Csere vár az összes brit bankjegyre, pénzérmére, de még a himnusz szövege is változik

2022. szeptember 9. – 07:09

Csere vár az összes brit bankjegyre, pénzérmére, de még a himnusz szövege is változik
Fotó: Artur Widak / Nurphoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet személye, a portréja, a neve a britek számára a mindennapi élet legapróbb részleteiben is visszaköszönt az elmúlt évtizedekben. A királynő halálával rengeteg kisebb-nagyobb dolog szorul cserére a monarchiában, olyasmik is, amikre az ember álmában sem gondolna. A folyamat sok időt fog igénybe venni, és elég drága is lesz.

Pénzek

1960 óta az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti. A királynő halála után nyomott új pénzeken az idei évben várhatóan még megmarad ez a minta, 2023-tól azonban Károly arcképe kerül az új bankókra és pénzérmékre. A királynős pénzek egyelőre forgalomban maradnak, lehet használni őket, hosszú évekbe telik majd, míg átáll a rendszer a király portréját viselő fontra.

Érdekes tradíció, hogy amikor új uralkodó lép a trónra, az érméken a portréja mindig az ellenkező irányba néz, mint az elődjéé. II. Erzsébet minden érmén jobbra néz, így Károly valószínűleg majd balra fog.

Az uralkodó monogramja

Az E II R logó rengeteg helyen tűnik fel Nagy-Britanniában, kormányzati épületeken, egyenruhákon, pecséteken, de még a postaládák oldalán és a rendőrök sisakján is. A jelentése Elizabeth Regina II, ahol a regina szó nem egy keresztnév, hanem a királynő latinul. Az uralkodó monogramja mostantól C III R, azaz Charles Rex III. Az átállás itt is hosszú folyamat lesz, a brit posta például már jelezte, hogy az ország több mint százezer postaládájának lecserélésével nem fognak rohanni.

És ha már posta: rengeteg brit bélyeget díszít a királynő portréja, bár az internet korában ezeknek a gyakorlati jelentőségük egyre kisebb. Mindenesetre várhatóan itt is jönnek majd az új, III. Károly arcát viselő sorozatok.

Fotó: Carl Court / AFP
Fotó: Carl Court / AFP

Himnusz

A brit himnusz címe hivatalosan God Save the King, azaz Isten óvja a királyt, de amikor királynő ül a trónon, mint például az elmúlt 71 évben, ez God Save the Queenre, azaz Isten óvja a királynőtre változik. III. Károly trónra lépésével újra hímneműre változik a cím és a teljes első versszak:

God save our gracious King!
Long live our noble King!
God save the King!
Send him victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us,
God save the King!

Útlevelek

A brit útlevél meglehetősen fennkölt szövegezéssel közli, hogy a dokumentum tulajdonosát személyesen Őfelsége ruházza fel azzal a joggal, hogy szabadon átlépje az országhatárt. A problémát itt az angol nyelv jellege adja, a nemek szerint különváló névmásokkal. Ha őfelsége királynő, akkor „her majesty”, ha király, akkor „his majesty”. Azt az egyetlen szócskát most rengeteg helyen kell átírni Nagy-Britanniában, az útlevelek mellett például közintézmények neveiben, hivatalos papírok fejléceiben, cégéreken. A csere itt sem egyik napról a másikra fog menni, az útleveleknél például a „his majesty” verzióra csak az újonnan kiadott vagy lejárat miatt cserélt útlevelekkel állnak át.

A Nemzetközösség

A királynő nemcsak Nagy-Britannia uralkodója volt, hanem szimbolikusan a Brit Nemzetközösség összes tagállamában is ő volt az államfő. III. Károly trónra lépése emiatt egy csomó országban okoz majd adminisztrációs változásokat, törvények, sőt akár az alkotmány újraszövegezését. Utóbbit ráadásul egyes helyeken, például Jamaicán a helyi törvények szerint csak népszavazás megerősítése mellett lehet megtenni. Más országok, mint például Kanada vagy Ausztrália már megágyaztak a maguk jogi környezetével a váltásnak, és a brit monarchia mindenkori feje automatikusan válik náluk államfővé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!