Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kaptak a Telex és a Transtelex újságírói

2022. június 9. – 20:11

frissítve

Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kaptak a Telex és a Transtelex újságírói
Csatári Flóra, Kádár Kata és Janecskó Kata a díjátadó után

Másolás

Vágólapra másolva

Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott Janecskó Kata és Csatári Flóra Dóra, a Telex két munkatársa, valamint Kádár Kata a Transtelex újságírója. Díjazták a Szabad Európa, a 24.hu és az Nlc.hu munkatársait is.

Az Esély Labor Egyesület hatodszorra osztotta ki a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat. Az elismerést az Átlátszó, az Erste Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével ítélik oda olyan zsűritagok, akik maguk is megtapasztalták a szegénységet. A díj célja, hogy minden évben felhívja a figyelmet a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutató újságírói munkákra. Most a 2021. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat díjazták.

Print/Online kategóriában az első díjat Csatári Flóra Dóra, a Telex és Kádár Kata, a Transtelex munkatársának közös, A láthatatlan migráció című anyaga nyerte, amely az idősgondozók hazai nehéz helyzetből egyre inkább nyugati irányú migrációját járja körül. Nem csoda, hogy a magyarok harmada ismer olyan nőt, aki külföldön dolgozik idősgondozóként vagy idősápolóként.

TV/Video kategóriában az első díjat Báthory Róbert és Barna-Lipkovski Miklós, a Szabad Európa munkatársai Rabszolgasors Magyarországon: van, ahol már divat lett a csicskatartás című videója nyerte, amely a Békés megyei Szarvas példáján keresztül mutatja be, hogyan működik a modern rabszolgatartás ma Magyarországon, illetve hogy milyen nehéz ebből a sorsból kitörniük az érintetteknek, akik sokszor akár önszántukból is visszamennek fogvatartóikhoz szabadulásuk után.

A Print/Online kategória egyik különdíjasa a 24.hu munkatársai, Grád-Kovács Márta és Palágyi BarbaraŐ nem az anyukám, hanem a nagymamám, csak addig az anyukám, amíg nem jön az anyukám” című cikke, amely a börtönbüntetésre ítélt szülők gyermekeinek életét segítő Hazavárunk Alapítvány munkáját mutatja be megrendítő sorsok tükrében.

A Print/Online kategória másik különdíjasa Janecskó Kata, a Telex munkatársának anyaga, Az utolsó két lakásnál sírva jöttem el, amely a roma családos és/vagy fiatal albérletkeresők nehézségeit ábrázolja érzékletesen. Kiderül, mennyire erősek mindmáig az előítéletek, illetve az is, mennyire fontos a segítő civil szervezetek munkája az akadályok leküzdésében.

A TV/Videó kategória különdíjasa Bognár Péter és Mellik Éva, az Nlc.hu munkatársainak megrendítő videója, a Gizi néni négy unokáját neveli egyedül egy unokáit egyedül gondozó nagymama hősies helytállásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!