár a tényellenőrzés (fact-checking) műfaja eddig is a mindennapi munkánk része volt, most az Ellenőrző rovatban egyszerűbbé tesszük az olvasóinknak, hogy megtalálják a tényellenőrzéssel foglalkozó anyagainkat. Az interneten könnyű elveszni az álhírek és a téves állítások között. Elég csak a koronavírus-járvány közben a közösségi oldalakon megjelent hazugságokra, félreértelmezésekre gondolni.

Magasabb fokozatra kapcsolt a Telex English. Angol nyelvű oldalunkon pártatlan, korrekt híreket kapnak a Magyarország iránt érdeklődő külföldi olvasók. Új kollégánkkal, Horváth Kávai Andreával új lendületet adtunk az angol nyelvű híreinknek, szólj erről angolul olvasó ismerőseidnek!

Elindult és dübörög a gyakornokprogramunk. Tíz tehetséges fiatal tanítását és munkába állítását vállaltuk tavaly, ez gőzerővel zajlik. Gyakornokaink folyamatosan dolgoznak, tanulnak, egyre több cikkük, munkájuk látható a Telexen. Ez a jövőnk!

A Telex a telexeseké lesz: átalakul a Telexet kiadó Van Másik Kft. A jelenleg egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakul. Az átalakulás fő célja – ahogy azt a Telex létrejöttétől kezdve folyamatosan akartuk –, hogy a Telex a telexeseké legyen, és örökre az is maradjon. Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég. Az első lépés a zrt.-vé alakulás, ez napokon belül megtörténik, majd ősszel kapják meg a dolgozók a részvényeket.

DÍJESŐ, ELISMERÉSEK

LÁTOGATOTTSÁG

Az elmúlt fél évben átlagosan naponta valamivel több mint félmillió, havonta pedig 2,3 millió olvasót értünk el. Ezzel az egyik legmeghatározóbb hírlap lettünk a piacon. Februárban értük el eddigi látogatottsági rekordunkat, amikor 948 ezer ember követte a szomszédban dúló háború telexes közvetítését. A kiugró érdeklődésben nagy szerepe volt annak is, hogy a hazai médiában egyedülálló módon tudósítói csapat dolgozott terepen Ukrajna háború sújtotta területein. A telexes cikkek vállaltan alaposak és a megszokottnál hosszabbak is. Úgy tűnik, ez az olvasóinkat nem zavarja, sőt! A Telex mára az egyik legjobb mutatókkal rendelkezik az oldalon töltött idő terén. Magyarul: hozzánk nemcsak betéved a közönség, hanem rendszeresen sok tartalmunkat fogyasztják, és végig is olvassák a cikkeinket.


Bár lassan kétévesek leszünk, nagyon fiatal szerkesztőségnek számítunk. Tele vagyunk tervekkel, növekedni, fejlődni szeretnénk, a támogatásokból befolyó pénzt erre fogjuk a jövőben is fordítani. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a demokrácia fenntartásában a szabad, alapos és kritikus sajtó, így aki hisz, hinni akar ezekben az értékekben, támogassa a munkánkat. És természetesen elképesztően hálásak vagyunk az eddigiekért is. Ez a közös sztorink, viszont a Telex csak tőled, csak tőletek függ.

SZERVEZETI ÉS PÉNZÜGYI ADATOK

83 munkavállaló, 20 külsős vállalkozó, így lényegében egy 100 fős szervezet lettünk.

Számok:

2020. 07. 31. – 2022. 05. 31.ezer Ft
Árbevétel (előfizetési díjak, hirdetések):711 160
Támogatások, pályázatok, sajtódíjak:1 483 017
Banki kamatok, árfolyamnyereségek:1 322
Anyagköltség, webshoptermékek:21 258
Tartalom (külsősök, hír- és képügynökségek) + médiaszolgáltatások108 816
Utazási költségek6 916
Marketing-, hirdetési, reklámkiadások (Facebook, Google)6 929
IT-szolgáltatások41 152
Kommunikációs szolgáltatások (internet, telefon)9 096
Bér, bérjellegű költségek és járulékok985 159
Működési költségek (bérleti díj, rezsi, nyomtatás stb.)109 019
Pénzügyi kiadások (ügyvéd, könyvelés, bérszámfejtés, IPA, hozzájárulások)35 175
Egyéb kiadások (biztosítások, bankköltségek, bankkártya-jutalékok):38 134
Értékcsökkenés (havi elszámolás):27 170
EREDMÉNY (év végi adók és korrekciók nélkül):806 675
Beruházások (CAPEX):69 442

ÉRDEKESSÉGEK

A Telex rendszeres támogatóinak 97 százaléka havonta maximum 15 000 forinttal támogatja az újságot.

A Telexet az indulása óta közel 50 ezer ember támogatta alkalmi vagy rendszeres jelleggel.

A Telex az indulása óta összesen 130 alkalommal kapott 100 ezer forintnál nagyobb összegű alkalmi támogatást.

A legmagasabb összegű alkalmi támogatások:

2020-ban 1,5 millió forint

2021-ben 1 millió forint

2022-ben 855 ezer forint

A Telex támogatási rendszerén kívül érkezett legnagyobb egyszeri támogatás: 200 ezer euró.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!