Sajtófotó díjat nyertek a Telex fotósai

2022. február 16. – 11:19

Sajtófotó díjat nyertek a Telex fotósai
A Mindennapi élet (sorozat) kategória első díját Bődey János "Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra" című sorozata nyerte – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kiosztották a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait, két kollégánk is elismerésben részesült.

A 2020-as év díjazottjainak kihirdetésekor írtuk, hogy kemény éven vagyunk túl a sajtófotóban, de ugyanez a leírás 2021-re is tökéletesen illik. A koronavírusos témákat még mindig nem hagytuk magunk mögött, több friss díjazott képei kapcsolódnak valamilyen módon a járványhoz, köztük Bődey János, a Telex fotóriportere Mindennapi élet (sorozat) kategóriában első helyre befutott képei, amelyek egy Covidban meghalt anya félárván maradt két gyereke és apjuk gyászát mutatják be. Ugyanebben a kategóriában a második helyet is munkatársunk, Ajpek Orsi szerezte meg, aki Pintér Luca újságíróval együtt hosszabb időn át követte egy meleg pár által örökbefogadott ikerpár felcseperedését, hogy vizuális eszközökkel is bemutassa a szivárványcsaládok – egyébként teljesen átlagos – hétköznapjait.

Az „Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra” projekt fotó itt, az „Apukák” sorozat pedig itt nézhető végig.

Az idei pályázat zsűrijének tagjai: Szlukovényi Tamás kurátor, Donald Weber fotóriporter, João Silva fotóriporter, Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó és Révész Tamás fotográfus.

Hír-, eseményfotó kategória 1. díj / Escher Károly-díj

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): A koronavírus időszaka

Ápoló fogja egy 93 éves beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek belgyógyászati osztályán a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban, 2021. április 7-én.

Magyarországon még a legfertőzöttebb országokhoz képest is kiemelkedően magas volt a halálozási arány. A mintegy 10 milliós lakosságból a Covid-19 okozta halálesetek száma átlépte a 40 ezres határt.

Képriport 2. díj

Ancsin Gábor (Kepszerk.hu): Délen a helyzet változatlan

A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a 2015 óta több lépcsőben felépített, mintegy 185 km hosszú, műszaki határzár, Európa bástyájaként akadályozza meg a délről érkező menekültáradat schengeni területre való ellenőrizetlen bejutását. A valóság mást mutat. A nyomás a szerb, horvát, román oldalon folyamatosan növekszik és ugyan a kerítés áll, de kijátszható, a határőrizetre fogható ember pedig kevés, a terhelés, amiben a feladatukat végezniük kell, iszonytató. A nappal viszonylagos nyugalmat sejtető táj éjjelente az Egri csillagok nagylétrás csatajeleneteire hasonlít. A csempészek szinte vidám rutinmunkaként, modern leleményességgel szervezik minden éjjel össze a szerb oldalon csapatokat, akiket WhatsApp-on keresztül, időzítve irányítanak a kerítéshez, majd a sikeres átjutás után a magyar oldalra, az 55-ös főúton működő „fekete deszantosok” járműibe, akik nagy sebességgel juttatják át az „ügyfeleket” Ausztriába. A határ szerb oldaláról Ausztriáig tartó „segítség” ára 3000 Euró.

Mindennapi élet (egyedi) 1. díj

Hullan Zsuzsa (Vígszínház): Barátnők

Liza és Irmi közel hetven éve ismerik egymást. Liza (94) a Vígszínház színésznője, Irmi (91) a Vígszínház fodrásza. Ők ketten tűz és víz, ennek ellenére, vagy éppen emiatt, barátnők. Közel laknak egymáshoz és minden nap beszélnek telefonon. Mivel Liza egy ideje nehezebben mozog, Irmi szokta meglátogatni. Mindketten özvegyek, Liza sokat beszél a férjéről, Irmi soha.

Mindennapi élet (sorozat) 1. díj

Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

Arról, hogy Magyarországon pontosan hány várandós nő kap oxigént, hányan vannak lélegeztetőgépen, vagy hány császármetszést végeztek, hogy mentsék a magzat és a koronavírusos anya életét, semmilyen hivatalos közlés nincs. Arról sem tudni semmit, eddig hány kismama halt meg, de a halottak listáján időről időre feltűnik a várandósság az alapbetegségek között. Biszak Gábor harmincegy hetes terhes felesége, Erika, az egyik áldozat. Harmadik gyereküket az orvosok császármetszéssel mentették meg tavaly tavasszal. Nimród, Johanna és Boróka most már anya nélkül nőnek fel, és a nagyobbak a maguk módján próbálják meg feldolgozni a történteket.

A sorozat bővebb verzióját ide kattintva tudja megnézni.

Mindennapi élet (sorozat) 2. díj

Ajpek Orsolya (Telex.hu): Apukák

2019 végén egy 32 hetes várandós nő kért segítséget egy örökbefogadással foglalkozó alapítványtól. Ikreket várt, de a gyerekeket nem tudta volna felnevelni, ezért úgy döntött, lemond róluk. Csecsemőit kifejezetten melegeknek szerette volna örökbe adni; olyan családot keresett, akik kertes házban élnek, és még nincs gyerekük. A nő Istvánt és férjét, Tamást választotta. A két férfi az utolsók között van, akiknek azonos neműként még sikerült az örökbefogadás Magyarországon, de az országban nem tudni olyan párról, akik ikreket vehettek magukhoz. Hogyan váltak apává, ikres szülőként hogyan birkóznak meg azzal, ha olykor elszabadul az őrület, és szivárványcsaládként mi a stratégiájuk, hogy gyermekeiket a lehető legkevesebb támadás érje? – István és Tamás, valamint örökbe fogadott ikreik életét egy évig követtük nyomon. Közvetlen közelről szerettük volna megmutatni, hogy ők éppen olyan hétköznapi és átlagos életet élnek, mint bármelyik heteró család.

A sorozat bővebb verzióját itt tudja megnézni.

Emberábrázolás, portré (egyedi) 1. díj

Kerekes M. István (szabadfoglalkozású): Alexandru és Péter

Alexandru és Péter juhászok a marosvásárhelyi, műtrágyát gyártó vegyi kombinát mellett

Emberábrázolás, portré (sorozat) 2. díj

Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Nyakunkon az élet

2017 óta dokumentálom gyermekeim életét, mert fontosnak tartom. Magunknak és az apáknak.

A fiam apja 2017 óta van börtönben Magyarországon. A lányom apja is Magyarországon él.

2013-ban gyermekeimmel Angliába költöztem. Ez az album valójában egy családi fotóalbum, nekem, a gyerekeimnek és apukáiknak szól, akik nyolc éve nem részesei gyermekeink életének.

Angliában egy kis faluban élünk, ahol a gyermekeim szabadok lehetnek. Képeimen az ő mindennapjaikat, mutatom meg, azokat a pillanatokat, amelyekre mindannyian szeretettel és vidáman emlékezünk.

Művészet (egyedi) 1. díj

Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Neverland főpróba

A Ladybird Studio balerinái a Neverland című mesebalett főpróbáján.

Művészet (sorozat) 1. díj

Fekete István (szabadfoglalkozású): Szimfónia a romatelepen

A Szimfónia nevű szociális program eredetileg 1975-ben, Venezuelában jött létre, azzal a céllal, hogy esélyt adjon a nyomornegyedekben élő gyermekeknek a kitörésre. Magyarországon először 2013-ban, Monoron, a Tabán nevű romatelepen próbálták ki a módszert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának keretében. A Szimfónia program 2014 szeptemberében, országszerte több helyen, köznevelési intézményekben indult, szociális munkások és zenetanárok bevonásával, majd egy hosszabb szünetet követően, 2020-ban újra elindultak a foglalkozások. A program lényege az örömzenélés, célja pedig az esélyteremtés mellett az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás mérséklése. A programban résztvevő tanárok elmondása szerint néhány hónap alatt a gyerekek látványos eredményeket értek el zenei készségeik fejlődése terén.

Sport (egyedi) 1. díj

Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású): Futball kő-papír-olló

Farkas Bendegúz fejjel akadályozza meg a Sporting játékosának a fél-ollóját a XIV. Puskás–Suzuki-kupán, amelyet – története során először – nyert meg a Puskás Akadémia.

Sport (sorozat) 3. díj

Derencsényi István (szabadfoglalkozású): High-light

Toronyugrás selejtezője volt az egyik kiemelkedő eseménye a FINA Vízi Sport Fesztiváljának, amelyet a rövid pályás úszó-világbajnoksággal együtt rendeztek Abu Dhabi-ban, 2021, decemberében.

A szokásoknak megfelelően, a férfiak 27méterről, a nők 20 méteres magasságból ugrottak

Természet és tudomány (egyedi) 1. díj

Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft.): Munka közben

A kép Dél-Afrikai Köztársaságban készült. A nyűvágó dolgozik a kafferbivaly orrán, amit az meglehetős közönnyel visel.

Természet és tudomány (sorozat) 1. díj

Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Karanténban egy rókával

Történet egy fiatal róka szukáról, amely két élőhely között él, és különleges, eddig még nem dokumentált viselkedési formáiról. Karantén idején mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Az embernek a vadvilágához, az erdőlakóknak pedig az ember jelenlétéhez. Nyolc hónapon keresztül, szinte minden éjjel ültem a vidéki, erdőben lévő parasztházam ablakában és dokumentáltam a rókák életét. Köztük volt egy bátrabb. Minden este alkonyat után megjelent a faluban és másfél órás ciklusokban járta az udvarokat, így nálam is többször megjelent egy nap. Figyeltem a szobából, néha kimentem, és így építettük a különleges kapcsolatunkat, amelyet nehéz leírni. Roxy lett a neve. Minden alkalommal egy új arcát mutatta, és meglepett a gyors alkalmazkodásával a változó környezethez. Alkalmazkodva egy vadállat jelenlétéhez sokat tanultam a rókák életéről, de magamról is. Sok olyan dolgot, amelyek remélhetőleg megváltoztatják az emberek hozzáállását, miszerint a róka veszélyes és kártevő állat.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 3. díj

Zsolnai Péter (Blikk): A vonulás

A 2021-es nyár egyik legnagyobb sporteseménye volt a labdarúgó-Európa-bajnokság. Először rendezték meg több országban és városban az EB-t. Ennek köszönhetően Budapesten is játszhatott több mérkőzést a magyar válogatott is. Mint minden nagyobb mérkőzés alkalmával, a magyar szurkoló tábor hatalmas vonulással jut el a mérkőzés helyszínére, ami most a Puskás Aréna volt. A magyar válogatott jó teljesítményt nyújtott, de a középdöntőkig nem jutott el.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj

Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.): A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában

A Corvin-negyed Budapest VIII. Kerületének, Józsefvárosnak egyik negyede, amely a Fővárosi Közgyűlés városrészeket rendező 2012. december 12-i rendeletével jött létre.
A régi, romos, komfort nélküli házsorok bontása 2005 őszén kezdődött el. A Corvin mozi mögött a Corvin Plaza bevásárlóközpont 2007-2010 között épült fel. Az eredeti utcahálózat megőrzésével, 2013 óta 22 hektárnyi területen zajlik Közép-Európa egyik legnagyobb belváros-megújítási programja, összesen 500 ezer négyzetméter újonnan beépítendő területtel.
A lebontott épületekben egy sajátos építészeti stílus uralkodott. Függőfolyosók, zárt belső udvar, poroló ecetfával. Ezek, a részben még ma is Budapestre jellemző építészeti adottságok, kialakítottak egyfajta közösségi életet. A lakók nem elzárt folyosókon közlekedtek. Együtt használták a közös udvart, ismerték egymás életét. Beláttak nem csak egymás életébe, de egymás lakásába is. Egyfajta közösségi életforma uralkodott, annak minden jó és rossz oldalával együtt.

Díjazottak:

A MÚOSZ Nagydíjának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíjnak a nyerteseit a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra.

Hír-, eseményfotó

1. díj Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): A koronavírus időszaka

2. díj Erdős Dénes (Népszava): Feszült helyzet

3. díj Szabolcs László (Ripost): Országúti tragédia

Képriport

1. díj Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet

2. díj Ancsin Gábor (Kepszerk.hu): Délen a helyzet változatlan

3. díj Márkos Tamás (Transindex): Tűzpróba

Mindennapi élet (egyedi)

1. díj Hullan Zsuzsa (Vígszínház): Barátnők

2. díj Illyés Bence (szabadfoglalkozású): Két világ találkozása

3. díj Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású): Levitáció

Mindennapi élet (sorozat)

1. díj Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

2. díj Ajpek Orsolya (Telex.hu): Apukák

3. díj Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású): Slow 2121

Emberábrázolás, portré (egyedi)

1. díj Kerekes M. István (szabadfoglalkozású): Alexandru és Péter

2. díj a zsűri nem adta ki

3. díj Kurucz Árpád (Magyar Nemzet): Háy György pilóta

Emberábrázolás, portré (sorozat)

1. díj Becze Anita (szabadfoglalkozású): Visszhangok

2. díj Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Nyakunkon az élet

3. díj Nemes Tünde (szabadfoglalkozású): Még midig nő vagyok

Művészet (egyedi)

1. díj Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Neverland főpróba

2. díj Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Online balett

3. díj Csudai Sándor (Origo): Arcok

Művészet (sorozat)

1. díj Fekete István (szabadfoglalkozású): Szimfónia a romatelepen

2. díj Urbán Ádám (szabadfoglalkozású): Cirkusz a függöny mögött

3. díj Csudai Sándor (Origo): Medvetánc

Sport (egyedi)

1. díj Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású): Futball kő-papír-olló

2. díj Illyés Tibor (MTI/MTVA): Koncentrálás

3. díj Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA): Sedric

Sport (sorozat)

1. díj Béres Márton (Népszava): Tomy Rocky

2. díj Vasvári Tamás (MTI/MTVA): Horgászok éjszakája

3. díj Derencsényi István (szabadfoglalkozású): High-light

Természet és tudomány (egyedi)

1. díj Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft.): Munka közben

2. díj Kovács Norbert (szabadfoglalkozású): Ördögfióka

3. díj Belovári András (Keszthelyi TV): Forog a világ

Természet és tudomány (sorozat)

1. díj Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Karanténban egy rókával

2. díj Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks): Az időjárás bűvöletében

3. díj Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks): Feloldódó létezés

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

1. díj Zagyi Tibor (Népszava): Magányos karácsony

2. díj Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Lebegés

3. díj Zsolnai Péter (Blikk): A vonulás

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

1. díj Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.): A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában

2. díj Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Az új norma időszaka

3. díj Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Digitális oktatás a végeken

KÜLÖNDÍJAK:

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért:

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság)

Escher Károly-díj a legjobb Magyarországon készült hírképért:

Móricz-Sabján Simon

Szalay Zoltán-díj a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak:

Erdős Dénes (Népszava)

A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:

Röhrig Dániel (www.adathir.hu)

Fenntarthatóság különdíj:

Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks): Feloldódó létezés

Dicséretben részesítve:

Erdős Dénes (Népszava): NEK 2020

Röhrig Dániel (www.adathir.hu): Covid napló anyáról, rólunk

Márkos Tamás (Transindex): Budapest, District 8

Kedvenceink