Ács Bori

RSS

A legillatosabb bodzaszörphöz sokkal több cukor és virág kell

Múlt héten még csak félig voltak nyitva a virágok a bodzabokrokon, ezért most hétvégére már mind szépen kinyílik, és lehet őket gyűjtögetni.

Az erdőn-mezőn sok minden ehető, de a gyűjtögetés kemény, nehéz és veszélyes munka

Egy napig folytattam gyűjtögető életmódot, de nem biztos, hogy életben maradnék, ha így kellene fenntartanom magam.

Mit főznek a legjobbnak ítélt hazai éttermek? Kedvenc ételeink a top helyek kóstolóiból

Véres krémes, égetett rétes, kivis zöld spárga, mákos nudli, zöld currys tarja és sok minden más, amit megkóstoltunk az ország legjobbnak ítélt éttermeinek kínálatából.

Az olaszok saját furcsa pizzaváltozatai: zsírban sült, tekert, vastag és krumplis

Az eredeti persze a nápolyi – de mi minden pizza még, amit annak hívnak maguk az olaszok, pedig nem is hasonlít a kemencés, kerek klasszikushoz? És mi az oka annak, hogy ennyiféle változat alakult ki?

Kell-e a világnak kinyomós majonézhab, és hogyan állítható elő otthon, szifonnal?

A Heinz limitált szériás majonézhabot gyártott egy podcastban elhangzott kósza ötlet nyomán: mi kipróbáltuk, elkészíthető-e, és ha igen, van-e értelme a szpréjonéznek.

A tabletta, ami nem drog, de ha elszopogatod, akkor édesnek érzed a savanyút – kipróbáltuk a csodabogyót

Olyan vacsorán jártunk, amelyen végigettük az emberi táplálkozás történetét úgy, hogy a végén már azt se tudtuk, mi édes, és mi savanyú.

A Fidesz szerint a bogárevés maga a sötét liberális jövő – nekünk vásárolni, főzni és enni is kihívás volt

A csúcsgasztronómiában menő, sok országban ősi hagyomány, itthon egyelőre drága és nehéz feladat ehető bogarakat és kukacokat vásárolni. Kóstoltunk sáskás burritót és lisztkukacos salátát is, hogy önnek már ne kelljen.

Habcsókkal vagy spárgával lesz finomabb az eper?

Két olyan epres konstrukciót mutatunk, amelyekben a májusi gyümölcs nemcsak dísz, hanem igazi főszereplő. Az egyikben édes, a másikban sós.

Finom és szabadon gyűjthető: zamatos turbolyát szórunk mindenbe petrezselyem helyett

A gyűjtögető életmód nem hülyeség: különösen ilyenkor, amikor a legillatosabb a turbolya, ami zsenge tavaszillatot ad minden levesnek, főzeléknek, szósznak, salátának.

Az eredeti somlói galuska elkészítése hatórányi fárasztó, de tanulságos munka

Az igazi somlói hét külön elemből áll, és a teljes elkészítési ideje egy nap. Nem csoda, hogy sehol nem készítik az eredeti módszerrel. Mi megcsináltuk, és fényévekkel jobb lett, mint az éttermekben és cukrászdákban ezerféle módon meggyalázott verziók.

Nem fogtépő, nem szivacsos, nem morzsálódik: ilyen a ropogós-foszlós házi kifli

Nem csak olcsóbb, ezerszer jobb is otthon kiflit sütni, mint a pékségben venni. A ropogós héj és a lágy belső közötti kontraszt, ami a jó kifli esszenciája, nem elérhetetlen, csak pár trükköt kell bevetni.

Hónapos retek: a legropogósabb gumó, amitől minden étel tavaszi lesz

Nem a tányér szélén van a retek helye: levesbe, krémekbe, savanyítva és simán is csodás – ilyenkor mindenbe friss állagot és enyhe, hűs ízt csempész.

Drága az olaj: tudunk-e rántott dolgokat enni olajban sütés nélkül?

Májustól nemcsak gyűlöletes, de drága tevékenység is lesz bő olajban sütni: megspórolhatjuk-e furfangos trükkökkel? Lehet ropogós rántott húst készíteni a sütőben?

Szalonnával, juhtúróval vagy éppen szilvalekvárral – hogyan fedezzük fel magunknak a puliszkát

Hogyan lehetséges, hogy ma alig ismerünk egy ételt, amit az újkorban még naponta többször ettek elődeink? Megnéztük, hányféleképpen és milyen trükkökkel lehet igazán finom a puliszka.

A varázshatású növény, amitől félünk, pedig ingyen van, és finom: miért együnk csalánt?

A legfinomabb gyomnövény a legrosszabb reklámmal. Ideje újraértelmezni a csalánt: ingyen van, egészséges, és ezekkel a receptekkel gasztronómiai értelemben is igen értékes.

Valójában senki nem tudja, hogyan kell megfőzni egy tojást

Adható egyáltalán tuti recept főtt tojásra, tükörtojásra vagy buggyantottra? Nem biztos, de működő módszerek igen – ezek váltak be nekünk.

Mind másképp esszük a húsvéti kalácsot, de melyik formában, ízben, recepttel lesz a legjobb?

Sósan, édesen, mazsolásan, fonottan, téglában, kereken, buciban: hogyan a legfinomabb a húsvéti kalács, és miért érdemes kitekinteni más népek receptjeire?

Mitől megy mennybe a malac, ami egész éjjel sül a parázson?

A DP BBQ-ban a zöldségek legalább olyan gondos odafigyelést kapnak, mint a húsok, együtt pedig olyan emlékezetes élményt adnak, ami sokakhoz eljut. Sajben Csaba szakáccsal beszélgettünk.

Kirándulás a bakonyi medvehagyma-mennyországba

Különleges gasztro- és túraajánlónk a Burok-völgy őserdejébe és környékére vezet, majd recepteket kínálunk az úton szedett növény elkészítésére is.

Rántással sűrített víz, némi zöldséggel: mik az iskolai menzaebédek főzési hibái?

Menzákról kapott ebédmintákat elemeztünk, majd megfőztünk pár tipikus közétkeztetési alapételt otthon, hogy lássuk a konkrét bajokat.

Sok pénzből rendeztünk szakácsversenyt: a siker szép, de van-e gyakorlati haszna a Bocuse D'Ornak?

Megpróbáltuk megérteni, miről szól a fényűző Bocuse D'Or, és mi a jelentősége.

Hogyan lehet egy iskolai menza igazán jó? Lehet egyáltalán?

A válasz mindenképpen igen. Csak pénz kell hozzá, jó nyersanyagok, meg az, hogy bevonják a gyerekeket az ételek alakításába. Egy ingyenes és egy fizetős iskola jó hírű menzáit néztük meg közelről az ország két pontján, és meglepő hasonlóságokkal találkoztunk.

Második lett Magyarország a Bocuse D’Or szakácsverseny európai döntőjén

A magyar csapat a Budapesten megrendezett döntőn Dánia mögött és Norvégia előtt végzett „Magyar Tavasz” és „Őz Budapest” tányérjaikkal.

Bebizonyítjuk, hogy az alma egész évben megunhatatlan

A leghétköznapibb magyar gyümölcs, mégis annyira sokoldalú, hogy minden létező vádat, ami unalmasnak csúfolja, simán megcáfol. Például ha ketchup, almatorta vagy éppen saláta lesz belőle.

Kipróbáltuk, meg lehet-e főzni háromnapnyi menüt három óra alatt

Pénzt, időt és energiát spórolnak annak a mozgalomnak a hívei, akik előkészítenek vagy megfőznek több fogást pár óra alatt – kipróbáltuk, működik-e.

A kézművesség iparosítása: működik az első kovászos kenyérüzem

Megépült az első olyan kenyérüzem, ami élesztőmentes, hosszú érlelésű kovászos kenyereket képes óriási mennyiségben előállítani. Mester Miklós és Juhász Mihály, az üzem alapítói megmutatták nekünk, hogyan valósították meg.

Lehet-e 30 perc alatt hamburgert, pizzát, pad thait készíteni olcsón és gyorsan, ha már rendelni sokba kerül?

Lerövidítettük négy olyan étel elkészítési idejét, amit a leggyakrabban szoktunk rendelni, és ebédenként megspóroltuk egy mozijegy árát.

Nulla forintból, munkaerő nélkül főzni egészségeset – miért nehéz a közétkeztetők helyzete?

Menzasorozatunk új részében megnéztük, hogyan készül több ezer adag rizs és ragu egyszerre, majd több szempontból vizsgáltuk meg, miért olyan nehéz ma itthon közétkeztetőnek lenni, menzakaját főzni. Egy érintett cég vezetője szerint a közétkeztetésben szinte csak olyanok dolgoznak, akik máshová nem kellenek.

A bevándorlás csodákra képes – bemutatjuk a Super Bowl-csapatok ikonikus ételeit

Amerika legfurább chilije kulturális határokat mos el, vagy épp olvaszt egybe már száz éve Cincinnatiben, és ha a mi székelykáposztánk működik, akkor ez is. A street food- és food truck-forradalom úttörője, a taco mexikói ezüstbányászok hagyománya, ami még a szegregációt is túlélte. Ha NFL-meccsről és Super Bowlról van szó, bőven van élet a csirkeszárnyon, hot dogon és hamburgeren túl is.

Egy hónapig (szinte) csak növényeken éltem, de nem lettem vegán a végére

A kihívás: milyen állati eredetű alapanyagok nélkül főzni, húsevők között, januárban, amikor alig van szezonális zöldség? Létezik-e a vegán kajakóma? Érdemes-e mindenáron helyettesítő trükköket keresni húsra, tejre, vajra? Levonom egyhavi vegán élet tanulságait.