Így alakul a brit királyi család öröklési rendje II. Erzsébet halála után

2022. szeptember 9. – 20:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet királynő halálával újraíródik a brit királyi család öröklési rendje is. No, nem drasztikusan. Egyszerűen mindenki egy hellyel előbbre lép III. Károly trónra lépése után. Így például mostantól Vilmos herceg a trónörökös, legidősebb fia, György a második, Vilmos testvére, Harry pedig az ötödik az öröklési sorban.

Össze is gyűjtöttük, hogyan áll most az öröklési sorrend. Íme:

A brit királyi család öröklési rendje – Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex
A brit királyi család öröklési rendje – Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Ha az olvasó átfutja az ábrát, észrevehet néhány érdekességet. Hogyan lehet például, hogy Anna hercegnőt a nála 14 évvel fiatalabb öccse, Eduárd, sőt még annak gyerekei is megelőzik a sorban? Közben viszont György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg szép sorban követik egymást.

A titok nyitja egy több száz éves törvény, illetve annak 2013-as feloldása. Az 1701-es örökösödési törvény értelmében testvérek között a férfiak és az ő leszármazottjaik elsőbbséget élveztek a nőkkel szemben. Ezenkívül azt is meghatározták, hogy katolikus vallású ember nem léphet a brit trónra, valamint hogy mindenkit kizárnak az utódlási sorból, aki katolikussal házasodik.

A 2013-ban elfogadott trónutódlási törvénnyel azonban átírták ezeket a szabályokat. Az új törvény értelmében az 1701-es szabályozás, miszerint az öcs előzi a nővért, nem vonatkozik a királyi család azon tagjaira, akik 2011. október 28. után születtek. És megszüntették a katolikusokkal való házasodással járó kizárást is.

A 2013-as törvény azonban nem vonatkozik azokra, akik 2011 előtt születtek. Így lehet az, hogy a 2007-ben született Jakab severni vikomt, II. Erzsébet legfiatalabb unokája előzi nővérét, Lady Louise Windsort és nagynénijét, Anna hercegnőt is az öröklési sorban, és Jakab jövendőbeli gyerekei is előzni fogják őket. Vilmos herceg 2011 után született gyerekei viszont már szép sorban követik egymást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!