A Telexen megjelent, Budapest–Belgrád-vasútról szóló cikk szerzői kapták a Minőségi Újságírás Díjat

2021. december 21. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexen megjelent cikk szerzőit jutalmazta a Minőségi Újságírás Díj zsűrije: a havonta odaítélt díj novemberi nyertese Kálmán Attila és Ana Ćurić. Határokon átívelő, nemzetközi együttműködésben készült tényfeltáró cikkük a Budapest–Belgrád-vasútvonal építését járja körül.

Magyar–szerb szerzőpáros, Kálmán Attila és Ana Ćurić nyerte a Minőségi Újságírás Díjat novemberben, a díj az Investigate Europe kötelékében írt, a Budapest–Belgrád-vasútvonalról szóló cikkért járt, mely a Telex.hu-n jelent meg.

Kálmán Attila és Ana Ćurić. Fotó: Investigate Europe
Kálmán Attila és Ana Ćurić. Fotó: Investigate Europe

A cikk szerzői a görögországi Pireusztól Budapestig végigjárták a készülő vasút útvonalát, és közben számos interjút és háttérbeszélgetést folytattak kormányzati és gazdasági szereplőkkel. Emlékeztetőül: a vasútépítési projekt összköltsége 1400 milliárd forint körüli, amiből 750 milliárdra becsülik a 160 kilométeres magyar szakaszt. A beruházás 85 százalékát kínai állami hitelből állja a magyar kormány, de a részletekről többet nem lehet tudni, mert tavaly tíz évre titkosították a hitelszerződést. Bár a magyar kormány egyetlen kérdésre sem reagált, a szerzőknek így is sikerült konkrét számokat szerezniük a szerb közlekedési minisztériumtól egy költség-haszon elemzésből, ami alapján először sikerült megalapozottan kiszámítani, hogy milyen hasznot hajthat a felújított vasút Magyarországnak. Egy idézet a cikkből:

„Zötykölődtünk 20-30 km/h-val borzalmas síneken, jártunk építkezéseken, ahol kínai és szerb munkások dolgoznak. Interjúztunk szerb és északmacedón minisztériumokban, ahol jóval többet árultak el, mint a magyar kormány. Megnéztük a görög kikötőt, ahol éppen sztrájkoltak egy haláleset miatt. (…) Elöljáróban annyit, hogy a számítások alapján nem csoda, hogy tíz évre titkosította a magyar kormány a megvalósíthatósági tanulmányt.”

A nyertes írások szerzői összesen 200 000 forint jutalomban részesülnek. A havonta átadott Minőségi Újságírásért Díjat a Hírkereső támogatja, a díjat a Dudás Gergely, Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Both Vilmos, Neizer Anita, Weyer Balázs és Varró Szilvia alkotta zsűri ítéli oda. A díjazott cikk mellett a zsűri három további cikket szokott kiemelni, ezek ebben a hónapban Sarkadi Zsoltnak a 444-en megjelent, Endre László pályafutásáról készült kétrészes, vitát kavaró cikke, Lehoczki Noéminak a Mércére írt, a makói gumigyárban lezajlott sztrájkról szóló áttekintése, valamint Horváth László Csabának a 24.hu-n megjelent, a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány gazdálkodási visszásságait bemutató írása voltak.

Kálmán Attila és Ana Ćurić oknyomozó cikke a negyedik olyan anyag a Telexen, amelyet Minőségi Újságírás Díjjal jutalmaztak. Korábban A szemét útja a Tiszán: Ukrajnától Magyarországig című videó (készítették Lengyel-Szabó Péter, Szilágyi Máté, Nyilas Gergely és Simor Dániel), Bolcsó Dániel koronavírus-gyorstalpalója és Földes András afganisztáni riportsorozata volt díjazott. Ha még nem olvasta, vagy újra belenézne, a Budapest–Belgrád-vasútvonalról szóló cikket itt találja: https://telex.hu/komplex/2021/11/26/budapest-belgrad-a-979-ev-alatt-megterulo-vasutvonal

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!