gasztronómia

RSS

Ezek 2021 legjobb magyar éttermei a Dining Guide szerint

A világjárvány a rangsoron is nyomot hagyott, az idei díjazottak között több új név is feltűnik. Az év étterme viszont harmadszor is a Stand.

Hogyan tesztel éttermet egy igazi profi?

Elkísértük a legjobb magyar éttermeket kereső Dining Guide tesztelőjét a budapesti Spagóba, és menet közben igyekeztünk minél többet megtudni arról, hogyan dolgozik, mi mindenre kell figyelnie. A rántott hús is lehet fine dining, de a jó étel önmagában nem elég: a vendégnek kell a középpontban állnia.

Nem krumpli, és nem is kenyér kell a tökéletes kovászos uborkához

A kovászos uborka olyan szent dolog a magyar népléleknek nyáron, mint a bejgli karácsonykor. Na de meggylevéllel vagy kaporral? Vágva vagy szúrva? Fokhagymával, vagy anélkül? Mi a roppanás és az igazán intenzíven savanykás íz titka?

Van-e bármi értelme az étteremkritika műfajának?

Végigettem egy csúcsétterem menüjét: leírhatom-e, milyen volt? Lehet-e objektív véleményt alkotni egy étteremről? Le lehet-e választani az egyedi élményt az objektív megállapításokról egy vacsora kapcsán? Az ország egyik legjobb étterme, az őrségi Pajta kóstolómenüjén teszteltük ezeket a kínzó kérdéseket.

Hűvös levesek hőguta ellen

A mi egy szál meggylevesünkön túl is óriási játékterük van a hideg, nyári leveseknek, amelyeknél semmi nem esik jobban 35 fokban. Mi a spanyol gazpacho őse, és hogyan lehet finom a hideg csirkeleves?

A lehetetlenre vállalkozik, aki megpróbálja elmondani, mi az a gulyás

Olyan, mint a Mátrix: nem lehet elmondani, meg kell tapasztalni. Mi mégis megpróbáljuk a lehetetlent, és az élő legenda Váncsa István segítségével igyekszünk leírni a totálisan meghatározhatatlan gulyáslevest, valamint kibogozni leghíresebb nemzeti ételünk történetének bonyolult szálait.

Álmaink bajor perece és komfortvacsora a német meccshez

Nem volt könnyű, de megtaláltuk a titkot, amitől a német perec annyira ropogós-nyúlós, a krumplisaláta pedig éppen úgy szaftos és savanykás, ahogy kell. A többi már nem rajtunk múlik.

Francia receptek meccsnézéshez a zsigeri elegancia jegyében

Ha francia sörkorcsolya, akkor előétel, méghozzá a súlyos, zsíros, sajtos, hagymás, rusztikusan kifinomult kategóriából – ezeket ajánljuk a szombati meccshez.

A legfinomabb portugál krémes és más ételek a kedd esti meccshez

Az első foci-Eb-ellenfelünk ízlése sok tekintetben rokon a miénkkel, sőt, azt is megfejtettük, hogyan lehet házilag elkészíteni legfinomabb süteményüket, a pastel de natát, most már csak a csapaton a sor.

Csípjen, ropogjon, ragadjon: a legjobb nassolnivalók meccsnézéshez, házilag

Hosszú az út a szotyiköpködéstől a legklasszabb házi nasikig. A foci-Eb a legjobb alkalom, hogy elinduljunk és legyen itthon is kultúrája a meccsnézés alatti szuper házi rágcsálnivalóknak!

Adjuk vissza a császármorzsa becsületét!

Egyszerű étel, amit rengeteg rejtély övez, kezdve ott, hogy miből, majd folytatva azzal, hogy hogyan készül. Az eredeti verziók és a legjobb recept nyomába eredtünk.

Újkrumpli vár, felejts el mindent; mindent ami fáj

A káposzta, a répa, a krumpli megszokott, talán elunt zöldségek, de nem most, amikor újak: ilyenkor önmaguk milliószoros ízű, hiperizgalmas luxusverziói. Miért olyan nagy szám az új zöldség és mit kezdjünk vele?

Úgy sütöttünk kenyeret, mint az ókori egyiptomiak

Lehetséges-e pusztán ábrázolásokból alkotott következtetések alapján, receptek nélkül megsütni az emberiség legrégebbi kenyereit. És ha igen, mi értelme van?

Miért dobnánk ki a banánhéjat, amikor simán meg is ehetjük?

Felülünk a világméretű környezettudatos-hullámra, és megnézzük, hogyan van valóban értelme annak, ha megesszük a gyümölcs- és zöldséghulladékokat. Banánhéj-szalonna, krumplihéj-karamell, karalábélevél-főzelék.

Gondolta volna, hogy a finomfőzelék lehet tényleg finom?

Az ősfőzeléktől a magyar eredetin át a nyelvújítás korának nagy trükkjén és a szocializmus dúlásán át a francia rokonokon keresztül jutunk el szakértői segítséggel a tökéletesített modern főzelékig. Ebben állag, íz, színharmónia, de mindenekfelett a zöldség uralkodik.

Liptai Claudia vezeti majd az RTL Klub új gasztroműsorát

A Mestercukrász még idén várható, a főnyeremény 5 millió forint lesz.

Szabó Tímea nutellás-szardíniás chilivel überelné Németh Szilárd fúziós konyháját

A Párbeszéd politikusa a saját chili con carne-variációjával kedd este sokkolt.

Máig rémálmokat okoz a menzás kaja emléke? Segítünk!

Ki lehet-e, vagy egyáltalán ki kell-e javítani gyerekkorunk iskolás ebédjeinek hibáit, vagy éppen tökéletlenségükben rejlik a varázsuk? Nekimentünk a milánóinak, a tejbegríznek, a meggyszószos főtt marhahúsnak és társainak.

A legjobb dolgok, amik a tavasz luxuszöldségével történhetnek

A spárga olyan kincs, amire sokat várunk, rövid ideig van velünk, és bár megérdemli a körülötte támadó felhajtást, mégsem érdemes túlbonyolítani. Csak pár kiegészítő ízre és egyszerű megbecsülésre vágyik.

Tudtuk, hogyan készül a tökéletes rizskoch, de elfelejtettük

Az olasz és német nyelvű receptek éppúgy tudják, hogyan kell igazán habos rizsfelfújtat készíteni, mint a régi magyarok, csak nekünk az iskolai menzák purgatóriuma után kell újra feleleveníteni a tökéletes technikát.

Kipróbáltam a szakaszos böjtöt: még evés közben is éhes voltam

Egy hétig éltem korunk legnépszerűbb táplálkozási reformja szerint, fogyni nem fogytam, de rájöttem egy csomó mindenre, amit eddig is tudtam. Az utóbbi évek legdivatosabb étrendjének nagy előnye, hogy bármit és bármennyit lehet enni, éppen csak a nap egy meghatározott szakaszán belül.

A mágikus alapanyag, amitől minden étel íze megsokszorozódik

Igaz-e a legenda, hogy az alaplé drámai különbséget ad minden étel ízéhez? És ha igen, hogyan csinálja? Szakértői segítséggel értjük meg egy univerzális ízfokozó kémiai, történelmi hátterét és a gyakorlatát.

Hogyan csinálhatunk otthon ropogós bagettet?

A kenyérhamisítás-para már a franciákat is elérte, a bagett becsületéért is küzdeni kell. De minden hosszú kenyér bagett-e, amit annak hívnak, és lehet-e otthon ilyet készíteni jól?

Mihez kezdjünk a húsvéti maradékokkal?

Már megint túlvállaltuk magunkat a sonka és a kalács mennyiségével, kicsit rá is untunk, mi legyen velük? Van egy csomó ötletünk, hogyan születhetnek a húsvéti maradékok újjá.

Megtaláltuk a legfoszlósabb pogácsa módszerét

Millió receptje és módszere van annak az aprósüteménynek, ami magyar, és valóban az egyik legjobb a világon. Úgyhogy addig sütöttük a pogácsákat míg meg nem lett az elképzelhető legfoszlósabb, legomlósabb, legpuhább verzió.

Unja a húsvéti kajákat? Segítünk!

Oké, a sonka az sonka marad – viszont modern, de egyszerű trükkökkel, ismerős, és mégis más módszerekkel még csodásabb lesz a kalács, és a tojásból is egészen új állagokat hozhatunk ki.

Nem pogácsában a legfinomabb a medvehagyma

A tavasz fokhagymaillatú, zöld levelek formájában érkezik a konyhába, ahol legnagyobb ellensége a tartós hő és az idő. Ettől függetlenül okosan kombinálva és formálva csodákat lehet kihozni a medvehagymából.

Amit talán a rántott húsnál is jobban szeretünk: a krumplis ételek

Legalább százféleképpen használjuk a krumplit, de mikor és hogyan ismerte meg, milyen formájában szeretett bele a magyar konyha a hirtelen, ufóként idecsöppent alapanyagba?

Amit tudni akartál a pizzasütésről, de sosem merted megkérdezni

Nápolyi vagy római? Olasz vagy amerikai? Vékony vagy vastag? Nem mind pizza, amit annak hívnak, de sütni mindet jó. Előre figyelmeztetünk mindenkit: elő fog kerülni az ananász kérdése is.

Ha már a bab a jövő étele, akkor játsszunk vele

A jövő főétele nem a hús, hanem a hüvelyesek lesznek, és ez egyáltalán nem rossz hír, ha megnézzük, hogyan készíti ezeket az alapanyagokat a világ, és ezek alapján kezdünk kísérletezni vele.