Gasztronómia

RSS

Amit talán a rántott húsnál is jobban szeretünk: a krumplis ételek

Legalább százféleképpen használjuk a krumplit, de mikor és hogyan ismerte meg, milyen formájában szeretett bele a magyar konyha a hirtelen, ufóként idecsöppent alapanyagba?

Amit tudni akartál a pizzasütésről, de sosem merted megkérdezni

Nápolyi vagy római? Olasz vagy amerikai? Vékony vagy vastag? Nem mind pizza, amit annak hívnak, de sütni mindet jó. Előre figyelmeztetünk mindenkit: elő fog kerülni az ananász kérdése is.

Ha már a bab a jövő étele, akkor játsszunk vele

A jövő főétele nem a hús, hanem a hüvelyesek lesznek, és ez egyáltalán nem rossz hír, ha megnézzük, hogyan készíti ezeket az alapanyagokat a világ, és ezek alapján kezdünk kísérletezni vele.

Mi köze a goulashnak a magyar gulyáshoz?

Ha valaki nem ért magyarul, valószínűleg soha nem tudja meg, hogyan készül az igazi pörkölt, gulyás vagy paprikás, a tányérján pedig egy lisztes, répás, krumplis ragut talál majd. Hogyan látják a magyar konyhát külföldön, és milyen értelmezései vannak az ételeinknek?

Mind másképp főzzük a húslevest, és ez összeköt minket

Európában mi, magyarok szeretjük legjobban a húslevest, egészen Kelet-Ázsiáig kell menni hasonló szenvedélyért. Meghatározható-e a magyar húsleves, vagy tényleg minden fazékban más fő?

Ha beég az agyadba a fetás tészta képe, muszáj megsütnöd

Hogyan történhet meg az, hogy egy szimpla tészta elkészítését bemutató videót több százmilliószor néznek meg? Mitől lesz a közösségi médiában kirobbanóan népszerű egy étel, és érdemes-e ezekre a hullámokra felülni? Kipróbáltunk pár virális istagramos és tiktokos receptet, és elmondjuk, mit választanánk inkább helyettük.

Rántott disznófüllel és hatalmas húsokkal éled újra a Fény utcai piac gasztronómiája

A Hold utcai piac gasztronómiai fellegvárából az éttermekben szegényesebb Fény utcaira költözött Bíró Lajos étterme, mi pedig megnéztük, hogy működik.

Miért akarunk az égvilágon mindent kirántani?

Kis túlzással bármit találunk, azt örömmel panírozzuk be és sütjük ki olajban. Ám ezt egyáltalán nem olyan régóta tesszük, nem mi találtuk ki, ráadásul rajtunk kívül rengeteg más nemzetnek éppúgy a legkedvesebb étele, mint nekünk. De akkor honnan jött, és hogyan lehet feldobni a rántott dolgokat?

Csináld magad csülökkel és Zsidaival startolt el a Kifli szállítós bisztrója

Az ételeken otthonunkban kell elvégezni a végleges simításokat az elkészítéshez. Megrendeltük, megettük, nem csinálnánk újra.

Szicíliában sütivel emlékeznek egy szent levágott melleire

Szent Ágota brutális kínhalálának mementója és egy pogány szokás keveredett Cataniában.

A séfet is házhoz szállítja pár magyar topétterem, hogy átvészeljék a járványt

A fine dining-vonalat nehezebb házhozszállításra állítani mint egy pizzériát, így több étterem inkább séfestül kimegy a vendégekhez, ha már a vendég nem tud az étteremhez. Nem a konyha teszi a a Michelin-csillag közeli élményt – na de ki mosogat, ha hazament a sztárséf?

Öt évig készült a világ legkeményebb borszakértői vizsgájára a világelitbe került magyar sommelier

Czinki Tamás a világon az első magyar, aki elérte a borkóstolók legmagasabb szintjét, és letette a Court of Master Sommeliers vizsgáját. De hogyan kell készülni egy ilyen vizsgára, és miért döntött úgy, hogy a csúcsra érve hazaköltözik? Interjú.

Az ország luxusburgerében drágább a hús, mint az arany

Az aranynak nincs, de minden másnak van íze az ország legdrágább hamburgerében. A 40 ezer forintos luxusburgerben az ehető arany mellett van libamáj, wagyu marha és szarvasgomba is, de nem az átlag magyar pénztárcának találták ki.

Magyarország bejutott a Bocuse d'Or világdöntőjébe

Tíz csapat mehetett tovább az európai döntőből, Magyarország a kilencedik helyen végzett.

Ebben az évben már az sem meglepő, ha sör kerül a gulyásba

A belvárosban nyitott új helyet az egyik magyar sörfőzde, gyorsan ki is próbáltuk. A konyha alapvetően sörös fogásokra épít, a gulyásba szánt húst is sörbe áztatják például.

Koronavírusos diákok miatt zárták be a felcsúti középiskolát, ahol másnap szakácsversenyt rendeztek

Az I. Magyar Gasztronómia napja nevű rendezvény előtt fertőtlenítették az iskolát.