RSS
A Pándzsáb Tandoori nem felel meg a menő helyekről alkotott tipikus képnek, mégis tudja, amit itthon nagyon kevesen: a megbízható, minden alkalommal jó ételeket és tisztességes kiszolgálást.
A házi fermentálás legmenőbb világtrendje az erjesztett, savanykás-édes tea, azaz a kombucha készítése. De ki vagy mi az a scoby, hogyan kell életben tartani, hizlalni és rávenni, hogy finom italt készítsen?
A magyar vendéglátás válsága már jóval a koronavírus-járvány, a háború és az infláció előtt is gyakori beszédtéma volt. De hogyan néz ki a vendéglátás válsága dolgozói szempontból, miért elviselhetetlen a konyhán a feszültség, hogyan őrlődik fel egy felszolgáló a vendégek és a szakácsok között, és miért olyan nehéz az üzletvezető feladata?
If you don't understand Hungarian, you'll probably never know how to make a real stew, goulash or paprikash, and you'll end up with a floury, carroty, potato stew on your plate. How is Hungarian cuisine perceived abroad and what are the interpretations of our famous dishes?
It's like the Matrix: you can't explain it, you have to experience it. But we're going to attempt the impossible, and with the help of living legend István Váncsa, we'll do our best to describe the totally indefinable goulash soup and unravel the intricate threads of the history of Hungary's most famous national dish.
Akkor lesz a legjobb, ha csak félig sül, párolódik vagy pácolódik meg ez a remek, méltatlanul lesajnált nyári zöldség. Megmutatjuk az idei kedvenc cukkinis receptjeinket.
A miénk a világ legegyszerűbb töltött paprikája, amit szeretünk is, de jó néha kikacsintani a cifrább verziók irányába. Török és ukrán hatások nyomai az egyik legjobb júliusi ebédünkön.
Pitét szinte mindenféle nyári gyümölcsből lehet sütni, és érdemes is, mert ez az a sütemény, amitől mindenki mindig boldog lesz.
Milyen lesz a házi pizza, ha lefagyasztom, tudok-e gabonapelyhet gyártani otthon, és karamellszirupból jó lesz-e a kóla? A picit sósabb, vagy alig cukrozott/édesített termékeket júliustól akkor is különadó terhe sújtja, ha egyébként egészségesek. Így a folyamatos drágulással másképp nem tudjuk felvenni a versenyt, csak úgy, ha beállunk a konyhába.
Hogyan nézne ki a zöldbab egy menő világkonyhában? Pirítva, savanyítva, roppanósan jóval érdekesebb lesz ez a különleges magyar zöldség, érdemes megismerni eddig nem látott arcait.
Egy új magyar konyhát és az élménygazdag, közösségi evést mutatja meg a balatonfüredi Mór24, amelyben olyan alapanyagokat ettünk, amiket megszoktunk, úgy, ahogy még sosem próbáltuk. Étteremajánló.
Jeget enni bármilyen légkondinál jobb dolog, kerüljön a pohárba tejes-fagylaltos turmix, gyümölcsös-egészséges kása vagy szirupos színes hideg katyvasz formájában. Géppel, kézzel, cukorral, gyümölccsel – végigvettük az otthoni módszereket.
A mai harmincas-negyvenes generáció már talán nem kőkeményen tabusított menstruációs tudattal nőtt fel, fiatal nőket kérdezve mégis az derül ki, hogy napjainkban is rengeteg rossz érzés, undor, szégyen és még több értetlenség, tévhit kapcsolódik a női test működéséhez. Ahhoz, hogy lazuljanak a női vérzést övező tabuk, nőknek és férfiaknak is meg kell érteniük a ciklus működését. Mi az a ciklustudatosság, és hogyan leszünk boldogabbak általa?
37 fokban nem diétás célokból, hanem túlélési ösztönből eszünk salátákat vacsorára. Miért a görög épp a műfaj egyik óriása, hogyan ronthatjuk el, és mitől lesz minden főétkezésnél jobb?
Vendégként néha nehéz felfogni, mi kerülhet 2000 forintba egy szelet süteményen, ezért cukrászokkal beszélgettünk arról, miért lesz lassan teljesen lehetetlen egy kézzel készített, jó minőségű vajból, csokoládéból, gyümölcsből készült tortát eladni és megfizetni.
Változatosan, sokfélét, szabadon főzni az egyik legjobb dolog a világon – de vajon összeegyeztethető ez egy nyári kalóriakorlátozós diétával? Emberkísérletben próbáltuk ki, élvezetesebb-e sok főzéssel diétázni.
Szakértőkkel próbáltuk megérteni, miért terjeszti ki a kormány a tizenegy éves népegészségügyi termékadót most szinte minden cukros és édesítőszeres termékre. A részletek homályosak, szakmai egyeztetés híján az érintettek nagyrészt sötétben tapogatóznak. Az biztos, hogy az édes íz jóval drágább lesz, az minimum kétséges, hogy ettől egészségesebb lesz-e bárki.
Cukorszirupos, színtelen és íztelen gumidarabok, vagy gyümölcsízű, szeretni való dolog-e a kompót?
Mitől lesz a legjobb az uborkasaláta öntete? Mi történik, ha nem szeleteljük, hanem egyszerűen agyonverjük egy sodrófával? És miért kéne az italunkba tenni?
Csak gyümölcs, víz, idő, és bumm: lesz egy csomó buborékunk, amit mi magunk erjesztettünk, alig van benne cukor, de tele van probiotikummal, le is hűt, és fel is ébreszt.
Valóban olyan szigorúak a pestókészítés szabályai? Igen, nagyon, és nem, egyáltalán nem azok. Házi pestókészítés és krumplis-babos alvariációk.
A világ minden tájáról származó, egzotikus alapanyagokból készült, mindenmentes, egészséges ételeket kínál az úszónő étterme a belvárosban, a superfood jegyében. Dietetikai és fenntarthatósági szempontból szemléltük a menüt.
Mennyire nehéz szembenéznünk a félelmeinkkel, hogy megismerhessük ennek a meghurcolt ételnek az izgalmas, csodálatos változatát?
Fonnyadt répákra és szomorú káposztákra is várhat fényesebb jövő a kukánál: levesek, tócsnik, rizsek, curryk és még sok mentő ötlet. Mindet kipróbáltuk, mindet megkóstoltuk, néha jól meglepődtünk.
Kedvenc jegeskávénk buborékos és bonyolultan keserű. Szakértő segítségével fejtettük meg, hogyan készül a szép és harmonikus espresso tonic.
Nincs sok köze a megszokott büfék kínálatához annak, amit Ji és Mása sok történettel, magyarázattal körítve mutat meg a Zhu & Co vacsoráján. Így a hal, a rák és a csiga sem furcsa.
Méltatlanul levegőnek nézett zöldség, aminek sokkal nagyobb megbecsülés járna. Nem beszélve a leveleiről, amik szépek és finomak is, csak ügyesen kell enni.
Miért fogadjuk el olyan nehezen, ha a rizs szaftos? Kellemes tevékenység-e a félórás kevergetés? Megmutatjuk azt is, hogyan lesz csodás partikaja a maradékból.
Eddig sem főztük rosszul a spagettinket, csak lehet még ennél is jobban csinálni. Ráadásul elég, ha van hozzá jó tészta, olaj, sajt vagy fokhagyma és chili. No meg víz.
Múlt héten még csak félig voltak nyitva a virágok a bodzabokrokon, ezért most hétvégére már mind szépen kinyílik, és lehet őket gyűjtögetni.