II. Erzsébet kereket cserélt, válást javasolt és konfettizáporban autózott

Másolás

Vágólapra másolva

96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynő, akire részletes nekrológunkban emlékeztünk. A Buckingham-palota 2022. szeptember 8-án délután jelentette be, hogy II. Erzsébet orvosi felügyelet alá került skóciai birtokán, a Balmorali kastélyban, mert orvosai aggódtak az egészségéért. A bejelentés után odautazott Károly herceg és felesége Kamilla hercegné, valamint a királynő másik három gyermeke, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, illetve unokája Vilmos herceg is. A királynő két nappal korábban a hagyományokkal szakítva nem Londonban, hanem a Balmorali kastélyban nevezte ki az új brit miniszterelnököt, Liz Trusst.

II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó, és az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhetett, miközben uralkodása generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken ívelt át. Uralkodását a platinajubileumi ünnepségek idején tekintettük át Nagyképben.

Fotó: PA / AFP
Fotó: PA / AFP

Az újszülött Erzsébet szülei kezében 1926-ban.

A későbbi II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született, és V. György király másodszülött fiának lányaként kezdetben nem volt igazán közel a brit trónhoz. Ahogy ükanyja, Viktória királynő esetében, róla sem gondolták akkor még, hogy egyszer majd az alkotmányos monarchia egyik legmeghatározóbb uralkodója válik belőle.

Fotó: Central Press / Hulton Archive / Getty Images
Fotó: Central Press / Hulton Archive / Getty Images


Erzsébet ötéves korában egy kerti partin 1931. augusztus 12-én.

V. György 1936-ban meghalt, így pedig legidősebb fia lett a király VIII. Eduárd néven. Hamarosan azonban Erzsébet életében is minden megváltozott, miután nagybátyja egy éven belül lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai nőt. Ezután testvére lépett trónra VI. György néven, az akkor még csak tizenegy éves Erzsébet pedig hirtelen az első helyre került az utódlási sorban.

Innentől kezdve a családban Lilibetnek becézett Erzsébetet tudatosan kezdték felkészíteni a későbbi uralkodásra. Gyerekként tanult meg franciául is, amit később számos nagykövettel és államfővel tartott találkozón tudott kamatoztatni. Szeretett lovagolni és úszni, tizenhárom évesen életmentő versenyt is nyert.

Fotó: Lisa Sheridan / Studio Lisa / Hulton Archive / Getty Images
Fotó: Lisa Sheridan / Studio Lisa / Hulton Archive / Getty Images
Fotó: AFP
Fotó: AFP

Erzsébet és négy évvel fiatalabb húga, Margit hercegnő Windsorban 1940 áprilisában, a későbbi királynő kedvenc kutyáival. A II. világháború alatt készült másik képen pedig Erzsébet hercegnő egy katonai jármű kerekét cseréli ki.

VI. György nem volt hajlandó elhagyni Londont, amit a II. világháborúban bombáztak a németek, de lányait a saját biztonságuk érdekében a család a windsori kastélyba küldte 1940-ben. A háborús éveket lényegében ott töltötték. Erzsébet 1940. október 13-án, 14 évesen tartotta élete első rádióbeszédét, amiben a brit gyerekek bátorságát méltatta.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg az esküvőjük napján 1947. november 20-án a Buckingham-palotában.

Erzsébet 13 éves volt, amikor megismerkedett az akkor 18 éves Fülöppel, későbbi férjével. Harmad-unokatestvérek voltak, az ükszüleik Viktória királynő és Albert herceg voltak. Sokáig nem látták egymást, mert Fülöp belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe, de a II. világháború után egyre többször találkoztak újra, és Fülöp megkérte Erzsébet kezét.

Az esküvőt a Westminster-apátságban tartották, Fülöp utána kapta meg többek között az edinburgh-i hercegi címét is. Az esküvő viszonylag visszafogott volt, mivel az ország még mindig a II. világháború utáni talpra állásra koncentrált.

Fotó: Central Press / AFP
Fotó: Central Press / AFP

Egy későbbi, 1968-as kép Erzsébetről, amin Fülöppel és négy gyerekükkel, valamint az elmaradhatatlan corgikkal látható a windsori kastély területén.

Még Erzsébet trónra lépése előtt megszületett két gyerekük, Károly és Anna. Összesen négy gyerekük született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. Közülük a később több botrányba is keveredő András herceget tartják a királynő kedvencének.

1949 és 1951 között Erzsébet és Fülöp Máltán élt Károllyal és Annával, miután a herceg a földközi-tengeri flottában teljesített szolgálatot. Erzsébet hercegnőnek azonban egyre több nyilvános eseményen kellett képviselnie a királyi családot, miután VI. György egészsége megromlott.

Fotó: Hulton Archive / Getty Images
Fotó: Hulton Archive / Getty Images

II. Erzsébet a megkoronázása után 1953. június 2-án a Westminster-apátságban.

Miután a karácsonyt a királyi családdal töltötték, Erzsébet és Fülöp hivatalos útra indult Ausztráliába és Új-Zélandra, útközben pedig Kenyában is megálltak 1952 februárjában. Ott tudták meg február 6-án, hogy VI. György 56 éves korában meghalt.

25 évesen lett a hatodik brit királynő a történelemben, de a formális koronázását csak a gyászidőszak után, 1953. június 2-án tartották. Ezért van az is, hogy idén február 6-án még nem borultak nemzeti színekbe London utcái, és a platinajubileumi ünnepségek nagyját is a júniusi dátumhoz időzítették.

II. Erzsébetnek a ceremónia előtt kellett gyakorolnia az egyensúlyozást az egyáltalán nem könnyű koronával, de a ruhák súlya is nehezítette a koronázás napját. Az eső ellenére tömegek álltak kíváncsian az út mentén a Buckingham-palota és a Westminster-apátság között. A ceremóniát világszerte közvetítették a rádiók és a korral haladva már a tévék is – csak az Egyesült Királyságban több mint 20 millió ember követte a tévében az ünnepélyes koronázást.

Fotó: Hulton Deutsch / Corbis / Getty Images
Fotó: Hulton Deutsch / Corbis / Getty Images

II. Erzsébet autóval viszi Károly herceget és Anna hercegnőt Windsorban, miközben az út mellől figyelik őket 1957-ben.

Számos, elsőre talán meglepőnek tűnő érdekességet lehet mondani II. Erzsébet életéből. Ezek közé tartozik, hogy a királynő már fiatal kora óta tud vezetni, viszont ő az egyetlen az Egyesült Királyságban, akinek jogosítványra sincs szüksége, hogy autóba üljön – mivel az okmányokat az ő nevében állítják ki és őfelsége útjain ellenőrzik.

Fotó: Bettmann Archive / Getty Images
Fotó: Bettmann Archive / Getty Images

II. Erzsébet egy nagy ernyő alatt ghánai látogatásán 1960. november 15-én.

1953 novemberétől fél éven át II. Erzsébet és fáradhatatlan kísérőjeként Fülöp herceg körbejárta a Brit Nemzetközösséget, akkor először érkezett Ausztráliába és Új-Zélandra egy hivatalban lévő brit uralkodó. A nemzetközösség folyamatosan zsugorodott uralkodása alatt, de a királynő még mindig 15 ország államfője.

1957-ben a Time arról írt, hogy Fülöp herceg is hozzájárult ahhoz, hogy igazi stílusteremtő királyi ikonná változtatták II. Erzsébetet. A sajtóban is megjelent kritikákra válaszul a királynő lépéseket tett, hogy modernizálja saját és a monarchia imázsát, 1957-ben először adták le a tévében is az éves karácsonyi beszédét. Az 1960-as, 70-es évek azonban több, a brit sajtóban felkapott ügy miatt is a királyi családra irányították a figyelmet, a bulvárlapok többek között Margit hercegnő viszonyával voltak tele.

Fotó: Serge Lemoine / Getty Images
Fotó: Serge Lemoine / Getty Images

II. Erzsébet konfettizáporban 1975-ös mexikói látogatása alatt.

A mexikói képen éppen autóban látható, de 1970-ben Ausztráliában járva régi királyi tradícióval szakított, amikor tanácsadója javaslatára besétált a tömeg közelébe, nem pedig csak biztonságos távolból integetett nekik.

1977-ben ünnepelték az ezüstjubileumot, vagyis II. Erzsébet trónra lépésének 25. évfordulóját. II. Erzsébet ekkor megismételte, hogy életét a köz szolgálatának szenteli, és többek között rengeteg utazással emlékezett meg a jubileumról: több mint 90 ezer kilométert utazott a nemzetközösség országai között, járt Fidzsin, Tongán, Új-Zélandon, Ausztráliában, Pápua-Új-Guineában és Kanadában. Nem meglepő, hogy ő utazott a legtöbb országba a brit uralkodók közül, pedig hercegnőként még nem ez volt a helyzet, 20 éves koráig el sem hagyta az Egyesült Királyságot.

Fotó: Anwar Hussein / WireImage / Getty Images
Fotó: Anwar Hussein / WireImage / Getty Images

II. Erzsébet és II. János Pál pápa 1980. október 13-án.

II. Erzsébet az anglikán egyház fejeként találkozott a Vatikánban II. János Pál pápával, aki két évvel később, az ellene elkövetett merénylet után a Buckingham-palotában is meglátogatta a brit uralkodót.

1981-ben egy katonai felvonuláson egy fiatal hat vaktölténnyel lőtt rá a lóháton érkező királynőre, később pedig az is kiderült, hogy egy férfi a királynő elleni merényletet tervezett ugyanabban az évben II. Erzsébet új-zélandi látogatása alatt. 1982-ben pedig egy férfi áthatolt a Buckingham-palota védelmén, és egészen a királynő hálószobájáig sikerült eljutnia (erről itt írtunk bővebben).

Fotó: Georges De Keerle / Getty Images
Fotó: Georges De Keerle / Getty Images

II. Erzsébet és Ronald Reagan amerikai elnök lovagol a windsori kastély kertjében 1982. június 8-án.

Hosszú uralkodása alatt a királynő folyamatosan találkozott a világ egymást váltó vezetőivel, köztük az amerikai elnökökkel. Az sem véletlen, hogy Reagannel pont lóháton látható: gyerekkorától kezdve szerette az állatokat, és különösen a lovaglást. Sokáig évente részt vett az epsomi derbin, és más versenyeken is megtekintette a királyi lovarda lovait. 2013-ban II. Erzsébet lett az első brit uralkodó, akinek a lova, Estimate megnyerte a Royal Ascot verseny legrangosabb díját.

Fotó: Tim Graham Photo Library / Getty Images
Fotó: Tim Graham Photo Library / Getty Images

Károly herceg ad kézcsókot a királynőnek, miután átvette egy lovaspólóverseny díját 1985-ben.

1981-ben azért is szegeződött minden szem újból a királyi családra, mert akkor tartották Károly herceg és lady Diana Spencer esküvőjét. A becslések szerint 74 országban összesen 750 millió ember követte élőben az eseményt, amit az évszázad esküvőjének neveztek akkoriban.

Megszületett az utódlási rendben Károlyt követő Vilmos herceg, majd testvére, Harry herceg. Azonban noha Diana nagyon népszerű volt a közvélemény szemében, a házassága Károllyal és a kapcsolata a királyi családdal kezdettől nehézkes volt.

Fotó: Martin Keene / PA Images / Getty Images
Fotó: Martin Keene / PA Images / Getty Images

II. Erzsébet magyarországi látogatása 1993. május 4-én, a királyi párt Göncz Árpád köztársasági elnök fogadta a Parlamentnél.

Fülöp herceg többször is járt korábban Magyarországon, 1993-ban pedig II. Erzsébettel együtt érkeztek meg Budapestre. A királynő beszédet mondott a parlamentben, majd pedig felkereste az Országos Széchényi Könyvtárat is, ahol egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást is megnéztek Fülöp herceggel. Később Kecskemétre és Bugacra is ellátogattak.

Fotó: Tim Graham / Corbis / Getty Images
Fotó: Tim Graham / Corbis / Getty Images

II. Erzsébet és Margaret Thatcher a volt brit miniszterelnök 70. születésnapján 1995-ben.

A királynő 70 évvel ezelőtti trónra lépésekor még Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke, azóta pedig összesen 14 kormányfő váltotta egymást uralkodása alatt. Thatcher 1979 és 1990 között vezette az országot.

Fotó: Johnny Eggitt / AFP; Thomas Coex / AFP Fotó: Johnny Eggitt / AFP; Thomas Coex / AFP
Fotó: Johnny Eggitt / AFP; Thomas Coex / AFP

A brit lapok címlapján szerepel, hogy a királynő is a válást javasolja/rendeli el Károly hercegnek és Dianának. A második képen pedig II. Erzsébet 1997. szeptember 5-én a Diana halálát gyászolókkal.

Károlyék házassága hamar zátonyra futott, ami megint a bulvárlapok címlapjáról köszönt vissza. Miután a médiában rendszeresen Károly és Diana elhidegüléséről számoltak be, a trónörökös korábbi szerelmével, Camilla Parker-Bowlesszal találkozgatott, a királynő maga is arra sürgette őket 1995 decemberében, hogy váljanak el Dianával. Ez 1996-ban le is zárult.

A következő évben Diana meghalt egy párizsi alagútban történt autóbalesetben, amikor válása után fotósok elől menekült új párjával, Dodi al-Fayeddel. A tragikus halála után az emberek haragja a lesifotósokon kívül a királyi család felé is fordult. A királynő napokig nem nyilatkozott, és kezdetben elzárta a nyilvánosságtól a királyi családot, köztük Vilmost és Harryt is. De végül tanácsadói javaslatára visszatért Londonba a skóciai Balmoralból, ritkán látott tévébeszédet mondott a temetés előtti napon, méltatta a gyászolókat, és engedélyezte, hogy a brit zászlót félárbócra engedjék a Buckingham-palota felett.

Fotó: Anwar Hussein / Getty Images
Fotó: Anwar Hussein / Getty Images

II. Erzsébet hagyományos karácsonyi beszédének felvétele 2001. december 19-én.

A királyi család népszerűségét kikezdték a '90-es évek, az egymást követő botrányok és bulvárcímlapokra kívánkozó ügyek, azonban a 2000-es évek elejére ezeken sikerült túllépniük, és a monarchia népszerű maradt.

1992-ben, uralkodásának 40. évfordulóján még II. Erzsébet is „annus horribilisről” (borzasztó évről) beszélt, miután Károlyékon túl András herceg és felesége, Sarah Ferguson is külön folytatták tovább, Anna hercegnő és férje, Mark Phillips pedig elváltak. Ugyanabban az évben tűz ütött ki a windsori kastélyban, és több mint száz szoba leégett.

Miután pedig közfelháborodást váltott ki, hogy mennyi közpénzből állítják helyre az épületet, II. Erzsébet beleegyezett, hogy adót fizessen a magánbevételei után. Az is a modernizálás része volt, hogy megnyitották a Buckingham-palota egyes részeit a nyilvánosság előtt, és a belépődíjakat is a felújításra használták fel.

Fotó: Sion Touhig / Getty Images
Fotó: Sion Touhig / Getty Images

II. Erzsébet és Fülöp herceg egy aranyhintóban az uralkodás 50. évét, az aranyjubileumot ünneplő felvonuláson 2002. június 4-én.

II. Erzsébet uralkodásának 50. évében is beszélt arról, mennyire fontos a családja támogatása, az ünnepségekre ugyanis árnyékot vetett, hogy elveszítette édesanyját, az anyakirálynőt, és testvérét, Margit hercegnőt. Viktória királynő óta először ünnepelhetett brit uralkodó aranyjubileumot, és II. Erzsébet több mint 64 ezer kilométert utazott a nemzetközösség országaiba, emellett az Egyesült Királyságban is hetven várost keresett fel az évforduló évében.

A brit közvélemény alakulását az is jelezte, hogy a többség már támogatta Károly és Camilla esküvőjét, amire 2005-ben II. Erzsébet is áldását adta. A szertartást azonban nagyobb pompa nélkül tartották meg.

Fotó: James Devaney / FilmMagic / Getty Images
Fotó: James Devaney / FilmMagic / Getty Images

A királyi család a Buckingham-palota erkélyéről tekinti meg a szokásos katonai parádét 2019. június 9-én. A képen nincs rajta Fülöp herceg, aki visszavonult a közfeladatainak ellátásától.

2011-ben aztán újból nagy felhajtással tartottak esküvőt a királyi családban, a Károly után az utódlási sorban következő Vilmos herceg vette el Kate Middletont. Vilmosnak és Katalin hercegnőnek három gyereke született, György, Sarolta és Lajos. György herceg születésével Viktória korszaka óta először van jelen a közvetlen trónörökösök három generációja. II. Erzsébet 2015. szeptember 9-én döntötte meg Viktória korábbi, 63 évet számláló rekordját, és ő lett a leghosszabb ideig trónon ülő brit uralkodó.

2018-ban Harry herceg feleségül vette Meghan Markle fekete, elvált amerikai színésznőt. A párnak két gyereke született, Archie és Lilibet. Azonban úgy döntöttek 2020 elején, hogy szakítanak a brit királyi családdal, és Amerikába költöznek. A családdal való szakításra szerintük azért volt szükségük, mert a sajtó és részben a család is ellenséges volt Meghan Markle-lal, Harry rasszizmust is sejtetett. A kapcsolatuk a feszültségek ellenére nem szakadt meg teljesen a királyi családdal, 2022 április közepén váratlanul II. Erzsébetet is meglátogatták.

Fotó: Jonathan Brady / AFP
Fotó: Jonathan Brady / AFP

II. Erzsébet Fülöp herceg temetésén a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2021. április 17-én.

2021. április 9-én meghalt Fülöp herceg, a nyolc nappal későbbi temetésére a kápolnába csak harminc vendég mehetett be. Bejárták a világot azok a képek, amiken a királynő még egyedül, a többi családtagtól külön ült a Szent György-kápolnában. II. Erzsébet és Fülöp herceg 2020-ban ünnepelték a 73. házassági évfordulójukat, így az övék volt a monarchia történetének leghosszabb házassága.

Fotó: Ben Stansall / AFP
Fotó: Ben Stansall / AFP

Károly herceg felolvassa a királynő beszédét a parlamenti ülésszak megnyitóján 2022. május 10-én. A királynőt a korona jelképezi.

II. Erzsébet egészen az utolsó évekig sűrű napirendet tartott, és megjelent nyilvános eseményeken. Noha többször is elterjedt olyan találgatás, hogy vajon átadja-e a trónt fiának, Károlynak, ez nem történt meg. Azonban a 2022/23-as parlamenti ülésszak kezdetén a mozgásszervi problémákkal küzdő uralkodó helyett Károly mondta el a királynő beszédét.

A ceremónián fontos szerep jut az uralkodónak: nem az ő, hanem az aktuális kormány irománya ugyan, de neki kell felolvasnia azt a beszédet, amely a kormány következő ülésszakra tervezett programját és a bevezetni kívánt új törvényeket mutatja be. 70 évnyi uralkodása alatt II. Erzsébet eddig mindössze kétszer hagyta helyettesre a beszéd elmondását, 1959-ben és 1963-ban. Mindkétszer azért, mert éppen gyereket várt.

Fotó: Victoria Jones / Getty Images
Fotó: Victoria Jones / Getty Images

II. Erzsébet online fogadja a dél-koreai nagykövetet és feleségét a Buckingham-palotában 2021. október 6-án.

2021 októberben egy éjszakát kórházban töltött a királynő, hogy miért, azt szokása szerint nem közölte a Buckingham-palota. Akkor le kellett mondani egy betervezett írországi utat és egyéb programokat is. Februárban jött egy újabb nagyobb ijedség: II. Erzsébet elkapta a Covidot, de végül enyhe tünetekkel átvészelte a betegséget. Utána főként online audienciákat tartott, és virtuálisan vett részt eseményeken.

Ha a 96 év önmagában nem lenne elég magyarázat a királynő egészségének törékenyebbé válására: II. Erzsébet háta mögött kemény időszak volt, amihez még hozzájárult a szexuális ragadozó Jeffrey Epsteinnel barátkozó kedvenc gyereke, András herceg botránya.

Fotó: Andrew Matthews / Wpa / Getty Images
Fotó: Andrew Matthews / Wpa / Getty Images

A királynő a róla elnevezett Elizabeth Line átadásán a Paddington metróállomáson 2022. május 17-én.

Március végén a Westminster-apátságban vett részt egy Fülöp herceg emlékére rendezett misén, ez volt öt hónapja az első nyilvános megjelenése. Utána is számos fontos eseményt kihagyott, de hogy az egészségi problémák tényleg epizodikusak, vagyis nem folyamatosan rossz a helyzet, azt mutatja, hogy II. Erzsébet május közepén viszont mutatkozott azon a nagyszabású lovas rendezvényen, amely egyébként az egyik legkedvesebb programja.

Bottal járt, de ugyanúgy mosolygott, ahogy nem sokkal később meglepetésszerű látogatásakor a Paddington metróállomáson, ahol megtekintette a róla elnevezett új vonalat.

Fotó: Steve Parsons / Wpa / Getty Images
Fotó: Steve Parsons / Wpa / Getty Images

II. Erzsébet az arany- és platinajubileumára készült emléktárgyakkal a windsori kastélyban 2022. február 4-én.

II. Erzsébet gyerekkora óta szereti a kutyákat, különösen a corgikat, és még saját kutyafajtát is útjára indított, amikor egyik corgija és Margit hercegnő egyik daschsundjának keresztezéséből megszületett egy dorgi. Hosszú uralkodása alatt több mint harminc kutyája volt, ráadásul többségük a tizennyolcadik születésnapjára kapott Susan valamilyen leszármazottja volt.

Az elmúlt időszakban minél törékenyebbnek tűnt az egészsége, annál jobban ragaszkodnak hozzá a britek, és sok millióan várták a platinajubileumi ünnepségeket. 70 évvel uralkodása kezdete után II. Erzsébet messze a legnépszerűbb a királyi család tagjai között, a YouGov szerint 75 százaléknak van pozitív véleménye róla.

(Felhasznált főbb források: Royal.uk, BBC, CNN, History, ABC)

Kedvenceink