Archivum

RSS

Lesz-e még finom torta a cukrászdákban ilyen alapanyagárak mellett?

Vendégként néha nehéz felfogni, mi kerülhet 2000 forintba egy szelet süteményen, ezért cukrászokkal beszélgettünk arról, miért lesz lassan teljesen lehetetlen egy kézzel készített, jó minőségű vajból, csokoládéból, gyümölcsből készült tortát eladni és megfizetni.

Kipróbáltuk, fogyhatunk-e úgy, hogy közben jó ételeket főzünk

Változatosan, sokfélét, szabadon főzni az egyik legjobb dolog a világon – de vajon összeegyeztethető ez egy nyári kalóriakorlátozós diétával? Emberkísérletben próbáltuk ki, élvezetesebb-e sok főzéssel diétázni.

Hogyan lett a csipszadóból müzliadó?

Szakértőkkel próbáltuk megérteni, miért terjeszti ki a kormány a tizenegy éves népegészségügyi termékadót most szinte minden cukros és édesítőszeres termékre. A részletek homályosak, szakmai egyeztetés híján az érintettek nagyrészt sötétben tapogatóznak. Az biztos, hogy az édes íz jóval drágább lesz, az minimum kétséges, hogy ettől egészségesebb lesz-e bárki.

Cseresznyekompót: cukorszirupos rémálom, vagy a legjobb gyümölcsbefőtt?

Cukorszirupos, színtelen és íztelen gumidarabok, vagy gyümölcsízű, szeretni való dolog-e a kompót?

Idén izgalmas lesz az uborkaszezon

Mitől lesz a legjobb az uborkasaláta öntete? Mi történik, ha nem szeleteljük, hanem egyszerűen agyonverjük egy sodrófával? És miért kéne az italunkba tenni?

Készítsünk forradalmi, fermentált szénsavas üdítőket házilag!

Csak gyümölcs, víz, idő, és bumm: lesz egy csomó buborékunk, amit mi magunk erjesztettünk, alig van benne cukor, de tele van probiotikummal, le is hűt, és fel is ébreszt.

Krumplis pestó? Az olaszok azt tesznek a pestós tésztájukba, amit csak akarnak

Valóban olyan szigorúak a pestókészítés szabályai? Igen, nagyon, és nem, egyáltalán nem azok. Házi pestókészítés és krumplis-babos alvariációk.

Egzotikus alapanyagokból, mindenmentes ételek – kipróbáltuk Hosszú Katinka éttermét

A világ minden tájáról származó, egzotikus alapanyagokból készült, mindenmentes, egészséges ételeket kínál az úszónő étterme a belvárosban, a superfood jegyében. Dietetikai és fenntarthatósági szempontból szemléltük a menüt.

A tökfőzelékrecept, ami kigyógyítja a trutymós traumákat

Mennyire nehéz szembenéznünk a félelmeinkkel, hogy megismerhessük ennek a meghurcolt ételnek az izgalmas, csodálatos változatát?

Ne dobd ki a megfáradt zöldséget! Még ezerféle étel lehet belőle

Fonnyadt répákra és szomorú káposztákra is várhat fényesebb jövő a kukánál: levesek, tócsnik, rizsek, curryk és még sok mentő ötlet. Mindet kipróbáltuk, mindet megkóstoltuk, néha jól meglepődtünk.

Nyáron tonikkal a legjobb a kávé, de hogyan lesz kétrétegű és a legfinomabb?

Kedvenc jegeskávénk buborékos és bonyolultan keserű. Szakértő segítségével fejtettük meg, hogyan készül a szép és harmonikus espresso tonic.

Miközben eszünk, elmagyarázzák, milyen a valódi, egyszerű kínai konyha

Nincs sok köze a megszokott büfék kínálatához annak, amit Ji és Mása sok történettel, magyarázattal körítve mutat meg a Zhu & Co vacsoráján. Így a hal, a rák és a csiga sem furcsa.

Sütve, saját levelével, vagy ropogósan is bele lehet szeretni a karalábéba

Méltatlanul levegőnek nézett zöldség, aminek sokkal nagyobb megbecsülés járna. Nem beszélve a leveleiről, amik szépek és finomak is, csak ügyesen kell enni.

Főzelék rizsből, amit imád a világ: mi a jó a rizottóban, és mi lesz belőle másnap?

Miért fogadjuk el olyan nehezen, ha a rizs szaftos? Kellemes tevékenység-e a félórás kevergetés? Megmutatjuk azt is, hogyan lesz csodás partikaja a maradékból.

Krémes olasz tésztaszószok pár alapanyagból: a trükk a főzővízben rejlik

Eddig sem főztük rosszul a spagettinket, csak lehet még ennél is jobban csinálni. Ráadásul elég, ha van hozzá jó tészta, olaj, sajt vagy fokhagyma és chili. No meg víz.

A legillatosabb bodzaszörphöz sokkal több cukor és virág kell

Múlt héten még csak félig voltak nyitva a virágok a bodzabokrokon, ezért most hétvégére már mind szépen kinyílik, és lehet őket gyűjtögetni.

Az erdőn-mezőn sok minden ehető, de a gyűjtögetés kemény, nehéz és veszélyes munka

Egy napig folytattam gyűjtögető életmódot, de nem biztos, hogy életben maradnék, ha így kellene fenntartanom magam.

Mit főznek a legjobbnak ítélt hazai éttermek? Kedvenc ételeink a top helyek kóstolóiból

Véres krémes, égetett rétes, kivis zöld spárga, mákos nudli, zöld currys tarja és sok minden más, amit megkóstoltunk az ország legjobbnak ítélt éttermeinek kínálatából.

Az olaszok saját furcsa pizzaváltozatai: zsírban sült, tekert, vastag és krumplis

Az eredeti persze a nápolyi – de mi minden pizza még, amit annak hívnak maguk az olaszok, pedig nem is hasonlít a kemencés, kerek klasszikushoz? És mi az oka annak, hogy ennyiféle változat alakult ki?

Kell-e a világnak kinyomós majonézhab, és hogyan állítható elő otthon, szifonnal?

A Heinz limitált szériás majonézhabot gyártott egy podcastban elhangzott kósza ötlet nyomán: mi kipróbáltuk, elkészíthető-e, és ha igen, van-e értelme a szpréjonéznek.

A tabletta, ami nem drog, de ha elszopogatod, akkor édesnek érzed a savanyút – kipróbáltuk a csodabogyót

Olyan vacsorán jártunk, amelyen végigettük az emberi táplálkozás történetét úgy, hogy a végén már azt se tudtuk, mi édes, és mi savanyú.

A Fidesz szerint a bogárevés maga a sötét liberális jövő – nekünk vásárolni, főzni és enni is kihívás volt

A csúcsgasztronómiában menő, sok országban ősi hagyomány, itthon egyelőre drága és nehéz feladat ehető bogarakat és kukacokat vásárolni. Kóstoltunk sáskás burritót és lisztkukacos salátát is, hogy önnek már ne kelljen.

Habcsókkal vagy spárgával lesz finomabb az eper?

Két olyan epres konstrukciót mutatunk, amelyekben a májusi gyümölcs nemcsak dísz, hanem igazi főszereplő. Az egyikben édes, a másikban sós.

Finom és szabadon gyűjthető: zamatos turbolyát szórunk mindenbe petrezselyem helyett

A gyűjtögető életmód nem hülyeség: különösen ilyenkor, amikor a legillatosabb a turbolya, ami zsenge tavaszillatot ad minden levesnek, főzeléknek, szósznak, salátának.

Az eredeti somlói galuska elkészítése hatórányi fárasztó, de tanulságos munka

Az igazi somlói hét külön elemből áll, és a teljes elkészítési ideje egy nap. Nem csoda, hogy sehol nem készítik az eredeti módszerrel. Mi megcsináltuk, és fényévekkel jobb lett, mint az éttermekben és cukrászdákban ezerféle módon meggyalázott verziók.

Nem fogtépő, nem szivacsos, nem morzsálódik: ilyen a ropogós-foszlós házi kifli

Nem csak olcsóbb, ezerszer jobb is otthon kiflit sütni, mint a pékségben venni. A ropogós héj és a lágy belső közötti kontraszt, ami a jó kifli esszenciája, nem elérhetetlen, csak pár trükköt kell bevetni.

Hónapos retek: a legropogósabb gumó, amitől minden étel tavaszi lesz

Nem a tányér szélén van a retek helye: levesbe, krémekbe, savanyítva és simán is csodás – ilyenkor mindenbe friss állagot és enyhe, hűs ízt csempész.

Drága az olaj: tudunk-e rántott dolgokat enni olajban sütés nélkül?

Májustól nemcsak gyűlöletes, de drága tevékenység is lesz bő olajban sütni: megspórolhatjuk-e furfangos trükkökkel? Lehet ropogós rántott húst készíteni a sütőben?

Szalonnával, juhtúróval vagy éppen szilvalekvárral – hogyan fedezzük fel magunknak a puliszkát

Hogyan lehetséges, hogy ma alig ismerünk egy ételt, amit az újkorban még naponta többször ettek elődeink? Megnéztük, hányféleképpen és milyen trükkökkel lehet igazán finom a puliszka.

A varázshatású növény, amitől félünk, pedig ingyen van, és finom: miért együnk csalánt?

A legfinomabb gyomnövény a legrosszabb reklámmal. Ideje újraértelmezni a csalánt: ingyen van, egészséges, és ezekkel a receptekkel gasztronómiai értelemben is igen értékes.