Elkapta a koronavírust II. Erzsébet királynő

2022. február 20. – 12:59

Elkapta a koronavírust II. Erzsébet királynő
II. Erzsébet királynő audienciát tart február 16-án Windsorban – Fotó: Steve Parsons / WPA Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Pozitív lett II. Erzsébet brit királynő koronavírustesztje, írja a BBC. A királyi udvar vasárnapi közleménye szerint a 95 éves uralkodónak „enyhe, megfázáshoz hasonló tünetei vannak”, de várhatóan a „könnyebb uralkodói feladatait” a következő héten is el fogja tudni végezni Windsorban.

„[A királynő] továbbra is orvosi ellátásban részesül, és követni fogja az összes megfelelő irányelvet”

– áll a palota közleményében.

Nicholas Witchell, a BBC udvari tudósítója szerint biztosra vehető, hogy a királynő teljesen be van oltva, a vakcina mindhárom adagját megkapta. Az első dózist még 2021 januárjában kapta meg az uralkodó.

II. Erzsébet koronavírus-tesztje azután lett pozitív, hogy érintkezett legidősebb fiával, Károly walesi herceggel, aki másfél héttel ezelőtt tesztelt pozitívra. Károly herceg tesztje február 10-én reggel lett pozitív, majd február 14-én felesége, Kamilla hercegné is koronavírusos lett. II. Erzsébet két nappal Károly pozitív tesztje előtt érintkezett a trónörökössel.

A királynő és a cornwalli hercegné először, a walesi herceg már másodjára lett koronavírusos. Károly herceg azóta már fel is épült a betegségből, csütörtökön például húgával, Anna hercegnővel találkozott, másnap pedig díjakat adtak át együtt a St. James palotában.

A BBC értesülései szerint a királynőn kívül több embernek is pozitív lett a tesztje a windsori kastélyban, ahol II. Erzsébet jelenleg tartózkodik.

A királynőt legutóbb október közepén szállították kórházba – azóta is ismeretlen okokból. A kórházi látogatást követően a 95 éves uralkodó több mint három hónapon keresztül nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Február 5-én, trónra lépésének 70. évfordulójának előestéjén jótékonysági szervezetek dolgozóit fogadta sandringhami rezidenciáján, ahol egy ünnepi tortát is felvágott.

A pozitív Covid-tesztről szóló hír két héttel azután érkezett, hogy a királynő február 6-án elérte 70 éves, platina jubileumát a trónon. Ezzel már hét évvel előzi meg a második leghosszabb ideig uralkodó Viktória királynőt, aki 63 évet töltött az Egyesült Királyság trónján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!