Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója nyerte a Transparency-Soma Díjat

2022. január 11. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

A 21. Transparency-Soma díjat és az elismeréssel járó egymillió forintot kedd este adták át a Direkt36 oknyomozó újságírójának az online díjátadó eseményen.

Összesen 20 pályaműből választotta ki a felkért szakmai zsűri Panyi Szabolcs cikksorozatát, amely a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának megépítési terveit, annak politikai, társadalmi és gazdaságai okait és hatásait mutatja be.

A Magyarország és Kína között született megállapodást feldolgozó tényfeltáró cikksorozat leplezte le először a távol-keleti nagyhatalom nemzetközi terjeszkedésébe illeszkedő beruházást: a megállapodást aláíró felek több százmilliárd forintnak megfelelő összegből építenék meg a Fudan Egyetem a Duna partjára tervezett épületegyüttesét. A nyilvánosságra került dokumentumok alapján azonban a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. Az oknyomozó portál által közölt írások komoly hullámokat vetettek a hazai közéletben: a kínai egyetem Európában elsőként Budapesten megépíteni tervezett központjának megépítése körüli tiltakozások máig nem ültek el.

A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A zsűri további négy pályázatot talált kiemelésre méltónak, ebből kettő szintén a Direkt36 oknyomozó portálé, amely 2021 júliusa óta a Telex partnere.

Íme a shortlistre került pályázatok:

  • Gergely Márton, Hamvay Péter és Oroszi Babett, a HVG újságírói az írott szöveg mellett tervrajzokkal, valamint helyszíni videóval szemléletesen bemutatták, hogy milyen ütemben és mekkora mértékben zajlik az építkezés az Orbán családhoz köthető majorság területén Hatvanpusztán.
  • Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója, aki az Antall Józsefről elnevezett, és a néhai kormányfő fia által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) körüli pénzügyi visszaélésekről közölt cikksorozatot, amelynek hatására a kormány megvonta az anyagi támogatást a szervezettől. Az AJTK a kormányzati bejelentést követően bejelentette tevékenységének beszüntetését.
  • Bódis András, a Válasz Online munkatársa, aki részletekbe menően dolgozta fel, hogy egy, a kormányhoz közel álló szűk kör miként szerezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programján keresztül kiutalt támogatások döntő többségét.
  • Pethő András, a Direkt36 újságírója is dicséretet kapott, mivel az idei első helyezettel, Panyi Szabolccsal közösen – egy nemzetközi projekt keretében – feltárta, hogy civileket, üzletembereket és politikusokat is lehallgattak Magyarországon az egyik legkifinomultabbnak számító Pegasus kémszoftverrel.

A Transparency-Soma Díjról
Immár 21. alkalommal ítélték oda Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!