Ács Bori

RSS

A Michelin egy évtized késéssel ismerte el a világ legjobb éttermét

Mitől számít a legnagyobb befolyású étteremnek a Noma, milyen hatással van a világ gasztronómiájára? Magyar pincér és szakács mesélt a dán fine dining étterem egyedülálló különlegességéről.

A habos, könnyű szilvás gombóc létezik, csak épp receptje nincs

Egy tészta, három alapanyag, legalább négyféle étel: hetekig kísérleteztem a legkönnyebb gombóc és gnocchi tésztájának receptjén. A titok a megfelelő krumpli és a türelem.

Egy Michelin-csillagos fogás receptje tulajdonképpen egészen egyszerű

A titok: ízemlék, érzelmek, plusz világszínvonalú technológia. A friss Michelin-csillagos Salt Budapest csapatával arról beszélgettünk, hogyan jöhet létre olyan éttermi élmény, ami otthonos, de mégis új, izgalmas tapasztalatokkal teli.

Kipróbáltuk a világ legfurcsább szendvicseit

A nagy tízórai-csomagolási dilemmák szezonjának kezdetén végigpróbáltam a világ legfurcsább szendvicseit, és megpróbáltam eldönteni, salátát, szórócukrot, csipszet vagy mogyoróvajat érdemes-e inkább két kenyérszelet közé szorítani.

Mi a mágikusan fröccsenő házi ketchup titka?

Volt-e paradicsom a ketchupban 2300 évvel ezelőtt, készülhet-e akármiből, és mi annak a klasszikus íznek és állagnak a titka, amit megszoktunk, és amit annyira szeretünk?

A paprikás krumpli lelke a tökéletes szaft, de mitől lesz az?

A nép egyszerű bográcsétele, lenézett menzakaja vagy puccos éttermi fogás? Létezik-e külföldi paprikás krumpli, és különben is, mi a lényege, a krumpli, a zsír, a kolbász vagy a paprika?

A paradicsom a szezonjában tényleg gyümölcs

Két mítosz mentén közelítjük meg a paradicsomi almát: gyümölcsként tekintünk rá, így gyümölccsel is esszük, vagy pitébe sütjük, illetve a legősibb fogyasztási formájában, kenyérrel, de úgy sem akárhogyan.

Az igazán jó, otthon is elkészíthető hamburger nyomában

Kicsi vagy nagy, magas vagy lapos, paradicsom vagy saláta kell-e bele, ketchup vagy majonéz? Milyen a legjobb buci, és hogyan készítsük otthon? Néhány szakértőt is megkértünk, hogy adjanak tippeket.

Zöldségeket és gyümölcsöket dobtunk a grillre, és nem bántuk meg

Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillezés, akkor a húsokon túl is van élet – például ha van otthon padlizsán, kukorica, eper vagy éppen görögdinnye.

Felejtsen el mindent, amit a görögdinnyéről gondolt!

Semmi nem úgy van, ahogy gondolta: nem pisil bele Lőrinc, főleg nem akkor, amikor a néphagyomány tartja. Nincs értelme paskolni és kopogtatni, a hang semmit nem árul el a minőségéről. Érdemes sósan enni, sőt, még a héja is finom. Na és a magok? Kiköpni vagy lenyelni?

Se nem ősi, se nem magyar találmány, mégis imádjuk: a lecsó

Hányféleképpen lehet megfőzni egy lecsót? Kell-e hámozni a paradicsomot, és hazaárulás-e olívaolajat használni füstölt szalonna helyett? Kísérlet a lecsó sokszínűségének meghatározására, mindannak számbevételére, miért szeretjük saját lecsóinkon túl a világ minden lecsóját is.

Strandkaják: csak akkor lesz jó a lángos és a hekk, ha magunknak sütjük

Ha a strandon nem kapunk jót, muszáj otthon elkészíteni. Milyen a jó házi lángos, hogyan lesz finom a sült hekk, és mi a roppanós-spriccelős kukorica titka?

Ezek 2021 legjobb magyar éttermei a Dining Guide szerint

A világjárvány a rangsoron is nyomot hagyott, az idei díjazottak között több új név is feltűnik. Az év étterme viszont harmadszor is a Stand.

Hogyan tesztel éttermet egy igazi profi?

Elkísértük a legjobb magyar éttermeket kereső Dining Guide tesztelőjét a budapesti Spagóba, és menet közben igyekeztünk minél többet megtudni arról, hogyan dolgozik, mi mindenre kell figyelnie. A rántott hús is lehet fine dining, de a jó étel önmagában nem elég: a vendégnek kell a középpontban állnia.

Nem krumpli, és nem is kenyér kell a tökéletes kovászos uborkához

A kovászos uborka olyan szent dolog a magyar népléleknek nyáron, mint a bejgli karácsonykor. Na de meggylevéllel vagy kaporral? Vágva vagy szúrva? Fokhagymával, vagy anélkül? Mi a roppanás és az igazán intenzíven savanykás íz titka?

Körbefagyiztuk Budapestet, hogy megtudjuk, mitől is olyan drága a fagylalt

Csavart, gombóc, kenős – Budapesten rendkívüli végleteket találni, ha az ember fagyizni indul. Fagyikörkép fontos tanulságokkal: a jó fagylalt messze van, a nosztalgia virágzik, a lélektani határ pedig 300 forint körül van adagonként, ha igazán finomat akarunk nyalni.

Van-e bármi értelme az étteremkritika műfajának?

Végigettem egy csúcsétterem menüjét: leírhatom-e, milyen volt? Lehet-e objektív véleményt alkotni egy étteremről? Le lehet-e választani az egyedi élményt az objektív megállapításokról egy vacsora kapcsán? Az ország egyik legjobb étterme, az őrségi Pajta kóstolómenüjén teszteltük ezeket a kínzó kérdéseket.

Hűvös levesek hőguta ellen

A mi egy szál meggylevesünkön túl is óriási játékterük van a hideg, nyári leveseknek, amelyeknél semmi nem esik jobban 35 fokban. Mi a spanyol gazpacho őse, és hogyan lehet finom a hideg csirkeleves?

A lehetetlenre vállalkozik, aki megpróbálja elmondani, mi az a gulyás

Olyan, mint a Mátrix: nem lehet elmondani, meg kell tapasztalni. Mi mégis megpróbáljuk a lehetetlent, és az élő legenda Váncsa István segítségével igyekszünk leírni a totálisan meghatározhatatlan gulyáslevest, valamint kibogozni leghíresebb nemzeti ételünk történetének bonyolult szálait.

Álmaink bajor perece és komfortvacsora a német meccshez

Nem volt könnyű, de megtaláltuk a titkot, amitől a német perec annyira ropogós-nyúlós, a krumplisaláta pedig éppen úgy szaftos és savanykás, ahogy kell. A többi már nem rajtunk múlik.

Francia receptek meccsnézéshez a zsigeri elegancia jegyében

Ha francia sörkorcsolya, akkor előétel, méghozzá a súlyos, zsíros, sajtos, hagymás, rusztikusan kifinomult kategóriából – ezeket ajánljuk a szombati meccshez.

A legfinomabb portugál krémes és más ételek a kedd esti meccshez

Az első foci-Eb-ellenfelünk ízlése sok tekintetben rokon a miénkkel, sőt, azt is megfejtettük, hogyan lehet házilag elkészíteni legfinomabb süteményüket, a pastel de natát, most már csak a csapaton a sor.

Csípjen, ropogjon, ragadjon: a legjobb nassolnivalók meccsnézéshez, házilag

Hosszú az út a szotyiköpködéstől a legklasszabb házi nasikig. A foci-Eb a legjobb alkalom, hogy elinduljunk és legyen itthon is kultúrája a meccsnézés alatti szuper házi rágcsálnivalóknak!

A maradékfeldolgozás és a hortobágyi palacsinta

Csak attól függ, milyen szűrőn keresztül nézünk rá, hogy az ételmaradékok felhasználása menőség vagy szomorú szükség: a kapcsolódó ellentmondásokat pedig híven tükrözi emblematikus ételünk, a húsos palacsinta.

Adjuk vissza a császármorzsa becsületét!

Egyszerű étel, amit rengeteg rejtély övez, kezdve ott, hogy miből, majd folytatva azzal, hogy hogyan készül. Az eredeti verziók és a legjobb recept nyomába eredtünk.

Ősrégi olasz tradíciónak tűnhet, de valójában csak a nyolcvanas években találták ki

A kenyér azért létezik, mert az olaszok berágtak a franciákra a bagett miatt. Pár évvel a feltalálása után már elkezdték tömegtermelni. Hogyan született a ciabatta? És hogyan készítsük el otthon?

Újkrumpli vár, felejts el mindent; mindent ami fáj

A káposzta, a répa, a krumpli megszokott, talán elunt zöldségek, de nem most, amikor újak: ilyenkor önmaguk milliószoros ízű, hiperizgalmas luxusverziói. Miért olyan nagy szám az új zöldség és mit kezdjünk vele?

Úgy sütöttünk kenyeret, mint az ókori egyiptomiak

Lehetséges-e pusztán ábrázolásokból alkotott következtetések alapján, receptek nélkül megsütni az emberiség legrégebbi kenyereit. És ha igen, mi értelme van?

Miért dobnánk ki a banánhéjat, amikor simán meg is ehetjük?

Felülünk a világméretű környezettudatos-hullámra, és megnézzük, hogyan van valóban értelme annak, ha megesszük a gyümölcs- és zöldséghulladékokat. Banánhéj-szalonna, krumplihéj-karamell, karalábélevél-főzelék.

Gondolta volna, hogy a finomfőzelék lehet tényleg finom?

Az ősfőzeléktől a magyar eredetin át a nyelvújítás korának nagy trükkjén és a szocializmus dúlásán át a francia rokonokon keresztül jutunk el szakértői segítséggel a tökéletesített modern főzelékig. Ebben állag, íz, színharmónia, de mindenekfelett a zöldség uralkodik.