Megkoronázták III. Károlyt

2023. május 6. – 10:39

frissítve

Megkoronázták III. Károlyt
Fotó: Chris Jackson / Buckingham Palace / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombaton megkoronázták az anyja halála után már tavaly trónra lépett III. Károly királyt Londonban
  • III. Károly és Kamilla királyné a Buckingham-palotából hintóval vonult át a Westminsteri apátságba. Ujjongó tömeg fogadta őket a szemerkélő, majd jobban rákezdő esőben.
  • Az apátságban a hat nagy részből álló ceremónia keretében III. Károly letette esküjét, felkenték, átvette a koronaékszereket.
  • Magyar idő szerint délután egy órakor (helyi idő szerint délben) III. Károly fejére helyezték Hitvalló Szent Eduárd koronáját.
  • Károly megkoronázása után Kamillát királynévá koronázták egy hasonló, bár leegyszerűsített szertartáson.
  • III. Károly és Kamilla utána visszaérkeztek a Buckingham-palotába, ahonnan az erkélyről integettek ünnepélyesen a királyi család több tagjával együtt a tömegnek.

Metróval utazva értünk el a belvárosba, II. Erzsébet királynő temetéséhez hasonlóan rendőrsorfalak és kordonok állják a tömeg útját.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

A koronázási szertartás egy 1000 éves hagyományt követ. A canterburyi érsek a Szent Eduárd koronát helyezi majd Károly fejére, amit II. Károly 1661-ben készíttetett Hitvalló Eduárd 11. századi koronájának mintájára. Ez mondjuk valószínűleg csak egy legenda – mármint, hogy a korona Eduárdé volt –, amit a westminsteri apátság szerzetesei híreszteltek, hogy bevonzzák a zarándokokat.

Bárhogy is volt, Cromwell polgárháborúját nem élte túl. I. Károly kivégzése után a parlament úgy döntött, hogy beolvasztják a koronázási ékszereket. Amikor leltárba vették, a koronáról csak annyit írtak, hogy „Crowne of gould wyer-worke sett with slight stones, and two little bells”, azaz míves aranydrótból készült korona, apró kövekkel és két kicsi haranggal díszítve.

A II. Károly megrendelésén dolgozó mesterek nagyjából ennyi információból kiindulva rakták össze az elmúlt közel 400 évben használt koronát, ami vasárnap III. Károly fejére is rákerül. Így készült el a napjainkban használt, kétkilós koronaszörny, méghozzá színaranyból, mindenféle drágakövekkel (például akvamarin, zafír, rubin) kirakva. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A Trafalgar téren monarchia-ellenes tüntetők jelentek meg – írja a Guardian.

A lap szerint letartóztatták az egyik legnagyobb köztársaság-párti mozgalom vezetőjét is. Graham Smith-t állítólag egy megafon miatt vette őrizetbe a londoni rendőrség. Elmondásuk szerint „nem tolerálják azt, hogy valaki alá akarja ásni a mai napot”.

A téren helyezkedik el I. Károly király szobra, akit köztársaságpártiak fejeztek le. A helyszínre nagyjából 2-3 ezer fős tömeget várnak a nap folyamán. Helyszíni tudósítónk szerint a tér már délelőtt teljesen megtelt, mindenkit a Hyde Parkba irányítanak.

A tüntetők „Nem az én királyom” és „Isten áldja Virginia Giuffre-t” feliratokat hoztak magukkal, utalva a brit királyi család körül is kitört Metoo-botrányra.

Tüntetők a Trafalgar téren – Fotó: Dömötör Bálint / Telex, Piroschka Van De Wouw / AFP Tüntetők a Trafalgar téren – Fotó: Dömötör Bálint / Telex, Piroschka Van De Wouw / AFP
Tüntetők a Trafalgar téren – Fotó: Dömötör Bálint / Telex, Piroschka Van De Wouw / AFP

A köztársasági elnök is ott van Londonban a koronázáson, el is árulta, milyen ajándékot szán a királyi párnak: túrabakancsokat, amikre III. Károly és Kamilla monograjait gravírozták.

A Buckingham-palotát övező St. James Park és Green Park teljesen megtelt. A csalódott érkezőket a Hyde Park felé irányítják a rendőrök, ahol óriáskivetítőn közvetítik a ceremóniát. Közben egyre jobban esik az eső.

Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

III. Károly a leghosszabb ideig volt a trón várományosa, és senkiből nem lett még ilyen idősen uralkodó a brit történelemben. A 74 éves Károly életét trónörökösként is nyomon követte a világ, a folyamatos figyelem és a róla kialakult kép ellenére azonban így is sokan találgatták, hogy mire lehet tőle számítani királyként.

Ellentétben a 25 évesen trónra került II. Erzsébettel, aki gondosan ügyelt rá, hogy szinte semmilyen ügyben ne lehessen kiismerni a véleményét, Károly számos kérdésben megnyilvánult az elmúlt évtizedek alatt. Egyes visszás kijelentései és ügyei mellett a néhai feleségével, Dianával, és kisebbik fiával, Harryvel való kapcsolata is megtépázta tekintélyét, amit széleskörű jótékonysági tevékenységével és például a környezetvédelem és fenntarthatóság melletti kiállással is próbált ellensúlyozni.

II. Erzsébet és Károly walesi herceg a parlament megnyitóján a londoni parlamentben 2019. október 14-én – Fotó: Tolga Akmen / AFP
II. Erzsébet és Károly walesi herceg a parlament megnyitóján a londoni parlamentben 2019. október 14-én – Fotó: Tolga Akmen / AFP

A brit uralkodó szerepe az alkotmányos monarchiában erősen korlátozott, azonban az ország legfontosabb soft power-forrásaként egyáltalán nem mindegy, hogy a meglévő keretek között hogyan fogja fel pozícióját.

III. Károlyról írt portrénkat ide kattintva tudja elolvasni.

Ezeréves ceremónia, néhány modern elemmel, kicsit kisebb felhajtással – ilyesmire lehet számítani a szombati koronázást illetően. Hetven év után rövidebb körmenettel, kevesebb vendéggel zajlik majd le az ünnepség.

A menetrend röviden a következő:

  • Magyar idő szerint 11 óra 20 perckor indul III. Károly és Kamilla királyné a Westminster-apátságba.
  • A pár nagyjából fél óra alatt érkezik meg a templomba hintón.
  • A koronázás 2-3 órás ceremóniája után a király és királyné visszaindulnak a Buckingham palotába, majd az erkélyről köszöntik a tömeget.
  • Vasárnap koncertek lesznek Windsorban, ahol olyan sztárok fognak fellépni, mint Katy Perry, hétfőn pedig munkaszüneti nap lesz az egész Egyesült Királyságban.

A részletes menetrendről, szertartásról, kellékekről és vendégekről írt cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Két kollégánk is a helyszínről követi az eseményeket, és próbál minél közelebb jutni az emberekhez és a koronázási menethez. Kövesse velünk III. Károly koronázási ceremóniáját!

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!