Meghalt a királynő, éljen a király! – fura középkori szertartással lett hivatalosan is uralkodó Károlyból

Legfontosabb

2022. szeptember 10. – 20:39

frissítve

Meghalt a királynő, éljen a király! – fura középkori szertartással lett hivatalosan is uralkodó Károlyból
III. Károly brit király 2022. szeptember 10-én a Trónutódlási Tanács gyűlésén – Fotó: Victoria Jones / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet brit királynő halála után Károly herceget, a néhai uralkodó legidősebb fiát szombaton III. Károly néven hivatalosan is királlyá nyilvánították. A titkos tanácsosokkal, fanfárral és tömegéljenzéssel kísért szertartás 2022-ben kísértetiesen középkorinak tűnt, amelyet a helyszínen követtünk végig a londoni Szent Jakab-palotánál.

Utódlás és kikiáltás

Károly herceg a törvény szerint anyja halálának pillanatában lett az Egyesült Királyság uralkodója. Az utódlást azonban ki is kell kiáltani, ez pedig Erzsébet csütörtökön késő délután bekövetkezett halála miatt végül nem pénteken, ahogy azt a London Bridge kódnevű műveletben előírták, hanem szombaton történt meg.

Reggel ült össze a Trónutódlási Tanács a London belvárosában, a Buckingham-palota közelében található Szent Jakab-palotában. A titkos tanácsosokból, főnemesekből, volt miniszterelnökökből és magas rangú tisztviselőkből álló archaikus szervezet feladata, hogy jóváhagyja III. Károly trónra lépését.

Erre azért volt szükség, mert az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei előírják, hogy az uralkodók halála esetén ez a tanács kétséget kizáróan megállapítsa az új uralkodó kilétét, és nyilvánosan kihirdesse: ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Miután ez megtörtént, III. Károly trónra lépését délelőtt 11 órakor ünnepélyesen kikiáltották a Szent Jakab-palota belső udvarára néző erkélyen. A ceremóniára rengetegen voltak kíváncsiak, a palota körül összegyűlt tömeget kordonok közé szorították a nagy számban jelen lévő rendőrök.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Látványosan sokan érkeztek gyerekekkel, néha egészen kicsikkel is, akik babakocsikban vagy nyakba ültetve követték az eseményeket. Sorban fordultak be a palotába a sötétített ablakú Range Roverek, néha pedig feltűnt egy-egy fura ruhába öltözött hivatalos személy.

A tömeg mormogása elcsendesült, amikor a Garter King of Arms (magyarul: a Térdszalagrend címerkirálya) címet viselő heraldikai tisztségviselő kiállt az erkélyre, és hangos fanfár mellett először bejelentette II. Erzsébet királynő halálát, majd Isten segedelmével Károly herceg trónra lépését.

III. Károly trónra lépésének kikiáltása a londoni Szent Jakab-palota udvarán 2022. szeptember 10-én – Fotó: Joe Giddens/ Getty Images
III. Károly trónra lépésének kikiáltása a londoni Szent Jakab-palota udvarán 2022. szeptember 10-én – Fotó: Joe Giddens/ Getty Images

A tömeg háromszor „Hip-hip, hurrá!” felkiáltással üdvözölte a hírt, utána pedig többször elénekelték a God save the King-re változtatott nemzeti himnuszt. A ceremónia végével a királyi család címerével díszített Rolls Royce-ok hagyták el a palotát, de az élelmesek láthattak elsétálni több prominens politikust is, például a hírhedten brexitpárti Jacob Rees-Mogg konzervatív képviselőt vagy Sadiq Khan londoni polgármestert.

Az első bejelentés után egy órával ugyanígy kikiáltották III. Károly trónra lépését az önkormányzatilag különálló londoni Cityben, a londoni pénzügyi negyed közepén található királyi tőzsde épülete előtt. A következő napokban pedig az Egyesült Királyság többi részén, azaz Walesben, Skóciában és Észak-Írországban is felolvassák a kiáltványt.

A királyi tőzsde épülete London pénzügyi központjában 2022. szeptember 10-én – Fotó: Leon Neal / Getty Images
A királyi tőzsde épülete London pénzügyi központjában 2022. szeptember 10-én – Fotó: Leon Neal / Getty Images

III. Károly a trónon

Az előzetesen vártnál talán kicsit nagyobb optimizmussal fogadták sokan az új uralkodót. A ceremónia után egy tipikus angol pubba betérve ugyanis többen méltatták a Telexnek III. Károlyt, kiváltképp elköteleződését a zöld ügyek iránt.

„Teljesen elszánt a klímaváltozás megállításában”, mondta a viktoriánus dekorációval berendezett kocsmában egy londoni fiatal, aki a haverjával együtt világos sört ivott az egyik lakkozott faasztalnál. „Károly egy rendkívül érzékeny embernek tűnik, és nagyon tisztelem az évtizedek óta tartó adakozását is” – dicsérte az új uralkodót egy másik helyi. „Egész életében erre készült, végre a megfelelő helyen van” – folytatta.

Amiatt sem aggódtak, hogy Károlyt esetleg népszerűtlenné teheti a Diana hercegnővel közös múltja. Az előbb már idézett fiatal szerint „az átlagemberek is megcsalják egymást, elválnak egymástól: ha valami, akkor ez emberibbé teszi őt.”

A pub összes tévéképernyőjén a BBC különkiadása ment, ami egész nap a királyi házzal kapcsolatos eseményeket közvetítette. A vendégek egy-egy pint Guinness mellett beszélték meg az elmúlt nap eseményeit és azt, hogy mit várnak az új uralkodótól.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

„Nem tartok attól, hogy összeomlik a birodalom”, válaszolta a feltett kérdésre egy fiatal férfi. „Lehet, hogy néhány országban mostantól nem a királyunk lesz az államfő, de ezért nem fognak háborúk kirobbanni”.

Voltak olyanok is, akik nem látták ennyire rózsásan a helyzetet. Egy fiatal lány a pultnál azt mondta, „egy cuki, idős hölgy után egy gazdag fehér férfi lesz a trónon, ennek nem túl jó az optikája”. Egy liverpooli férfi pedig kerek perec megmondta, ő sem a királynő haláláról, sem az új királyról nem kíván egyetlen szót sem szólni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!