III. Károly fejére most nem az aranyozott pingponglabdás, hanem a kétkilós koronaszörny kerül

2023. május 6. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

A koronázási szertartás egy 1000 éves hagyományt követ. A canterburyi érsek a Szent Eduárd koronát helyezi majd Károly fejére, amit II. Károly 1661-ben készíttetett Hitvalló Eduárd 11. századi koronájának mintájára. Ez mondjuk valószínűleg csak egy legenda – mármint, hogy a korona Eduárdé volt –, amit a westminsteri apátság szerzetesei híreszteltek, hogy bevonzzák a zarándokokat.

Bárhogy is volt, Cromwell polgárháborúját nem élte túl. I. Károly kivégzése után a parlament úgy döntött, hogy beolvasztják a koronázási ékszereket. Amikor leltárba vették, a koronáról csak annyit írtak, hogy „Crowne of gould wyer-worke sett with slight stones, and two little bells”, azaz míves aranydrótból készült korona, apró kövekkel és két kicsi haranggal díszítve.

A II. Károly megrendelésén dolgozó mesterek nagyjából ennyi információból kiindulva rakták össze az elmúlt közel 400 évben használt koronát, ami vasárnap III. Károly fejére is rákerül. Így készült el a napjainkban használt, kétkilós koronaszörny, méghozzá színaranyból, mindenféle drágakövekkel (például akvamarin, zafír, rubin) kirakva. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!