A szemét útja a Tiszán: Ukrajnától Magyarországig

2021. március 24. – 06:35

frissítve

Évről évre rengeteg szemét érkezik Magyarországra a Tiszán keresztül. A probléma fő forrása Ukrajna, Kárpátalja, de nem egyszerű a helyzet megoldása. Ez egy összetett gazdasági, környezetvédelmi és szociális probléma, amit egy rövid dokumentumfilmben mutatunk be a Telexen. A videót magyarul feliratoztuk, ne felejtsék el bekapcsolni a YouTube-on!

Ukrajnában a Tisza forrásától indulva bejártuk a környező hegyvidéket, Kőrösmezőt, Rahót, Huszt és Beregszász környékét, valamint kisebb kárpátaljai falvakat.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

A videó a helyi lakosokon túl megszólal Olekszej Petrov, a megyei közgyűlés elnöke, aki megpróbálja kézbe venni a problémát, Franc Béla, aki Kőrösmezőn működtet újrahasznosító telepet, Andrij Deljatimcsuk, Kőrösmező polgármestere, Petro Bochkor, Rahó alpolgármestere, Tarasz Krupszkij hulladékgyűjtő aktivista, Viktor Bucsinszkij, a Színes tartályok nevű hulladékfeldolgozó tulajdonosa és Volodimir Kabai, az AVE szemétgyűjtő cég munkácsi leányvállalatának igazgatója.

A videóhoz a YouTube-on tudja bekapcsolni a magyar nyelvű feliratozást.

A videó az IJ4EU – Investigative Journalism for Europe támogatásával készült.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass