2020 a sajtófotóban is a legkeményebb év volt

2021. április 15. – 15:16

frissítve

2020 a sajtófotóban is a legkeményebb év volt
Segítő kéz – Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórház, Szent László Kórház infektológia intenzív osztályán / Escher Károly díj a legjobb Magyarországon készült hírképért / Hír-, eseményfotó kategória 1. díj – Fotó: Hegedűs Róbert / Magyar Hírlap

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat győzteseit. Az elmúlt évben a koronavírus-járvány letaglózta az egész világot, felforgatta az életünket és még mindig ebben a lehetetlen helyzetben próbálunk élni, túlélni. A körülményekhez alkalmazkodva a nemzetközi zsűri online és közösen döntött a pályaművekről. Az egyeztetést nehezítette a három időzónán átívelő, összesen hétórás időeltolódás is. Minden zsűritag helyesnek tartotta, hogy a vírussal kapcsolatos képeknek ne nyissanak külön kategóriát, hiszen a járvány életünk minden területére befolyással van, volt és lesz.

A nemzetközi zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (a zsűri elnöke), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője. Heidi Levine Izraelben élő amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia fotóügynökség munkatársa. Stephane Arnaud történész, 2016 óta a AFP fotó főszerkesztője. Hannah Hess politikatudományt, pszichológiát, földrajzot és közgazdaságtant tanult, szabadúszó képszerkesztőként kezdett dolgozni a European Pressphoto Agency-nél, hat éven át volt a főszerkesztője, 2018-tól az EPA tartalom fejlesztésért felelős igazgatója. Szigeti Tamás az elmúlt negyven évben napilapok és magazinok szerkesztőségében dolgozott fotóriporterként, illetve képszerkesztőként. A '90-es évektől szervezi a pályázati zsűri munkáját, 2015 óta a Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora.

A képeket az eredeti, a pályázatra beérkezett képaláírásokkal közöljük.

Képriport kategória 1. díj

A Covid-19 éve Magyarországon – Balogh Zoltán / MTI / MTVA
A Covid-19 éve Magyarországon – Balogh Zoltán / MTI / MTVA

Védőruhát viselő mentők koronavírussal fertőzött beteget látnak el otthonában 2020. november 25-én.

A koronavírus-járvány március elején jelent meg Magyarországon. Az aktív esetek száma folyamatosan növekedett, ezért az egész ország területén kijárási korlátozást vezettek be március 28. és május 29 között. Az otthonaikat csak munka- és a létszükségleteik miatt hagyhatták el az emberek. A boltokban 9 és 12 óra között csak 65 év fölöttiek vásárolhattak. Az esetek száma nyár közepére csökkenni látszott, de a végére emelkedni kezdett. A második hullámban több esetet azonosítottak, de főleg fiatal betegeket, akikre kevésbé jelentett veszélyt a vírus. Ezúttal kevesebb szigorítást vezettek be, hogy a gazdaság működhessen. Azonban a fertőzöttek száma novemberben megugrott, és újabb szigorításokat és kijárási tilalmat vezettek be az egyre több megbetegedés és haláleset miatt. Magyarországon 2020-ban közel tízezren haltak meg koronavírusban.

Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. díj

Szilveszer – Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Szilveszer – Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Online szilveszter a barátokkal Budakeszin, Magyarországon, 2020. december 31-én.

Mindennapi élet (sorozat) kategória 3. díj

Amióta a fiam meghalt, újra szívom – Török János / Délmagyarország
Amióta a fiam meghalt, újra szívom – Török János / Délmagyarország

Újszentiván szélén, egyszobás lakásban lakott Viktória fiával, Antallal. Egyszer jött egy telefon, a férfinak a deszki tüdőszanatóriumba kellett mennie. 2019-ben, három hét alatt ment el, tüdőrákja volt.

Régen Viktória is dohányzott, amióta a fia meghalt, újra szívja. Huszonöt éves volt, amikor rászokott orvosa tanácsára. Szülés után hormonzavar miatt több mint nyolcvan kilóra hízott. Másfél év alatt nyerte vissza testsúlyát. Aztán leszokott, évekig nem szívta…

Művészet (sorozat) kategória 2. díj

A zene házhoz megy – Béres Márton / Népszava
A zene házhoz megy – Béres Márton / Népszava

A zene házhoz megy! címmel indított egyedülálló koncertsorozatot Győrben a Győri Filharmonikus Zenekar. A zenekar művészei lakótelepi környezetben szórakoztatták az első Covid-19-hullámban bevezetett kijárási korlátozások miatt az otthonukban rekedt embereket. Rákász Gergely orgonistát is felkérték arra, hogy egy teherautó platóján, orgonamuzsikával szórakoztassa a hallgatóságot. A fellépés keretében két sűrűn lakott helyen játszott Győr Marcalváros városrészében.

Emberábrázolás, portré (egyedi) kategória: 1. díj

Kiáltás – Pozsonyi Roland László / 168 Óra
Kiáltás – Pozsonyi Roland László / 168 Óra

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 2020. szeptember 1-jével az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába. A diákok szerint azzal, hogy minden fontos kérdésben az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben, súlyosan sérült az SZFE függetlensége. Tiltakozásképpen szeptember 1-jével elfoglalták az egyetem épületét, ahova csak az egyetem polgárait engedték be, a várható új vezetőség tagjait nem. 70 nappal később, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt, el kellett hagyniuk az épületet, de a demonstrációval továbbra sem hagytak fel. A fotón Podlovics Laura, bábszínészhallgató, az SZFE HÖK tagja látható, az egyetemfoglalás 23. napján.

Emberábrázolás, portré (sorozat) kategória 1. díj

(Ebben a kategóriában a zsűri két első díjat adott ki)

Fénykeresés – Nemes Tünde / szabadfoglalkozású
Fénykeresés – Nemes Tünde / szabadfoglalkozású

Barnabás 22 éves. Gyakran magányos. Tanulmányi eredményei tizenkét éves korában visszaestek. Ideje jelentős részét alvással töltötte. Mint később kiderült, társai bántalmazták, kiközösítették. Egyre többet szorongott, és került minden társaságot. 16 évesen agydaganatot diagnosztizáltak nála. A műtétet követően 25 sugárkezelést kapott.

A kezelés leggyakoribb mellékhatása a fáradékonyság és az étvágyvesztés, hosszú távú következményei beláthatatlanok. Az operációt és a kezeléseket követően még nehezebben illeszkedett vissza a környezetébe. Barátokat és megfelelő elfoglaltságot sem talált. A műtétet követő harmadik évben súlyos depresszióba esett, és többször felmerült benne az öngyilkosság gondolata.

Élete 2019-ben, hosszú évek után, új értelmet nyert. Számítógépes programozást tanul, és egyre jobban érzi magát közösségben. De magánya csak lassan, nehezen oldódik. Barnabás a fiam.

Sport (sorozat) kategória 1. díj

Karantén edzés – Szalmás Péter / Magyar Olimpiai Bizottság
Karantén edzés – Szalmás Péter / Magyar Olimpiai Bizottság

Ilyés Laura Vanda válogatott úszó, serdülő magyar bajnok, felnőtt magyar bajnok, korosztályos csúcstartó, a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, a maga és a környezetében élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egy kerti medencében, edzője felügyelete mellett, egyedül edz.

Az olimpikonok a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, maguk és a környezetükben élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egyedül, néha különleges körülmények között, extrém helyszíneken edzettek.

A sportolóknak óriási kihívást jelentett motiváltnak maradniuk a karantén idején, és töretlen odaadással készülniük az egy évvel elhalasztott olimpiai játékokra. A bizonytalanságban megtartott edzések során nem tévesztették szem elől a célt, és fáradságot nem ismerve, kitartóan edzettek, hogy 2021-ben, Tokióban, újra versenyezhessenek.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória 1. díj

Tesztre várva – Stiller Ákos / szabadfoglalkozású
Tesztre várva – Stiller Ákos / szabadfoglalkozású

Tesztre várakozik egy hajléktalan ember a budapesti Fűtött utca hajléktalanszállón. Több hajléktalan ember tavasszal, a koronavírus elől, hajléktalanszállókon keresett menedéket. A koronavírus azonban különösen veszélyes lehet a zárt közösségekben, így tesztekkel próbálták megállítani terjedését.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj

Áraink forintban értendők – Sivák Zsófia / szabadfoglalkozású
Áraink forintban értendők – Sivák Zsófia / szabadfoglalkozású

Terpes, Legyes söröző

A kocsmárosokkal folytatott rövid beszélgetések során mindenki egyetértett azzal, hogy a vidéki élet, így a kocsmai élet is elhalványulóban van. A változásokért első sorban a cigistoppot, a játékgépek betiltását, a dohányboltok megjelenését és az internet elterjedését tartják felelősnek, ezen túl problémaként említették azt is, hogy a fiatalok a nagyobb városokba költöznek, nyugdíjasokból pedig egyre kevesebb van.

Természet és tudomány (sorozat) 3. díj – Különdíj a fenntarthatóság eszméjéért

A fenntarthatóság tájképei – Radisics Milán / Radex Media Group
A fenntarthatóság tájképei – Radisics Milán / Radex Media Group

Napkollektorok parabolás tükrökkel – Végtelen ködbe nyúló napkollektorok, amelyek parabolástükör-rendszer segítségével termelik az áramot napos időben. Alcázar de San Juan, Ciudad Real, Spanyolország. 2020. január 3.

A Föld egyre növekvő népessége egyértelműsíti, hogy a víz, az élelmiszer és az energia előállítása az előttünk álló időszak legnagyobb történelmi kihívásai. A fenntartható fejlődéshez szükségünk van olyan energiaforrásokra, mint amilyenek a szélturbinák, naphőerőművek és napkollektorfarmok, azonban telepítésük teljesen megváltoztatja a Föld tájképét. Ehhez kénytelenek vagyunk hozzászokni, ha hosszú távon jobb életet akarunk élni.

A sorozat Spanyolországban készült, ahol sok a napsütés, és Magyarországon, ahol az utóbbi években támogatásokkal serkentik a napelemfarmok létrehozását.

Díjazottak:

A MÚOSZ Nagydíjának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíjnak a nyerteseit a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra.

Hír, eseményfotó:
1.díj: Hegedűs Róbert (Magyar Hírlap): Segítő kéz
2. díj: Móricz-Sabján Simon: (Világgazdaság): Uzsoki utcai kórház
3. díj: Huszár Szilamér (Háromszék Napilap külső munkatárs): COVID-19-19

Képriport:
1.díj: Balogh Zoltán (MTI/MTVA): A COVID-19-19 éve Magyarországon
2. díj: Erdős Dénes (Népszava): Free SZFE
3. díj: Balogh Zoltán (MTI/MTVA): COVID-19 Intenzív Osztályok Budapesten

Mindennapi élet (egyedi):
1.díj: Móricz-Sabján Simon: (Világgazdaság): Szilveszter
2. díj: Béres Márton (Népszava): Hiányzol nekünk, nagyi!
3.díj: Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Kertészkedés

Mindennapi élet (sorozat):
1.díj: Móricz-Sabján Simon: (Világgazdaság): Önkéntes karantén-napló
2.díj: Kovács Bea (szabadfoglalkozású): Pillangólány
3.díj: Török János (Délmagyarország): Amióta a fiam meghalt, újra szívom

Emberábrázolás-portré (egyedi):
1.díj: Pozsonyi Roland László (168 Óra): Kiáltás
2.díj: Knap Zoltán (Bors): A 99 éves Keleti Ágnes tornásznőt köszöntötték
3.díj: Földházi Árpád (Mandíner): A színház szabad

Emberábrázolás-portré (sorozat) – (2 első díj!):
1.díj: Nemes Tünde (szabadfoglalkozású): Fénykeresés
1.díj: Neményi Márton (nlc.hu): Felkenem a vöröset, felveszem az ünnepi lépőmet és leviszem a szemetet
2.díj: Somorjai Balázs (szabadfoglalkozású): Panelvilág

Művészet (egyedi):
1.díj: Balogh Zoltán (MTI/MTVA): Koncert a járvány alatt
2.díj: Török János (Délmagyarország): Évadnyitó
3.díj: Fazekas István (HVG): Vastaps

Művészet (sorozat):
1.díj: Chripkó Lili Anna (szabadfoglalkozású): Balett-növendékek távoktatásban
2.díj: Béres Márton (Népszava): A zene házhoz megy!
3.díj: Ladjánszki Máté (Népszava): Hogyan válik egy hétköznapi terelőszalag egy mozgalom szimbólumává?

Sport (egyedi):
1.díj: Szabó Bernadett (Reuters): Szabadrúgás
2.díj: Szűcs Attila Ferenc (szabadfoglalkozású: Nem szokványos gólöröm
3.díj: Rózsa Tamás (szabadfoglalkozású): Amikor kirepül

Sport (sorozat):
1.díj: Szalmás Péter (Magyar Olimpiai Bizottság): Karantén edzés
2.díj: Kerekes M. István (szabadfoglalkozású): A pillanat varázsa
3.díj: Vanik Zoltán (szabadfoglalkozású): Tour de Hongrie

Természet és tudomány (egyedi):
1.díj: ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású): A Cet és az Emberek
2.díj Szabó Irma (szabadfoglalkozású): Szomjas vagyok
3.díj: Komka Péter (MTI/MTVA): ISS

Természet és tudomány (sorozat):
1.díj: Radisics Milán (Radex Media Group Kft.): Fáklyákkal a fagy ellen
2.díj: Mészáros Ferenc (szabadfoglalkozású): „Volt egyszer egy Erőmű”
3.díj: Radisics Milán (Radex Media Group Kft.): A fenntarthatóság tájképei

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi):
1.díj: Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Tesztre várva
2.díj: Balogh Zoltán (MTI/MTVA): Építő munkás Dubajban
3.díj: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Bence

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat):
1.díj: Sivák Zsófi (szabadfoglalkozású): Áraink forintban értendők
2.díj: Kerekes M. István (szabadfoglalkozású): A nyomor gyermekei
3.díj: Huszár Dávid (Népszava): Vegyes kilátások


Különdíjak:
Munkácsy Márton-díj a legjobb kollekcióért: Balogh Zoltán (MTI/MTVA)

Szalay Zoltán-díj a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek: Béres Márton (Népszava)

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter: Kerekes M. István (szabadfoglalkozású)

Escher Károly-díj a Magyarországon készült legjobb hírképért: Hegedűs Róbert (Magyar Hírlap) Segítő kéz című felvételéért. (A Hír kategória 1. helyezettje)

Díj a fenntarthatóság eszméjéért: Radisics Milán (Radex Media Group Kft.): A fenntarthatóság tájképei

A zsűri dicséretben részesítette:
Balogh Zoltán (MTI/MTVA): Ápolónő éjszakai műszakban a COVID-19 osztályon

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!