Ha esik, ha fúj, mi itt fogjuk éltetni a királyt – helyszíni riport Londonból

2023. május 6. – 08:27

Ha esik, ha fúj, mi itt fogjuk éltetni a királyt – helyszíni riport Londonból
Emberek ezrei költöztek ki pénteken a Buckingham-palotához, hogy szombaton láthassák III. Károly koronázási menetét – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzeti színekbe öltözött emberek ezrei töltötték az éjszakát a Buckingham-palotához vezető Mall mentén a brit fővárosban. A palotához már péntek délután özönlöttek az emberek, de nagyon sokan már péntek reggel lesátoroztak itt, hogy láthassák III. Károly koronázási menetét szombat délelőtt.

London belvárosa egyértelműen koronázási lázban ég, még ha országosan el is marad a várakozásoktól a koronázási ceremónia iránti lelkesedés. A királyi család rezidenciájának számító Buckingham-palota környékén minden második sarkon brit zászlókkal házaló árusokba botlik az ember.

A történelmi eseményről senki sem szeretne lemaradni. A tavaly júniusi platinajubileumhoz, de még II. Erzsébet temetéséhez képest is feltűnően sokan döntöttek úgy, hogy a Mall mentén töltik az éjszakát – tapasztalta tudósítónk a helyszínen.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Az eltökélt éjszakázók sátrakkal, kempingszékekkel és hálózsákokkal felszerelkezve érkeztek a palotához. A sátrazók között sok volt a nyugdíjas korú, de számos huszonévesekből álló baráti társaság is kiköltözött, sőt voltak családok, akik egészen kis gyerekekkel is kint éjszakáztak.

Péntek délután a kitelepülők főként sátorszomszédjaikkal ismerkedtek, beszélgettek. Mások unalmukban a Buckingham-palotából kihajtó államfői konvojokat vagy éppen a mobilvécéket szállító teherautókat éljenezték, így erősítve hangszálaikat a szombati koronázásra. Azok a sátrazók, akikkel beszédbe elegyedtünk, főként kártyázással, beszélgetéssel, olvasással vagy éppen kvízekkel tervezték elütni az előttük álló 16 órát.

Egy Londonban tanuló amerikai egyetemista lány a partnerével és egy szaktársával már péntek reggel kiköltözött a Mallra, aminek meg is lett a gyümölcse. Mivel korán érkeztek, sikerült a Buckingham-palotához viszonylag közel helyet foglalniuk. Így ők is azon kevés szerencsések közé tartoztak, akik közelről láthatták a királyi család tagjait, akik péntek délután nemes egyszerűséggel kisétáltak a palotából, hogy köszöntsék a várakozó tömeget.

„Majdnem sikerült kezet ráznunk velük” – mesélte nekünk a lány.

„Vilmos herceg nagyon kedves volt. Az előttünk álló családtól megkérdezte, hogy honnan jöttek, hogyan érzik magukat és mit gondolnak a koronázásról. Annyira menő! Az én elnököm soha nem csinálna ilyet”

– mondta az amerikai diák, aki elmondása szerint leginkább szórakoztatóipari kellékként tekint a királyi család tagjaira.

Sharon egyenesen Ausztráliából érkezett a koronázásra – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Sharon egyenesen Ausztráliából érkezett a koronázásra – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

A tetőtől talpig pirosba és nemzeti színekbe öltözött Sharon csütörtökön érkezett meg Ausztráliából. Hat hétre utazott Londonba, úgyhogy nem csupán a koronázás miatt repülte át a fél világot, azonban tudatosan a koronázásra időzítette a látogatást.

„A királyi család egy stabil pontot jelent minden brit életében. Olyan mintha a családtagjaim lennének. Gyerekkorom óta részei az életemnek” – fogalmazott. Bár szombat délelőttre esőt jósolnak a meteorológusok, ez nem szegte kedvét az ausztrál nőnek. „Ha esik, ha fúj, mi itt fogjuk éltetni a királyt” – jelentette ki.

Sharon szerint III. Károlyt nem lehet II. Erzsébethez hasonlítani. Viszont jó hosszú „gyakornoksága” volt trónörökösként, így nem félti őt, és reméli, hogy meg vannak benne is a néhai királynő által képviselt értékek.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Egy hatvan év körüli, nemzeti színű inget és nemzeti színű tarajos sapkát viselő úr Leedsből érkezett péntek reggel. Károly és Diana 1981-as esküvője volt az első nagy királyi esemény, amin kint sátrazott, és azóta minden fontosabb ünnepségen kint volt. Most pedig itt van Károly koronázásán, ami véleménye szerint szép keretbe foglalja az egészet. Arra számít, hogy olyan lesz az éjszaka, mint minden korábbi eseménynél, mondta nekünk.

„Megérkezel egyedül, lesátrazol, megismerkedsz idegenekkel, barátok lesztek néhány órán belül, jól érzitek magatokat, megisztok pár sört, fagyoskodtok egy kicsit hajnalban, aztán reggelre emberek tízezrei, ameddig csak a szem ellát. A légkör elképesztő szokott lenni, és most minden korábbinál jobb lesz.”

Nagyon szereti Károlyt, és sajnálja, hogy a kezdetektől fogva rossz sajtót kapott. 30-40 évvel ezelőtt amiatt piszkálta a sajtó a trónörököst, hogy miért foglalkozik annyit a természettel, aztán lám, most meg mindenki a klímaváltozásról beszél.

Károly természetvédelmi erőfeszítéseit emelte ki a király fő erényeként egy egyetemistákból álló baráti társaság is. Szerintük a királyi család tagjai jó példaképek az egész nemzet számára az általuk képviselt értékek miatt.

A baráti társaság tagjai nagyon izgatottak voltak, hogy szemtanúi lehetnek egy ilyen történelmi események, és már az is nagy élmény volt számukra, hogy együtt éjszakázhatnak emberek ezreivel szerte az Egyesült Királyságból, sőt a világból itt a Buckingham-palotánál.

"Boldog és dicsőséges" – a brit himnusz ötödik sora a Buckingham-palotához vezető Mallt lezáró Admirality Arch homlokzatán – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
"Boldog és dicsőséges" – a brit himnusz ötödik sora a Buckingham-palotához vezető Mallt lezáró Admirality Arch homlokzatán – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

III. Károly koronázási menete magyar idő szerint szombat délelőtt 11:20-kor indul majd a Buckingham-palotától. A menetet 200 katona fogja kísérni, és 35 perc alatt teszik majd meg a palota és a Westminster-apátság közötti 2,3 kilométeres utat. Az apátságban 12:00-kor veszi kezdetét a kétórás koronázási ceremónia, mely során hivatalosan is királlyá koronázzák III. Károlyt. A ceremóniát követően a királyi menet visszatér a Buckingham-palotába, melynek erkélyéről 15:15-kor integet majd a népnek a frissen megkoronázott uralkodó és családja.

A szombati nap eseményeiről a Telex percről percre közvetítésben fog tudósítani, helyszíni bejelentkezésekkel. Kövessék nálunk III. Károly koronázását!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!