A Telex a telexeseké lesz: dolgozói tulajdonba kerül a Telex kiadója

Legfontosabb

2022. június 13. – 10:51

frissítve

A Telex a telexeseké lesz: dolgozói tulajdonba kerül a Telex kiadója

Másolás

Vágólapra másolva

Átalakul a Telexet kiadó Van Másik Kft. A jelenleg egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakul. Az átalakulás fő célja – ahogy azt a Telex létrejöttétől kezdve folyamatosan akartuk –, hogy a Telex a telexeseké legyen, és örökre az is maradjon. Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég.

A részvények 75%-a dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Ebből a részvényből csak Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap a többiekénél nagyobb hányadot. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz ötven-száz év múlva is a telexeseké legyen.

A Telex olvasói támogatásból jött létre, és nagyrészt azóta is abból működik. Működésünkről folyamatosan beszámolunk. Hosszú távra tervezünk, rengeteg tervünk van, folyamatosan fejlődni szeretnénk, ezért a támogatásokat kizárólag ezekre fordítjuk, erre tartalékoljuk. Ha még nem vagy a támogatónk, és megteheted, támogasd a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is, enélkül ugyanis nem léteznénk.

A részvények fennmaradó 25%-a törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el.

A Telex nemcsak a mindenkori telexeseké lesz, hanem a szerkesztőségnek komoly beleszólási joga lesz a legfontosabb kérdésekbe:

  • A mindenkori főszerkesztő igazgatósági tagként vesz részt a társaság irányításában.
  • A szerkesztőségnek ezenfelül szavazati joga lesz a cég irányító testületében.
  • Külső befektető bevonásához a szerkesztőség választott testületének a hozzájárulása kell, vagyis ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet senki, semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki nem vehet fel hitelt a részvényeire. Ez nagyon komoly biztosíték arra, hogy a Telex szerkesztősége nélkül nem kerülhet ide külső szereplő tulajdonosként.
  • A szerkesztőség javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására: a mindenkori főszerkesztő kinevezését vagy eltávolítását a szerkesztőség választott bizottságának is jóvá kell hagynia, azaz senki nem távolíthatja el erőszakkal a főszerkesztőt.

Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. A támogatásokból befolyó összegekből osztalékot a jövőben sem fizet a cég.

Az átalakulást, az ismertetett konstrukciót a Telex szerkesztősége június 1-jén, elsöprő többséggel elfogadta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!