Ezek lesznek a koronaékszerek

2023. május 6. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

A koronázás során többek között a következő ékszerek fognak előkerülni:

  • Országalma: egy aranygömb egy kereszttel a tetején, amely Krisztus uralkodását jelképezi a világ fölött. Az almát a király bal kezébe adják a koronázás után.
  • Jogar kereszttel: az uralkodó földi hatalmát jelképezi. A jogar végén található az 530 karátos Cullinan I, azaz az Afrika Nagy Csillaga gyémánt, amelyet 1905-ben fedeztek fel Dél-Afrikában, és 1907-ben ajándékoztak oda VII. Eduárd brit királynak. Az eredeti nyersgyémántot tartják a világ valaha talált legnagyobb drágakő-minőségű gyémántjának.
  • Jogar galambbal: a bölcsesség és az igazságosság szimbóluma. A jogar végén egy galamb van, amely a Szentlélek megtestesülése.
  • Ampulla: egy aranyból készült sas alakú edény, amelyben a szentelt olajat tartják, amellyel felkenik a királyt és a királynét. Az olajat egyenesen az ampulla csőréből öntik ki a koronázási kanálra.
  • Koronázási kanál: a szentelt olaj felkenésére használják. Ez a legősibb tárgy az ékszerek között, vélhetően a 12. századból származik. Valószínűleg II. Henrik vagy Oroszlánszívű Richárd királynak készíthették.
  • Szent Eduárd koronája: a koronázás pillanatában teszik fel a király fejére a legfontosabb és legértékesebb tárgyat a koronaékszerek közül. 1661-ben készítették II. Károly számára Szent Eduárd eredeti koronájának mintájára, amelyet Cromwell megsemmisített. A korona aranyból készült, és több mint 400 drágakövet tartalmaz.
  • Birodalmi állami Korona, amelyet a király visel utazásai során és hivatalos eseményeken. Ez egy kisebb és könnyebb korona, mint a Szent Eduárd Korona, amelyet 1661-ben készítettek II. Károly számára, de többször átalakították azóta. A korona aranyból készült, és több mint 3000 drágakövet tartalmaz, köztük egy olyat, amely a 10. században élt Hitvalló Eduárd gyűrűjéből származik.
  • Szupertunika: igen, tényleg így hívják azt az aranyozott selyemből készült kétkilós palástot, amit III. Károly fog hordani a koronázás során.

Kamilla királynét III. Károlyhoz hasonlóan felkenik és megkoronázzák a királyné számára fenntartott ékszerekkel.

Fotó: Yui Mok / Reuters
Fotó: Yui Mok / Reuters

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!