Gasztronómia

RSS

Tócsni és fánk: miért annyira ismerősek a hanukai ételek?

A hanukai fogásoknak mind szimbolikus jelentésük van, semmi sem véletlen, az viszont meglepő, hogy a legfontosabb ételek a régi magyar konyhának is alapelemei.

A curry egyáltalán nem indiai, hanem angol intézmény, mégis zseniális

A világ indiai ételeket nevez meg vele, holott Indiában nem létezik, a britek viszont nemzeti eledelükként hivatkoznak rá, de igazán senki nem tudja, mi az? Visszafejtjük a curry utazását a gyarmatoktól Európába majd onnan Keletre, és azt is, hogyan készül az éttermi Csirke Tikka Masala.

Bezár az ország egyik legjobb gourmet étterme, az Olimpia, török étterem nyílik a helyén

Jövőre már nem nyit meg a slow foodjairól ismert neves budapesti étterem. Séfje és tulajdonosa feladta, talán pályát is módosít.

Mit főzzünk a kínai negyed mágikus szószaival? Mi Mao Ce-tung kedvencével indítottunk

Mit kezdjünk a szójaszószokkal, főzőborral, ecetekkel, pasztákkal és olajokkal, amiket beszereztünk a kínai negyedben? Milyen kínai klasszikus ételek sülnek ki belőlük, és milyen hétköznapi fogásokhoz passzolnak?

Édes szappan, csípős kartonpapír: hogyan lehet átvészelni az ízlelés elvesztését, ha az ember koronavírusos?

Csirkeszárnyra kentem fermentált habaneroszószt, kanálszámra ettem vajas pirítóson és tojáson a csiliropogóst, és egyik sem csalt könnyeket a szemembe, miután koronavírusos lettem. Hogyan érdemes ilyenkor főzni, minek érezzük az ízét, és mi az a szaglástréning?

A rossz kenyér is egyre drágább, süssünk inkább otthon olcsóbbat, jobbat, egyszerűen!

Szakemberek segítségével fejtjük meg, miért olyan rossz a bolti kenyerek nagy része, és miért kerülnek egyre többe. Aztán megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben a legjobb házi kenyeret készíteni arra az esetre, ha minden kötél szakad.

Meghalt a tiramisu atyjának tartott Ado Campeol

Egyesek szerint az ő éttermében találták fel véletlenül a világhírű desszertet az 1960-as évek végén. 93 éves volt.

A karfiolt odaégetni, gőzölni, és vad dolgokkal enni nem kell félnetek

Az ősz legvagányabb zöldségéről még mindig sokan nem tudják, milyen hihetetlen ízeket és állagokat képes produkálni. Ehhez csak picit kell másképp hozzányúlni, mint amit a gyerekkorunk klasszikus karfiolos ételeiben megszokhattunk.

Szószok, paszták, ízesítők a kínai negyedből, amiktől megváltozik az életed

Mit és hogyan érdemes vásárolni az ázsiai boltokban, hogyan válasszunk ecetet, szójaszószt, mire valók a mágikus porok, paszták? És hogyan főzzünk velük, ha megvettük, pedig csak sejtjük, mi van bennük?

Világhírű lett egy magyar túrógombócrecept, éppen csak megfőzni nem lehet

Magyar túrógombóc receptje jelent meg a gasztrovilág legmagasabb csúcsán, a Michelin oldalán, de teljesen használhatatlan formában. Utánajártunk, és ki is próbáltuk, hogyan működik a saját módszerünkhöz és a szokásos, bevett receptekhez képest.

Egy évtized kísérletei a tökéletes humusz nyomában

Egyszerű, pár alapanyagos fogás, aminek sikere mégis nüansznyi különbségeken áll vagy bukik. Biztos recept nincs, empirikus módszerekkel kell eljutni a nyerő trükkökig és a selymes, krémes állagig.

Citrushínár, wontoncsipsz, fésűkagyló-wakame – dekódoltuk a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjét

A világ legdrágább alapanyagai gyűltek össze a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjén, ahol egyetlen falat egy tízezres. Szakértővel elemeztük az ételsort, majd meg is főztük a legemblematikusabb fogást.

Hogyan lehet megfőzni egy kétezer éves receptet, víz, cukor és só nélkül?

Hogyan lehet só nélkül ízeket fokozni? Mit tudott Apicius az ókorban, amit aztán kétezer évre elfelejtettünk? Finom-e a szardellaízű dinnye és a borban főtt uborka? Ókori ételeket főzni egy mai konyhában őrületesen jó móka.

Kipróbáltuk a világ legfurcsább szendvicseit

A nagy tízórai-csomagolási dilemmák szezonjának kezdetén végigpróbáltam a világ legfurcsább szendvicseit, és megpróbáltam eldönteni, salátát, szórócukrot, csipszet vagy mogyoróvajat érdemes-e inkább két kenyérszelet közé szorítani.

Mi a mágikusan fröccsenő házi ketchup titka?

Volt-e paradicsom a ketchupban 2300 évvel ezelőtt, készülhet-e akármiből, és mi annak a klasszikus íznek és állagnak a titka, amit megszoktunk, és amit annyira szeretünk?

A paprikás krumpli lelke a tökéletes szaft, de mitől lesz az?

A nép egyszerű bográcsétele, lenézett menzakaja vagy puccos éttermi fogás? Létezik-e külföldi paprikás krumpli, és különben is, mi a lényege, a krumpli, a zsír, a kolbász vagy a paprika?

A paradicsom a szezonjában tényleg gyümölcs

Két mítosz mentén közelítjük meg a paradicsomi almát: gyümölcsként tekintünk rá, így gyümölccsel is esszük, vagy pitébe sütjük, illetve a legősibb fogyasztási formájában, kenyérrel, de úgy sem akárhogyan.

Az igazán jó, otthon is elkészíthető hamburger nyomában

Kicsi vagy nagy, magas vagy lapos, paradicsom vagy saláta kell-e bele, ketchup vagy majonéz? Milyen a legjobb buci, és hogyan készítsük otthon? Néhány szakértőt is megkértünk, hogy adjanak tippeket.

Zöldségeket és gyümölcsöket dobtunk a grillre, és nem bántuk meg

Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillezés, akkor a húsokon túl is van élet – például ha van otthon padlizsán, kukorica, eper vagy éppen görögdinnye.

Se nem ősi, se nem magyar találmány, mégis imádjuk: a lecsó

Hányféleképpen lehet megfőzni egy lecsót? Kell-e hámozni a paradicsomot, és hazaárulás-e olívaolajat használni füstölt szalonna helyett? Kísérlet a lecsó sokszínűségének meghatározására, mindannak számbevételére, miért szeretjük saját lecsóinkon túl a világ minden lecsóját is.

Strandkaják: csak akkor lesz jó a lángos és a hekk, ha magunknak sütjük

Ha a strandon nem kapunk jót, muszáj otthon elkészíteni. Milyen a jó házi lángos, hogyan lesz finom a sült hekk, és mi a roppanós-spriccelős kukorica titka?

Ezek 2021 legjobb magyar éttermei a Dining Guide szerint

A világjárvány a rangsoron is nyomot hagyott, az idei díjazottak között több új név is feltűnik. Az év étterme viszont harmadszor is a Stand.

Hogyan tesztel éttermet egy igazi profi?

Elkísértük a legjobb magyar éttermeket kereső Dining Guide tesztelőjét a budapesti Spagóba, és menet közben igyekeztünk minél többet megtudni arról, hogyan dolgozik, mi mindenre kell figyelnie. A rántott hús is lehet fine dining, de a jó étel önmagában nem elég: a vendégnek kell a középpontban állnia.

Nem krumpli, és nem is kenyér kell a tökéletes kovászos uborkához

A kovászos uborka olyan szent dolog a magyar népléleknek nyáron, mint a bejgli karácsonykor. Na de meggylevéllel vagy kaporral? Vágva vagy szúrva? Fokhagymával, vagy anélkül? Mi a roppanás és az igazán intenzíven savanykás íz titka?

Van-e bármi értelme az étteremkritika műfajának?

Végigettem egy csúcsétterem menüjét: leírhatom-e, milyen volt? Lehet-e objektív véleményt alkotni egy étteremről? Le lehet-e választani az egyedi élményt az objektív megállapításokról egy vacsora kapcsán? Az ország egyik legjobb étterme, az őrségi Pajta kóstolómenüjén teszteltük ezeket a kínzó kérdéseket.

Hűvös levesek hőguta ellen

A mi egy szál meggylevesünkön túl is óriási játékterük van a hideg, nyári leveseknek, amelyeknél semmi nem esik jobban 35 fokban. Mi a spanyol gazpacho őse, és hogyan lehet finom a hideg csirkeleves?

A lehetetlenre vállalkozik, aki megpróbálja elmondani, mi az a gulyás

Olyan, mint a Mátrix: nem lehet elmondani, meg kell tapasztalni. Mi mégis megpróbáljuk a lehetetlent, és az élő legenda Váncsa István segítségével igyekszünk leírni a totálisan meghatározhatatlan gulyáslevest, valamint kibogozni leghíresebb nemzeti ételünk történetének bonyolult szálait.

Álmaink bajor perece és komfortvacsora a német meccshez

Nem volt könnyű, de megtaláltuk a titkot, amitől a német perec annyira ropogós-nyúlós, a krumplisaláta pedig éppen úgy szaftos és savanykás, ahogy kell. A többi már nem rajtunk múlik.

Francia receptek meccsnézéshez a zsigeri elegancia jegyében

Ha francia sörkorcsolya, akkor előétel, méghozzá a súlyos, zsíros, sajtos, hagymás, rusztikusan kifinomult kategóriából – ezeket ajánljuk a szombati meccshez.

A legfinomabb portugál krémes és más ételek a kedd esti meccshez

Az első foci-Eb-ellenfelünk ízlése sok tekintetben rokon a miénkkel, sőt, azt is megfejtettük, hogyan lehet házilag elkészíteni legfinomabb süteményüket, a pastel de natát, most már csak a csapaton a sor.