Ács Bori

RSS

A világ legaddiktívabb nassolnivalója egy savanyúság – így készül a kimchi

Egy csípős, savanykás ízbomba, ami egyből az agyat lobbantja lángra, és egyben a legjobb válasz a minden januárban aktuális immunerősítő és fogyókúrás kérdésre.

Mekis sültkrumpli-élmény otthon – megpróbáltuk megfejteni a híres krumpli titkát

Mi van a mekis sült krumpliban, miért a legnépszerűbb hasáb a világon, és el lehet-e készíteni otthon? Kipróbáltunk több receptet és módszert is, hogy megközelítsük ugyanazt az élményt.

Egy képlet, amivel több száz izgalmas, olcsó, egyszerű téli saláta összeállítható

Nem kell vízízű, drága és unalmas salátákkal nyűglődni az újévi fogadalmak miatt, a téli saláta is lehet színes, teljes, észbontó gasztronómiai élmény.

Egy kis zsírtól minden jobb lesz – karácsonyi zsírmaradékokból szilveszteri borkorcsolyák

Az omlós tészta rétegesebb, a krumpli ropogósabb, a pástétomok elegánsabbak lesznek tőle, a szilvalekvár pedig egyenesen imádja a kacsazsírt. Segítő zsírok szilveszter elé és közben.

Miért zár be az Olimpia? A legendás étterem története két szemszögből

Takács Lajos és Ádám Csaba, a budapesti étterem két korszakának vezetői külön-külön meséltek konyhai kreativitásról, izgalomról és monotonitásról, hazai ízlésről a hely történetével kapcsolatban. Az Olimpia az év végén zár be, ennek oka és a munkaerőválság is szóba került. Interjú.

Semmit nem dobunk ki: hús, krumpli-, és sütimaradékok újjászületése karácsony után

A krumplimaradékból gofri, a mézeskalácsból szuperkeksz, a húsból saláta lesz, de még a másnapos rántott hús is új ruhát kap.

Hányféle töltött káposzta létezik a világon, és kié az igazi?

A töltött káposzta nem magyar találmány, a fél világnak van ilyen étele, a miénk mégis különbözik a többiekétől. Nemcsak elkészítésében, de az életünkben betöltött szerepében is.

Telex Neked #2021. február: Kusza oltási terv, halkuló Klubrádió, kétes kéziratleletek és fagyos mellbimbók

A hónap, amikor téli zöldségekkel játszottunk, és bemutattuk, hogyan próbálják elérni a fiatalokat a NER influenszerei. Gázügyben a nagyhatalmi játszmák középpontjába kerültünk, és azt is megtudtuk, hogy miért integetnek olyan furcsán a brit királyi család tagjai. Év végi összefoglaló, február.

Karácsonyi menü csúcstechnológiával, 5000 forintból

Ki lehet-e hozni a jelenlegi drágulások közepette ennyi pénzből egy négy fős családi menüt, amiben van négy fogás, és bár a hagyományoktól kicsit eltér, maximálisan ünnepi? Kipróbáltuk!

Izzadtságszag, gargalizálószer és pézsmaszag: mi a legjobb szó egy mézaromára?

Eltökélt sommelier-k, méhészek és séfek döntöttek úgy, megtalálják a megfelelő szavakat a méz ezerféle aromájának és illatának leírására, hogy megmutassák: a méz legalább olyan izgalmas dolog, akár a bor.

Házi szaloncukor-hekkelés: a vajkaramella, a fondant és a csokiba mártás trükkjei

Milyen volt a szaloncukrok őse, megéri-e helyette inkább vajkaramellát gyártani, illetve szaloncukor-e minden, amit csoki borít? Ha drága a boltban, csináljuk otthon!

Annyira megijedtünk a Mozart-golyó eltűnésétől, hogy legyártottuk otthon

Kell-e Mozart-golyó nélkül élnünk mostantól, muszáj-e házi golyógyárat nyitnunk, és mennyire bonyolult kézzel marcipánt készíteni? Precíz alkatoknak valódi örömmunka, de lehet, hogy valaki a közepén falhoz fogja vágni az egészet.

Tócsni és fánk: miért annyira ismerősek a hanukai ételek?

A hanukai fogásoknak mind szimbolikus jelentésük van, semmi sem véletlen, az viszont meglepő, hogy a legfontosabb ételek a régi magyar konyhának is alapelemei.

A curry egyáltalán nem indiai, hanem angol intézmény, mégis zseniális

A világ indiai ételeket nevez meg vele, holott Indiában nem létezik, a britek viszont nemzeti eledelükként hivatkoznak rá, de igazán senki nem tudja, mi az? Visszafejtjük a curry utazását a gyarmatoktól Európába majd onnan Keletre, és azt is, hogyan készül az éttermi Csirke Tikka Masala.

Mit főzzünk a kínai negyed mágikus szószaival? Mi Mao Ce-tung kedvencével indítottunk

Mit kezdjünk a szójaszószokkal, főzőborral, ecetekkel, pasztákkal és olajokkal, amiket beszereztünk a kínai negyedben? Milyen kínai klasszikus ételek sülnek ki belőlük, és milyen hétköznapi fogásokhoz passzolnak?

Édes szappan, csípős kartonpapír: hogyan lehet átvészelni az ízlelés elvesztését, ha az ember koronavírusos?

Csirkeszárnyra kentem fermentált habaneroszószt, kanálszámra ettem vajas pirítóson és tojáson a csiliropogóst, és egyik sem csalt könnyeket a szemembe, miután koronavírusos lettem. Hogyan érdemes ilyenkor főzni, minek érezzük az ízét, és mi az a szaglástréning?

A rossz kenyér is egyre drágább, süssünk inkább otthon olcsóbbat, jobbat, egyszerűen!

Szakemberek segítségével fejtjük meg, miért olyan rossz a bolti kenyerek nagy része, és miért kerülnek egyre többe. Aztán megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben a legjobb házi kenyeret készíteni arra az esetre, ha minden kötél szakad.

Telex Neked #35: Vibrátorok, betonozott erdők, kötelező maszk és oltás

Koronavírusos szerzőnk olyan sötét hetet foglal össze, amibe egy téli óraátállítás, a napfény eltűnése és a halottak napja is beleesett.

A karfiolt odaégetni, gőzölni, és vad dolgokkal enni nem kell félnetek

Az ősz legvagányabb zöldségéről még mindig sokan nem tudják, milyen hihetetlen ízeket és állagokat képes produkálni. Ehhez csak picit kell másképp hozzányúlni, mint amit a gyerekkorunk klasszikus karfiolos ételeiben megszokhattunk.

Szószok, paszták, ízesítők a kínai negyedből, amiktől megváltozik az életed

Mit és hogyan érdemes vásárolni az ázsiai boltokban, hogyan válasszunk ecetet, szójaszószt, mire valók a mágikus porok, paszták? És hogyan főzzünk velük, ha megvettük, pedig csak sejtjük, mi van bennük?

Világhírű lett egy magyar túrógombócrecept, éppen csak megfőzni nem lehet

Magyar túrógombóc receptje jelent meg a gasztrovilág legmagasabb csúcsán, a Michelin oldalán, de teljesen használhatatlan formában. Utánajártunk, és ki is próbáltuk, hogyan működik a saját módszerünkhöz és a szokásos, bevett receptekhez képest.

A legmenőbb séfek szerint jó mikróban főzni, úgyhogy mi is kipróbáltuk

Jó egyáltalán valamire a mikró, lehet benne ebédet főzni, vagy csak kakaómelegítésre való? Leteszteltük, hogy lehet-e vele krumplit, rizst, tojást és sok mást készíteni értelmesen. Íme a korábbi mikrógyűlölő átfordulása.

Egy évtized kísérletei a tökéletes humusz nyomában

Egyszerű, pár alapanyagos fogás, aminek sikere mégis nüansznyi különbségeken áll vagy bukik. Biztos recept nincs, empirikus módszerekkel kell eljutni a nyerő trükkökig és a selymes, krémes állagig.

Citrushínár, wontoncsipsz, fésűkagyló-wakame – dekódoltuk a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjét

A világ legdrágább alapanyagai gyűltek össze a Mészáros–Várkonyi-lagzi menüjén, ahol egyetlen falat egy tízezres. Szakértővel elemeztük az ételsort, majd meg is főztük a legemblematikusabb fogást.

Hogyan lehet megfőzni egy kétezer éves receptet, víz, cukor és só nélkül?

Hogyan lehet só nélkül ízeket fokozni? Mit tudott Apicius az ókorban, amit aztán kétezer évre elfelejtettünk? Finom-e a szardellaízű dinnye és a borban főtt uborka? Ókori ételeket főzni egy mai konyhában őrületesen jó móka.

A Michelin egy évtized késéssel ismerte el a világ legjobb éttermét

Mitől számít a legnagyobb befolyású étteremnek a Noma, milyen hatással van a világ gasztronómiájára? Magyar pincér és szakács mesélt a dán fine dining étterem egyedülálló különlegességéről.

A habos, könnyű szilvás gombóc létezik, csak épp receptje nincs

Egy tészta, három alapanyag, legalább négyféle étel: hetekig kísérleteztem a legkönnyebb gombóc és gnocchi tésztájának receptjén. A titok a megfelelő krumpli és a türelem.

Egy Michelin-csillagos fogás receptje tulajdonképpen egészen egyszerű

A titok: ízemlék, érzelmek, plusz világszínvonalú technológia. A friss Michelin-csillagos Salt Budapest csapatával arról beszélgettünk, hogyan jöhet létre olyan éttermi élmény, ami otthonos, de mégis új, izgalmas tapasztalatokkal teli.

Kipróbáltuk a világ legfurcsább szendvicseit

A nagy tízórai-csomagolási dilemmák szezonjának kezdetén végigpróbáltam a világ legfurcsább szendvicseit, és megpróbáltam eldönteni, salátát, szórócukrot, csipszet vagy mogyoróvajat érdemes-e inkább két kenyérszelet közé szorítani.

Mi a mágikusan fröccsenő házi ketchup titka?

Volt-e paradicsom a ketchupban 2300 évvel ezelőtt, készülhet-e akármiből, és mi annak a klasszikus íznek és állagnak a titka, amit megszoktunk, és amit annyira szeretünk?