Megkoronázták III. Károlyt

2023. május 6. – 10:39

frissítve

Megkoronázták III. Károlyt
Fotó: Chris Jackson / Buckingham Palace / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombaton megkoronázták az anyja halála után már tavaly trónra lépett III. Károly királyt Londonban
  • III. Károly és Kamilla királyné a Buckingham-palotából hintóval vonult át a Westminsteri apátságba. Ujjongó tömeg fogadta őket a szemerkélő, majd jobban rákezdő esőben.
  • Az apátságban a hat nagy részből álló ceremónia keretében III. Károly letette esküjét, felkenték, átvette a koronaékszereket.
  • Magyar idő szerint délután egy órakor (helyi idő szerint délben) III. Károly fejére helyezték Hitvalló Szent Eduárd koronáját.
  • Károly megkoronázása után Kamillát királynévá koronázták egy hasonló, bár leegyszerűsített szertartáson.
  • III. Károly és Kamilla utána visszaérkeztek a Buckingham-palotába, ahonnan az erkélyről integettek ünnepélyesen a királyi család több tagjával együtt a tömegnek.

Ezeket adják ugyanis sorban a kezébe. Köztük van az országalma, két jogar és a koronázási kanál is. Ezekről bővebben itt olvashat.

A felkenés után beleült a trónba, az aranyszínű szupertunikájában.

Fotó: Henry Nicholls, Yui Mok / Reuters Fotó: Henry Nicholls, Yui Mok / Reuters
Fotó: Henry Nicholls, Yui Mok / Reuters

A korábbi koronázásokra visszatekintő képes cikkünkben is megemlékeztünk róla, hogy a tömeg imádja, de a királyi gyerekek gyakran unják a koronázásokat. A képeken Vilmos herceg és Katalin hercegné legkisebb fia, az ötéves Lajos herceg látszik, aki tavaly II. Erzsébet platinajubileumi ünnepségén is ellopta a show-t, és egy ideig pont Károlyt kérték meg, hogy foglalja le kicsit.

Károly leveszi az egyenruhájának egy részét, majd ünnepélyesen beül az 1300-ban készült, azóta összegraffitizett koronázási székbe, ami alá behelyezik Skócia legszentebb ereklyéjét, a scone-i Végzet kövét.

Eközben paravánokkal eltakarják a széket, a canterbury érsek pedig felkeni Károly mellkasát és a kezeit a szent olajjal.

Fotó: Yui Mok, Jonathan Brady / Reuters Fotó: Yui Mok, Jonathan Brady / Reuters
Fotó: Yui Mok, Jonathan Brady / Reuters

Most kórus énekel, majd a canterbury érsek a ceremónia következő lépéseként felkeni Károlyt a jeruzsálemi Olajfák hegyéről származó szent olajjal felkeni Károlyt, akit erre az időre eltakarnak a kamerák elől.

A felkenéskor használt kenőolaj pontos receptje titkos, de azt lehet tudni, hogy narancs-, rózsa-, fahéj-, pézsma- és ámbraolajat tartalmaz. vegánok megnyugodhatnak: a Károly király számára készített olaj nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt.

Egy nő rosszul lett a koronázást kivetítőkön követő tömegben, hordágyon kellett kihozni a Trafalgar-téren keresztül. Látszólag eszméletlen volt. Közben biztonságiak nyomtak ki embereket a Trafalgar-téren, a rendőrök letartóztatással fenyegettek valakit.

A szertartás részeként Rishi Sunak brit kormányfő is felolvasott egy részt a Bibliából, A kolosszeieknek írt levélből.

Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex


Az esőben ázva, néma csöndben figyeli a tömeg a közvetítést a Hyde Parkban.

A második lépésként Károly kezét a Bibliára tete, a canterburyi érsek pedig felolvasta neki az esküt.

A szöveg szerint felesküszik a birodalom védelmére, és ami szerint fenntartja az ország törvényeit és az anglikán egyházat. Újítás, hogy az eskü előtt a canterburyi érsek röviden elismeri Nagy-Britannia felekezeti sokszínűségét, és az eskü szövege külön kötelezte a királyt arra, hogy „olyan környezet kialakítására törekedjen, amelyben minden vallású és meggyőződésű ember szabadon élhet”.

„Én, Károly, Isten színe előtt ünnepélyesen és őszintén vallom, tanúsítom és kijelentem, hogy hűséges protestáns vagyok, és hogy a protestáns trónöröklést biztosító törvények valódi szándéka szerint, a törvény szerint legjobb erőmhöz mérten fenntartom és fenntartatom az említett törvényeket”mondta el a király.

Fotó: Yui Mok / Reuters
Fotó: Yui Mok / Reuters

A szertartás első lépéseként, a ceremónia „elismerésnek” nevezett részében Károly a négy égtáj felé fordult, és ünnepélyesen bemutatták, mint királyt.

A koronázás során többek között a következő ékszerek fognak előkerülni:

  • Országalma: egy aranygömb egy kereszttel a tetején, amely Krisztus uralkodását jelképezi a világ fölött. Az almát a király bal kezébe adják a koronázás után.
  • Jogar kereszttel: az uralkodó földi hatalmát jelképezi. A jogar végén található az 530 karátos Cullinan I, azaz az Afrika Nagy Csillaga gyémánt, amelyet 1905-ben fedeztek fel Dél-Afrikában, és 1907-ben ajándékoztak oda VII. Eduárd brit királynak. Az eredeti nyersgyémántot tartják a világ valaha talált legnagyobb drágakő-minőségű gyémántjának.
  • Jogar galambbal: a bölcsesség és az igazságosság szimbóluma. A jogar végén egy galamb van, amely a Szentlélek megtestesülése.
  • Ampulla: egy aranyból készült sas alakú edény, amelyben a szentelt olajat tartják, amellyel felkenik a királyt és a királynét. Az olajat egyenesen az ampulla csőréből öntik ki a koronázási kanálra.
  • Koronázási kanál: a szentelt olaj felkenésére használják. Ez a legősibb tárgy az ékszerek között, vélhetően a 12. századból származik. Valószínűleg II. Henrik vagy Oroszlánszívű Richárd királynak készíthették.
  • Szent Eduárd koronája: a koronázás pillanatában teszik fel a király fejére a legfontosabb és legértékesebb tárgyat a koronaékszerek közül. 1661-ben készítették II. Károly számára Szent Eduárd eredeti koronájának mintájára, amelyet Cromwell megsemmisített. A korona aranyból készült, és több mint 400 drágakövet tartalmaz.
  • Birodalmi állami Korona, amelyet a király visel utazásai során és hivatalos eseményeken. Ez egy kisebb és könnyebb korona, mint a Szent Eduárd Korona, amelyet 1661-ben készítettek II. Károly számára, de többször átalakították azóta. A korona aranyból készült, és több mint 3000 drágakövet tartalmaz, köztük egy olyat, amely a 10. században élt Hitvalló Eduárd gyűrűjéből származik.
  • Szupertunika: igen, tényleg így hívják azt az aranyozott selyemből készült kétkilós palástot, amit III. Károly fog hordani a koronázás során.

Kamilla királynét III. Károlyhoz hasonlóan felkenik és megkoronázzák a királyné számára fenntartott ékszerekkel.

Fotó: Yui Mok / Reuters
Fotó: Yui Mok / Reuters

Az istentisztelet kezdetén egy fiatal kisfiú odalépett III. Károlyhoz, és a következő szertartásos párbeszéd hangzott el:

„Felség, mint Isten országának gyermekei, a királyok királyának nevében üdvözöljük Önt”.

„Az ő nevében és az ő példája szerint nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak” – válaszolt Károly.

Justin Welby, Canterbury érseke ezután köszöntötte a királyt, majd rövid beszédet mondott.

(Guardian)

Ha már ott van, lőtt egy fotót.

Fotó: Phil Noble / Reuters Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

A zene a 122. zsoltáron alapul, és VII. Edward 1902-es koronázására komponálták, az új verzióban már olyan latin mondat is szerepel, hogy „Éljen Károly, és éljen Kamilla”.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Emberek ezrei nézik a koronázási ceremóniát két óriáskivetítőn a szemerkélő esőben, a Hyde Parkban.

Az államfő és férje is ott van a koronázáson, a Westminsteri apátságban. Kéz kezet fog, szem szemmel találkozik ezen a fotón.

A palást ugyanis eléggé nehezíti a mozgásukat, de megoldották a dolgot. Károly egyik palásthordozója unokája, György herceg, aki Vilmos herceg után a trón várományosa.

Fotó: Andrew Milligan / Getty Images; Kirsty Wigglesworth / AP / Reuters Fotó: Andrew Milligan / Getty Images; Kirsty Wigglesworth / AP / Reuters
Fotó: Andrew Milligan / Getty Images; Kirsty Wigglesworth / AP / Reuters

Amikor a Trafalgar-tér mellett elhaladt a menet, a tömeg egy része a God Save the Kinget énekelte, míg a monarchia ellen tüntetők „Le a monarchiával” felkiáltásokkal üdvözölték a koronázására érkező III. Károly királyt.

Károly és Kamilla még úton vannak, de a vendégek már ott ülnek a Westminsteri apátságban. Hogy ne unatkozzanak, zenéket játszanak le nekik.

Fotó: Gareth Cattermole / Reuters
Fotó: Gareth Cattermole / Reuters

Károly erre az alkalomra 12 új zeneművet rendelt a Brit Nemzetközösség zeneszerzőitől, köztük egy új koronázási himnuszt Lord Andrew Lloyd Webbertől és egy gospelkórus számára írt darabot Debbie Wisemantől. Az új dalok közül hat tisztán zenekari mű, és a mise kezdete előtt szólalnak meg. (Vox)

A királyi család első tagjai, köztük Harry és András herceg is megérkezett az apátságba. Egy hónappal ezelőtt még kérdés volt, hogy Harry és felesége, Meghan Markle ott lesznek-e a koronázáson. Aztán április közepén biztossá vált, hogy Harry végül részt vesz az ünnepségen, Meghan azonban nem: a Telegraph szerint azért, mert négyéves kisfiának születésnapját szeretné ünnepelni kaliforniai otthonukban. Vilmos herceg gyerekei viszont jelen lesznek, sőt, a kis György herceg fogja nagyapja palástját vinni, három másik apróddal együtt.

Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

Fotó: INTERCONTINENTALE / AFP
Fotó: INTERCONTINENTALE / AFP

A tömeg imádja, a gyerekek unják: itt írtuk meg képes cikkünkben, hogyan zajlottak az elmúlt évszázad koronázási ünnepségei. A legutóbbi koronázáson Károly gyerekként még volt, hogy unott arccal nézte, ahogy édesanyja, II. Erzsébet hivatalosan is királynő lesz.

Újítás, hogy Károly és Kamilla nem II. Erzsébet híresen kényelmetlen koronázási hintójában, hanem egy másik, modernebb hintóban fogja megtenni a Westminsteri apátságba vezető utat. Ezt a kocsit az ausztrál állam ajándékozta a néhai királynő uralkodásának hatvanadik évfordulójára.

Károly király és Kamilla királyné a hintóban. Fotó: Clodagh Kilcoyne/ Reuters
Károly király és Kamilla királyné a hintóban. Fotó: Clodagh Kilcoyne/ Reuters

Lionel Richie, Jill Biden és a lánya Finnegan Biden, Nick Cave és Emma Thompson is a meghívottak között – Fotó: Jane Barlow, Gareth Cattermole, Andrew Matthews /AFP Lionel Richie, Jill Biden és a lánya Finnegan Biden, Nick Cave és Emma Thompson is a meghívottak között – Fotó: Jane Barlow, Gareth Cattermole, Andrew Matthews /AFP
Lionel Richie, Jill Biden és a lánya Finnegan Biden, Nick Cave és Emma Thompson is a meghívottak között – Fotó: Jane Barlow, Gareth Cattermole, Andrew Matthews /AFP Lionel Richie, Jill Biden és a lánya Finnegan Biden, Nick Cave és Emma Thompson is a meghívottak között – Fotó: Jane Barlow, Gareth Cattermole, Andrew Matthews /AFP
Lionel Richie, Jill Biden és a lánya Finnegan Biden, Nick Cave és Emma Thompson is a meghívottak között – Fotó: Jane Barlow, Gareth Cattermole, Andrew Matthews /AFP

Egy luxusbárokkal szegélyezett belvárosi utcácskában kivetítőn nézik a közvetítést azok, akiknek nem sikerült bejutniuk a menet útvonalához.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

III. Károly és Kamilla beszállt a hintóba, ami elindult velük a Buckingham-palotából. A cél: Westminsteri apátság. A leendő király mély skarlátvörös köntöst visel, amit korábban nagyapja, VI. György király viselt.

Fotó: Piroschka Van De Wouw / REUTERS
Fotó: Piroschka Van De Wouw / REUTERS

A Sky News videóján lehet megnézni az útvonalat:

Nemzeti színekbe öltözött emberek ezrei töltötték az éjszakát a Buckingham-palotához vezető Mall mentén a brit fővárosban. A palotához már péntek délután özönlöttek az emberek, de nagyon sokan már péntek reggel lesátoroztak itt, hogy láthassák III. Károly koronázási menetét szombat délelőtt.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

London belvárosa egyértelműen koronázási lázban ég, még ha országosan el is marad a várakozásoktól a koronázási ceremónia iránti lelkesedés. A királyi család rezidenciájának számító Buckingham-palota környékén minden második sarkon brit zászlókkal házaló árusokba botlik az ember.

Helyszíni riportunkat a hangulatról itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!