Nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak

2023. május 6. – 19:58

Nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak
III. Károly közvetlenül azután, hogy a korona a fejére került – Fotó: Richard Pohle / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton koronázták meg a tavaly szeptemberben trónra lépett brit királyt, III. Károlyt és feleségét, Kamilla királynét Londonban. A királyi pár magyar idő szerint 11 óra előtt érkezett meg a Buckingham-palotába, ahonnan hintóval vonultak át a Westminsteri apátságba. VII. Eduárd koronázási zsoltárára bevonultak az apátságba, majd az istentisztelet kezdetén egy kisfiú odalépett Károlyhoz: „Felség, mint Isten országának gyermekei, a királyok királyának nevében üdvözöljük Önt”.

„Az ő nevében és az ő példája szerint nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak” – válaszolta Károly. Ezek után ünnepélyesen „elismerték” Károlyt királyként, majd a kezét a Bibliára téve esküt tett: „Én, Károly, Isten színe előtt ünnepélyesen és őszintén vallom, tanúsítom és kijelentem, hogy hűséges protestáns vagyok, és hogy a protestáns trónöröklést biztosító törvények valódi szándéka szerint, a törvény szerint legjobb erőmhöz mérten fenntartom és fenntartatom az említett törvényeket” – mondta el a király.

Egy időre eltakarták a kamerák elől az uralkodót – ekkor kenték fel Károlyt a jeruzsálemi Olajfák hegyéről származó szent olajjal. Ezután átöltözött, és beült az 1300-ban készült koronázási székbe, majd átvette a koronaékszereket. Londoni idő szerint délben, magyar idő szerint 13 órakor a canterburyi érsek ráhelyezte III. Károly fejére a Szent Eduárd koronát. „Isten óvja a királyt!” – mondta Justin Welby, amit az egybegyűltek is elismételtek.

Kamillát is királynévá koronázták egy hasonló, de egyszerűbb szertartáson, a ceremónia végén pedig a királyi pár átöltözött: Károly felvette a királyi palástot, amit korábban V. György és VI. György király is viselt, és felvette a birodalmi állami koronát. Magyar idő szerint 14 óra körül távoztak az apátságból, kifelé menet vallási és világi vezetők köszöntötték őket, majd visszaindultak a több koronázás során is használt Arany Állami Hintóban a Buckingham-palotába.

A királyi palotához vezető út közben tartották meg az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb katonai parádéját közel hétezer katona részvételével. Háromszoros hip-hip hurrával köszöntötték Károlyt a fegyveres erők a Buckingham-palota nyugati szárnyának udvarán, majd a királyi pár a család több tagjával együtt kiállt az erkélyre, hogy köszöntse a palota előtt összegyűlt tömeget.

A Telex munkatársai a helyszínről is tudósítottak a nap eseményeiről, melyeket most képekben foglalunk össze.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

London belvárosa egész nap a koronázási lázban égett, még ha országosan el is maradt a várakozásoktól a koronázási ceremónia iránti lelkesedés. A királyi család rezidenciájának számító Buckingham-palota környékén minden második sarkon brit zászlókkal házaló árusokba botlott az ember – írta kollégánk a helyszínről. Dömötör Bálint riportját a londoni hangulatról itt olvashatja.

Fotó: Bruce Adams / AFP
Fotó: Bruce Adams / AFP

III. Károly király és Kamilla királyné a gyémántjubileumi állami hintóban utaztak a Buckingham-palotától a Westminsteri apátságig. A hintó valamivel kényelmesebb annál az Arany Állami Hintónál, amire még II. Erzsébet is panaszkodott, és ami később fel is tűnt a nap folyamán.

Fotó: Toby Melville / Reuters
Fotó: Toby Melville / Reuters

A koronázási szertartás istentiszteletére eljött Károly testvére, az Epstein-ügybe belekeveredett András herceg, valamint a királyi családtól elszakadt Harry herceg is. Igaz, a király fia egyedül jött haza Amerikából, Meghan Markle ugyanis inkább otthon maradt a pár gyerekeivel együtt.

Fotó: Andrew Matthews / AFP
Fotó: Andrew Matthews / AFP

III. Károly király és felesége, Kamilla királyné megérkeznek a Westminsteri apátságba. Károly a negyvenedik brit uralkodó a sorban, akit ebben a templomban koronáztak meg – elsőként I. Vilmos király tett itt esküt 1066-ban.

Fotó: Jonathan Brady / AFP
Fotó: Jonathan Brady / AFP

A szertartás így egy 1000 éves hagyományt követ, ennek részeként Károly a képen a kezét a Bibliára téve tett esküt arra, hogy szolgálni fogja népét. Ebbe nem csak az Egyesült Királyság tartozik bele, hanem a Nemzetközösség további 14 országa is, köztük Ausztrália, Kanada és Új-Zéland.

Fotó: Jonathan Brady / Reuters
Fotó: Jonathan Brady / Reuters

Miután átadták Károlynak a koronaékszereket, a canterburyi érsek ünnepélyesen a fejére helyezte – némi igazítás után – Hitvalló Szent Eduárd koronáját. A kétkilós, színaranyból készült „koronaszörnyet” még 1661-ben készítették II. Károlynak Szent Eduárd eredeti koronájának mintáját, amelyet a brit forradalmár, Oliver Cromwell beolvasztatott a királyi kincstár több ékszerével együtt.

Fotó: Yui Mok / AFP
Fotó: Yui Mok / AFP

Vilmos walesi herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg és Katalin hercegné az első sorokból követte Vilmos apjának megkoronázását. A ceremónián Lajos herceg nem nagyon izgulta túl magát a nagyapja miatt: hol látványosan ásítozott, hol az eget bámulta, és látszott rajta, hogy nagyon unja az egészet. Akárcsak 70 évvel korábban maga Károly is, akiről hasonló fotókat készítettek édesanyja koronázási ceremóniája közben.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Ezrek nézték óriáskivetítőn a ceremóniát a Hyde Parkban, és feltehetően milliók a tévében. Igaz, az idő nem kedvezett annyira a szabadtéri programnak: míg a koronázás kezdetén csak szemerkélt az eső, délután már záporban állva köszöntötték az alattvalók a Buckingham-palota erkélyére kiálló királyi családot.

Fotó: Phil Noble / Reuers
Fotó: Phil Noble / Reuers

A ceremónián beszédet mondott Rishi Sunak miniszterelnök: a szertartás részeként felolvasott egy részt a Bibliából, A kolosszeieknek írt levélből. Rajta kívül több politikus is jelen volt, ahogyan külföldi országok uralkodói és államfői, köztük Novák Katalin köztársasági elnök is.

Fotó: Yui Mok / AFP
Fotó: Yui Mok / AFP

A koronázás után a canterburyi érsek és Vilmos herceg is hűségesküt tett Károly előtt. „Én, Vilmos, walesi herceg, hűséget fogadok neked, és hitet és igazságot fogok neked tartani, mint hűbéresednek élet- és testi épségben. Isten engem úgy segéljen” – mondta Károly trónörököse.

Fotó: Kirsty Wigglesworth / Reuters
Fotó: Kirsty Wigglesworth / Reuters

A koronázási istentisztelet végén Károly felvette a királyi palástot, a Szent Eduárd koronát pedig a könnyebb birodalmi állami koronára cserélte. III. Károly a leghosszabb ideig volt a trón várományosa, és senkiből nem lett még ilyen idősen uralkodó a brit történelemben. A 74 éves Károly életét trónörökösként is nyomon követte a világ, a folyamatos figyelem és a róla kialakult kép ellenére azonban így is sokan találgatták, hogy mire lehet tőle számítani királyként. Portrénkat a brit királyról itt olvashatja.

Fotó: May James / Reuters
Fotó: May James / Reuters

A király megkoronázása után tiszteletlövéseket adtak le a Towerből – 62 ágyúlövéssel köszöntötték III. Károlyt.

Fotó: Paul Ellis / AFP
Fotó: Paul Ellis / AFP

Az apátságból Károly a koronázási ékszerekkel a kezében lépett ki, majd indult útnak magyar idő szerint 14 óra körül a Buckingham-palotába.

Fotó: Toby Melville / AFP
Fotó: Toby Melville / AFP

Kamilla királynét is megkoronázták a ceremónián, egy olyan koronával, amelyet Károly dédanyja, Mária királyné koronájáról mintáztak. Mária az 1910-től 1936-ig uralkodó V. György király felesége volt.

Fotó: John Sibley / Reuters
Fotó: John Sibley / Reuters

Zászlókkal köszöntötték az Arany Állami Hintóban utazó III. Károlyt és Kamillát, ahogyan haladtak a Westminsteri apátságból a Buckingham-palota felé.

Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters
Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters

De az ünneplő tömegek mellett megjelentek a ceremónia körül köztársaságpárti ellentüntetők is. A Trafalgar téren is több ezren demonstráltak azért, hogy III. Károly legyen az utolsó megkoronázott brit uralkodó.

Fotó: Loic Venance / AFP
Fotó: Loic Venance / AFP

A közel hétezer katona részvételével megtartott katonai parádét nem mindenki bírta két lábon: több díszegyenruhás őr és fegyveres is elájult a felvonulás során. Itt épp a zenekar egyik elájult tagját tartják karban társai.

Fotó: Peter Dejong / AFP
Fotó: Peter Dejong / AFP

A Guardian szerint ekkora katonai parádét még soha nem tartottak az Egyesült Királyságban. A fegyveres erők tagjai alakzatban állva tisztelegtek III. Károly király és Kamilla királyné előtt.

Fotó: Matthew Childs / Reuters
Fotó: Matthew Childs / Reuters

A királyi család a Buckingham-palota erkélyén köszöntötte az alattvalókat a koronázási ünnep végén. Bár az istentiszteleten részt vett Harry herceg is, az erkélyen már csak a királyi család hivatásos tagjai lehettek jelen. Károly és Kamilla jobbján Vilmos herceg és családja volt, balján pedig Kamilla királyné családtagjai.

Fotó: Niall Carson / PA / Getty Images
Fotó: Niall Carson / PA / Getty Images

A tervezettnél visszafogottabb légi parádéval köszöntötte a védelmi minisztérium Károly királyt, majd a tömeggel együtt elénekelték a himnuszt, és visszatért a királyi család a palotába. A koronázási hétvége programja vasárnap folytatódik koncertekkel Windsorban, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendeltek el az egész Egyesült Királyságban.

Kedvenceink