Megkoronázták III. Károlyt

2023. május 6. – 10:39

frissítve

Megkoronázták III. Károlyt
Fotó: Chris Jackson / Buckingham Palace / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombaton megkoronázták az anyja halála után már tavaly trónra lépett III. Károly királyt Londonban
  • III. Károly és Kamilla királyné a Buckingham-palotából hintóval vonult át a Westminsteri apátságba. Ujjongó tömeg fogadta őket a szemerkélő, majd jobban rákezdő esőben.
  • Az apátságban a hat nagy részből álló ceremónia keretében III. Károly letette esküjét, felkenték, átvette a koronaékszereket.
  • Magyar idő szerint délután egy órakor (helyi idő szerint délben) III. Károly fejére helyezték Hitvalló Szent Eduárd koronáját.
  • Károly megkoronázása után Kamillát királynévá koronázták egy hasonló, bár leegyszerűsített szertartáson.
  • III. Károly és Kamilla utána visszaérkeztek a Buckingham-palotába, ahonnan az erkélyről integettek ünnepélyesen a királyi család több tagjával együtt a tömegnek.

Véget ért a koronázási ünnepség szombati programja, ezzel zárjuk közvetítésünket is. Vasárnap koncertekkel folytatódik a brit nemzeti ünnep Windsorban, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendeltek el az egész Egyesült Királyságban.

A nap eseményeiről képes összefoglalót készítettünk, amit itt olvashat.

Fotó: Richard Pohle / AFP
Fotó: Richard Pohle / AFP

Forrás: Steph Spyro Twitter
Forrás: Steph Spyro Twitter

A menetből az egyik ló egy ponton kihátrált az út mellett álló rendőrsorfalba és nézők közé, de a Guardian szerint úgy tudni, senki sem sérült meg. Az esetet a Daily Express tudósítója felvette videóra is.


Miután már bementek az épületbe a családtagokkal együtt, III. Károly és Kamilla még visszajöttek újból integetni egyet a tömegnek, amit nagy ujjongás fogadott. Aztán elhagyták az erkélyt, ezzel a szombati nap hivatalos programja véget ért.

Vasárnap koncertek lesznek Windsorban, ahol olyan sztárok fognak fellépni, mint Lionel Richie vagy Katy Perry, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendeltek el az egész Egyesült Királyságban.

Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP

A Guardian szerint eredetileg közel hatvan gép vett volna részt hat percen át a repülőshow-n, de az időjárás miatt aztán csak helikopterek és a légierő Red Arrows bemutatóflottájának gépei repültek át vörös, fehér és kék csíkot húzva maguk után a Buckingham-palota felett. Aztán újból eljátszották a himnuszt, amit együtt énekelt a tömeg. Utána a királyi család visszament az erkélyről a palotába.

Fotó: Niall Carson / PA / Getty Images
Fotó: Niall Carson / PA / Getty Images

Erre várt a palota előtt összegyűlt tömeg. A királyi pár jobbján Vilmos herceg és családja van, Harry herceg a láthatáron sincs. A pár balján Kamilla családtagjai állnak.

Miközben a Buckingham-palotánál rengetegen vannak, és arra várnak, hogy a királyi család előjöjjön az erkélyen, a Trafalgar-téren oszlik a tömeg, szemerkélő esőben mennek haza az emberek.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Az egyik tüntető szerint II. Erzsébet halálával közelebb került a monarchia vége. Úgy látja, III. Károly jóval megosztóbb személyiség, mint az anyja, a fiatalabb generációk pedig már nem támogatják annyira a királyság intézményét. Szerinte a monarchia alapvetően inkompatibilis a demokráciával.

A Sky News szerint több díszegyenruhás őr és fegyveres elájult a mai felvonulás folyamán. A Királyi Haditengerészet egyik tagját látták, amint segítséget nyújt egy zászlóvivőnek, aki a felvonulás során összeesett.

Többezer katona vett részt a felvonuláson, ahogy a királyt és a királynét visszakísérték a Buckingham-palotába az Arany Állami Kocsin.

Fotó: Jon Super / AFP
Fotó: Jon Super / AFP

A Buckingham-palota felett tartott repülőshow a tervezettnél kicsit visszafogottabb lesz az rossz időjárás miatt – derül ki a védelmi minisztérium közleményéből.

(Guardian)

Háromszor hip-hip hurrával köszöntötték a fegyveres erők – tengerészek, katonák, piklóták – a Buchingham-palota nyugati szárnyának udvarán. Ezután skót duda szólt, a királyi pár pedig visszavonult a palotába.

De még egy kicsit várniuk kell, mert III. Károlyék egyelőre a fegyveres erőket köszöntik, akik a Buckingham-palota udvarán sorakoztak fel libasorban.

Fotó: Niall Carson / PA / Getty Images
Fotó: Niall Carson / PA / Getty Images

III. Károlyék nemsokára kiállnak a teraszra, hogy integessenek a tömegnek.

Amikor III. Károly és Kamilla hintója elhaladt a Trafalgar-tér közelében, sokan ujjongtak, a tüntetők viszont „Nem az én királyom” felkiáltásokkal üdvözölték őket.

Tüntetők a Trafalgar-téren – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Tüntetők a Trafalgar-téren – Fotó: Anadolu Agency / AFP


„Hihetetlen, milyen hangulat uralkodik az egész városban, szabályos koronázási lázban ég mindenki. Ahogy hajnalban, az első érkezők között elfoglaltuk a helyünket a koronázási útvonal mentén, egy igazán különleges történelmi pillanat részévé váltunk” – írta Londonból olvasónk, Lilla.

„Az apátságba vezető út alkalmával volt szerencsém nekem is élőben látni a királyi párt, ezt követően igyekeztem a szervezők által biztosított óriás kivetítőkön, illetve különböző vendéglátóipari egységek televízióin keresztül nyomon követni az eseményt.”

Arról is írt, hogy 2011-ben lett a brit királyi család igazi rajongója, Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjétől kezdődően nem volt olyan esemény, hír, történés, amit ne követtett volna a királyi család életében. 2017 nyarán eljutott az első Trooping the Colourára is, és élőben látta II. Erzsébet királynőt és Fülöp herceget is. „Ezek után nem volt kérdés, hogy mindenképpen megpróbálok kijutni személyesen III. Károly koronzására is. Így aznap, amikor bejelentették a május 6-i koronázás dátumát, meg is vettem a jegyet.”

III. Károlyt ábrázoló, egymilliófontos játékpénzeket osztogattak a Trafalgar téren. A koronázás Hyde Park felé tartó tömegből sokan megálltak fotózkodni a Picadilly Circus legendás óriás reklámtáblájánál.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Nem kell kétségbeesnie azoknak, akik elfelejtettek szuvenírt venni az ünnepség előtt. A kisboltok még mindig tele vannak zászlókkal és pólókkal. Vannak azonban, akik felkészültek, és nem szorulnak rá a szuvenírekre.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Míg tart az út a Buckingham-palotáig, közben katonai parádé is zajlik, ami a Guardian szerint a valaha volt legnagyobb, amit eddig az Egyesült Királyságban tartottak. Ebben közel hétezer katona vesz részt.

Károly és Kamilla visszaindul a Westminsteri apátságtól a Buckingham-palotába. Ehhez nem ugyanazt a hintót használják, amiben odafelé utaztak, hanem a híresen kényelmetlen Arany Állami Hintóban, ami már több koronázás során is használtak.

Mindketten megkönnyebbültnek látszanak, Kamilla kifejezetten mosolygós hangulatban nézelődött ki a kocsiból.

Fotó: Lisi Niesner / Reuters; Tristan Fewings / Getty Images Fotó: Lisi Niesner / Reuters; Tristan Fewings / Getty Images
Fotó: Lisi Niesner / Reuters; Tristan Fewings / Getty Images

A kivonuló Károlyt a királyt a Nagy Nyugati Kapunál a hit vezetői és képviselői fogadják a következő szöveggel: „Felség, mint hitbeli szomszédok, elismerjük a közszolgálat értékét. Hálaadásban és a közjó szolgálatában egyesülünk minden hitű és vallású emberrel.”

Ezután a királyt a főkormányzók köszöntik.

(Guardian)

A korona azért még így is nagy, de ezt már láthatóan könnyebb viselni. Kint már várja őket a hintó.

Fotó: Paul Ellis, Richard Pohle / AFP Fotó: Paul Ellis, Richard Pohle / AFP
Fotó: Paul Ellis, Richard Pohle / AFP

Persze nem a kamerák előtt, hanem bevonultak a főoltár mögötti kápolnába. III. Károly felveszi a királyi palástot, amit korábban V. György és VI. György király is viselt, és felveszi a Birodalmi állami Koronát. Kamilla királyné szintén átöltözik, ő egy lila köntösbe.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Egyre jobban esik az eső a Hyde Parkban. Sokan nem várják meg a ceremónia végét, és elindulnak hazafelé. Mások viszont kitartóan figyelik a kivetítőn a kórust.

Egy különösen hangos monarchiapárti csapatról kiderült, hogy Millwall-szurkolók, miután a focicsapat emblematikus „No one likes us” (Senki sem szeret minket) című rigmusát kezdték énekelni.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Egy cilinderes féri a Towerbe küldené az egyik rendetlenkedőt a tömegben. „Le a fejével!” – teszi hozzá. Egyre jobban esik az eső a Trafalgar-téren is, előkerültek az esernyők és a nejlonkabátok.

A canterbury érsek most folytatja az istentiszteletet. A jelenlevők elmondták a Miatyánkot, majd különböző hálaadó és dicsőítő énekek, valamint úrvacsora következik.

Rátették, szemmel utómérték, minden jó lett.

Királyné lett belőle. Ezután felült III. Károly mellé, a saját trónjára.

A király megkoronázázását követően tiszteletlövéseket adtak le a Towerből – Fotó: May James / Reuters
A király megkoronázázását követően tiszteletlövéseket adtak le a Towerből – Fotó: May James / Reuters

III. Károly után őt is megkoronázzák.

Fotó: Jonathan Brady / Reuters
Fotó: Jonathan Brady / Reuters

Miután Károly a trónra ült, hűségesküt tett neki a canterbury érsek, majd őt követte ugyanígy Vilmos herceg, a trónörökös.

„Én, Vilmos, walesi herceg, hűséget fogadok neked, és hitet és igazságot fogok neked tartani, mint hűbéresednek élet- és testi épségben. Isten engem úgy segéljen”

mondta Vilmos hódolata kinyilvánításakor.

Ezután a jelenlevők együtt nyilvánították ki hódolatukat.

Fotó: Yui Mok / Reuters
Fotó: Yui Mok / Reuters

Fején korona, kezében a koronázási ékszerek, III. Károly királyként ül a trónon.

Éljenzésben tört ki a tömeg a Hyde Parkban, amikor Károly fejére helyezték a koronát.

Fotó: Dömötör Bálint/Telex
Fotó: Dömötör Bálint/Telex

Miután egymás után átadták neki a többi koronaékszert, Canterbury érseke ünnepélyesen III. Károly fejére helyezte Hitvalló Szent Eduárd koronáját. „Isten óvja a királyt!” – mondta Justin Welby, amit az egybegyűltek is elismételtek.

Fotó: Jonathan Brady / Reuters; Richard Pohle / AFP Fotó: Jonathan Brady / Reuters; Richard Pohle / AFP
Fotó: Jonathan Brady / Reuters; Richard Pohle / AFP

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!