Meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje

Legfontosabb

2021. április 9. – 13:09

frissítve

Meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje
A királyi család a Buckingham-palota erkélyén 1970-ben: Sarah Armstrong-Jones, Károly herceg, II. Erzsébet királynő, Eduárd wessexi gróf, Fülöp herceg és Anna hercegnő – Fotó: CENTRAL PRESS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken reggel elhunyt II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburgh-i herceg – idézte a család közleményét a Sky News.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a brit királynő bejelentette szeretett férje, Fülöp edinburgh-i herceg halálát. Ő királyi fensége békében távozott el ma reggel, a windsori kastélyban”

– áll a királyi család hivatalos, Twitteren is közzétett közleményben.

Fülöp herceg február 16-án este került be egy londoni kórházba. A Buckingham-palota a közleményében arról írt, hogy II. Erzsébet királynő 99 éves férje akkor már néhány napja nem érezte jól magát, a szívére panaszkodott. Azonban azt írták, hogy csak elővigyázatosságból kellett bent maradnia. Autóval vitték a kórházhoz, de saját lábán ment be az épületbe. Azt is hangsúlyozták, hogy II. Erzsébet férjének az állapota nincs összefüggésben koronavírus-fertőzéssel. Januárban II. Erzsébet és Fülöp herceg is megkapta a vakcinát.

Fotó: The Royal Family
Fotó: The Royal Family

A királynő a Windsor-kastélyban maradt, ahol Fülöppel együtt a lehető legkevesebb személyzet társaságában, elszigetelve éltek a koronavírus-járvány elmúlt hónapjai alatt. A karácsonyt is csak szűk, nem a megszokott nagy családi körben ünnepelték.

A BBC arról írt, hogy Fülöp herceg az elmúlt években többször is kórházba került, 2011-ben szívkoszorúér-műtétet hajtottak végre rajta. 2019 karácsonya előtt is kórházban kezelték, de amikor legutóbb nyilvánosan megjelent, akkor úgy tűnt, jól érzi magát.

Fülöp herceget végül március közepén engedték haza a kórházból, ezt megelőzően szívgyógyászati beavatkozást hajtottak végre rajta, amihez átszállították egy másik klinikára. Azt akkor nem közölték, hogy pontosan milyen kardiológiai kezelést végeztek rajta.

Gyümölcsösdobozban menekítették ki Görögországból

A később II. Erzsébet férjeként ismertté vált Fülöpnek nem volt szokványos a gyerekkora. I. Konsztantinosz görög király unokaöccseként, egy ebédlőasztalon született Korfu szigetén 1921-ben. Másfél éves korában azonban családjának menekülnie kellett: megdöntötték a görög monarchiát, nagybátyjának le kellett mondania, apját, András görög és dán herceget pedig kiutasították az országból.

A másik oldali rokonság révén a brit királyi család segített nekik elszökni. Egy brit cirkáló legénységének kellett titokban kimenekítenie Fülöpöt és a családját, ehhez a tengerészek egy régi gyümölcsösdobozból csináltak neki kiságyat az útra. A család a következő éveket európai rokonok között ingázva vészelte át, miközben a kontinens lassan megindult a második világháborúhoz vezető úton.

Fülöp görög herceg, balról a második fiú, iskolatársaival a St. Cloud-beli MacJannet amerikai iskolában 1929 körül – Fotó: Picture Post/Hulton Archive/Getty Images
Fülöp görög herceg, balról a második fiú, iskolatársaival a St. Cloud-beli MacJannet amerikai iskolában 1929 körül – Fotó: Picture Post/Hulton Archive/Getty Images

Szülei 1930-ban elváltak, ezután Fülöpöt Angliába küldték, ahol anyai nagyanyja és nagybátyja, Lord Mountbatten vette a szárnyai alá. Több bentlakásos iskolába küldték Angliában, Németországban és Skóciában. Mountbatten Fülöp néven lett honosított brit állampolgár és alattvaló, miközben görög és dán hercegi címéről lemondott.

Hat évvel II. Erzsébet megkoronázása előtt házasodtak össze

Fülöp 18 éves korában ismerkedett meg az akkor 13 éves Erzsébettel, aki három évvel korábban lett trónörökös. Harmad-unokatestvérek voltak, az ük-ükszüleik Viktória királynő és Albert herceg voltak. Sokáig nem találkoztak újra, mert Fülöp belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe, több hadihajón is szolgált a Földközi-tengeren, az Indiai-, valamint a Csendes-óceánon a világháború alatt. Számos csatában vett részt, többször is kitüntették. 21 évesen már főhadnagy volt.

A világháború után is a flotta kötelékében maradt, de közben egyre többször találkozott Erzsébettel, akinek hamarosan megkérte a kezét. Az ortodox keresztényként megkeresztelt Fülöp áttért az anglikán vallásra, és 1947. november 20-án tartották az esküvőjüket a Westminster-apátságban. Fülöp az esküvő után kapta többek között az edinburgh-i hercegi címét is.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp, Edinburgh hercege az esküvőt követő fotózáson 1947-ben – Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images
II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp, Edinburgh hercege az esküvőt követő fotózáson 1947-ben – Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images
A királyi család Windsorban, a Frogmore házban 1965. április 21-én. A képen sorban Károly walesi herceg, Anna hercegnő, Fülöp, Edinburgh hercege, András yorki herceg és Erzsébet királynő a karjában Eduárd wessexi gróffal – Fotó: STRINGER / CENTRAL PRESS / AFP
A királyi család Windsorban, a Frogmore házban 1965. április 21-én. A képen sorban Károly walesi herceg, Anna hercegnő, Fülöp, Edinburgh hercege, András yorki herceg és Erzsébet királynő a karjában Eduárd wessexi gróffal – Fotó: STRINGER / CENTRAL PRESS / AFP

Ez azonban azon nem változtatott azon, hogy Erzsébet hercegnő férjeként is a haditengerészetben szolgált tovább, egészen 1951-ig aktív állományban maradt, és a korvettkapitányi rangig jutott. Még II. Erzsébet megkoronázása előtt megszületett két gyerekük, Károly és Anna. Összesen négy gyerekük született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

VI. György királynak utolsó éveiben már több egészségügyi problémája is volt, és Fülöpnek 1951 után egyre több kötelező nyilvános szereplésen kellett részt vennie Erzsébet mellett. Éppen akkor is egy hivatalos úton voltak Kenyában 1952 áprilisában, amikor megtudták, hogy VI. György meghalt. A hírt Fülöp herceg mondta el Erzsébetnek. 26 évesen lett királynő, de a formális koronázását csak 1953. június 2-án tartották.

Szinte mindig ott volt a királynő mellett

1953 novemberétől fél éven át II. Erzsébet és Fülöp herceg körbejárta a Brit Nemzetközösséget, akkor először érkezett Ausztráliába és Új-Zélandra egy hivatalban lévő brit uralkodó. Fülöp innentől II. Erzsébet fáradhatatlan kísérője lett, aki élete nagy részét a királynő árnyékában élte, de azért időnként sikerült kilépnie belőle.

Házasságuk kezdeti éveiben a jó kiállásúnak tartott Fülöp herceg kifejezetten népszerű volt, 1957-ben pedig a Time arról írt, hogy ő is hozzájárult ahhoz, hogy igazi stílusteremtő királyi ikonná változtatták II. Erzsébetet.

Fülöp herceg évente több száz nyilvános rendezvényen és eseményen vett részt 1952 és 2017 között. Legtöbbször a királynő kísérőjeként volt jelen, és természetesen nem az ő, hanem II. Erzsébet dolga volt, hogy az országot és a királyi családot érintő legfontosabb beszédeket megtartsa. Ettől függetlenül Fülöp herceg így is több ezer beszédet mondott maga is különböző rendezvényeken, és több száz jótékonysági szervezet mellett szólalt fel az évtizedek alatt.

A királyi pár látogatása Bonnban 1978. május 22-én – Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
A királyi pár látogatása Bonnban 1978. május 22-én – Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Nagyrészt pozíciójával járó feladatokat kellett ellátnia, de azért jutott ideje másra is. Gyakran lovaspólózott, kerékpáros-pólózott, fogatversenyen hivatalosan is képviselte Nagy-Britanniát, és festeni is szeretett. 1981 és 1996 között a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnöke volt, és létrehozott egy nemzetközi kitüntetést is, amivel a közösségi szolgálatra készülő fiatalokat segítik a világ országaiban.

Többször is beszélt azonban arról, hogy nehezen találta meg a helyét a királyi család teendői mellett, és végig érezte a kötöttségeket és elvárásokat magával szemben. „Nem akartam a WWF elnöke lenni, de megkértek rá, hogy vállaljam el. Őszintén szólva sokkal szívesebben maradtam volna a haditengerészetben” – mondta egy 1992-es interjúban. 2011-ben is arról beszélt, hogy kicsit kevesebb rohangálásra, kevesebb felkészülésre vágyik, és kevesebbszer akar arra gondolni, hogy mondania kell valamit.

Magyarországot egyszer a sörhassal kötötte össze

Ez arra is utalhatott, hogy Fülöp herceg az évtizedek során rendszeres elszólásairól és nyers stílusáról legalább annyira ismert lett, mint jótékonysági tevékenységéről. A különböző diplomáciai eseményeken tett, általa sokszor viccesnek szánt megjegyzései miatt vádolták már rasszizmussal és szexizmussal is, és az elhíresült kijelentésekről számos gyűjtés is készült.

Magyarországhoz is kötődik ilyen, 1993-ban ugyanis Budapesten járva egy brit turistának megjegyezte: „Maga nem régóta lehet itt, nincs sörhasa.” Egy másik alkalommal, 1997-ben Helmut Kohl német kancellárt az Adolf Hitler által viselt tisztséggel (Reichskanzler), birodalmi kancellárként szólította meg. „Látom, már aludni készül” – szólt oda a brit királyi párt hagyományos viseletben köszöntő nigériai elnöknek 2003-ban.

A királyi pár hivatalos látogatása Magyarországon 1993. május 4-én. Középen Göncz Árpád köztársasági elnök – Fotó: Martin Keene / PA Images/ Getty Images
A királyi pár hivatalos látogatása Magyarországon 1993. május 4-én. Középen Göncz Árpád köztársasági elnök – Fotó: Martin Keene / PA Images/ Getty Images

Kijelentette, hogy a brit nők nem tudnak főzni, Ausztráliában egy őslakos előadóművésztől egyszer megkérdezte, hogy „még mindig dárdákkal dobálják-e egymást”, egy űrről álmodozó 13 éves fiúnak 2001-ben odaszólt, hogy „túl kövér vagy ahhoz, hogy űrhajós legyél”, 2009-ben pedig egy divattervezőnek jegyezte meg a Buckingham-palotában, hogy a szakállát nem igazán sikerült megdizájnolnia. A fotósoknak kijutott tőle, többször is ingerülten szólt oda nekik, hogy csinálják már meg a képet.

2019 januárjában a Buckingham-palotának azután kellett magyarázkodnia, hogy Fülöp herceg karambolozott, az autója az oldalára fordult. A 97 éves herceg nem sérült meg, de a másik autó két utasát kórházba kellett szállítani, később Fülöp külön elnézést kért levélben egyiküktől, akinek eltört a csuklója a balesetben. A Buckingham-palota bejelentette, hogy az eset után Fülöp herceg önként visszaadta a jogosítványát, és nem ül többé a volán mögé.

Az utóbbi évtizedben több egészségügyi problémával is kezelték

Ezek az esetek azonban nem vetették vissza lényegesen a népszerűségét az évek során, az utóbbi években is a brit királyi család legkedveltebb tagjai közé tartozott. A YouGov felmérése szerint február közepén Fülöp hercegről 49 százaléknak volt pozitív, 28 százaléknak negatív véleménye, amivel a királyi család ötödik legnépszerűbb és hatodik legismertebb tagja volt.

A dohányzásról még akkor szokott le, amikor összeházasodtak II. Erzsébettel, és a haditengerészeti évek után a rendszeres sporttal is próbálta megőrizni fizikumát. Sokan aggódtak azonban érte, amikor 2011-ben szívkoszorúér-műtéten esett át, és azóta is többször kórházba került. 2012-ben húgyhólyagfertőzéssel kezelték, nem tudott részt venni a gyémántjubileumi ünnepségeken sem, míg egy évvel később hasi műtétet végeztek rajta. 2016-ban orvosai tanácsára újabb hivatalos rendezvényeket kellett kihagynia, mielőtt 2017-ben vissza is vonult a nyilvános szereplésektől.

Fülöp herceg 2017. augusztus 2-án, 96 éves korában nyugdíjba vonult. Az edinburgh-i herceg részt vett a királyi tengerészgyalogosok felvonulásán a Buckingham-palotában. 1952-ben trónra lépése óta ez volt az utolsó, 22 219. önálló nyilvános szereplése – Fotó: HANNAH MCKAY / POOL / AFP
Fülöp herceg 2017. augusztus 2-án, 96 éves korában nyugdíjba vonult. Az edinburgh-i herceg részt vett a királyi tengerészgyalogosok felvonulásán a Buckingham-palotában. 1952-ben trónra lépése óta ez volt az utolsó, 22 219. önálló nyilvános szereplése – Fotó: HANNAH MCKAY / POOL / AFP

2018 áprilisában egy csípőműtétje volt, de kilenc nap után kiengedték a kórházból, és egy hónappal később már segítség nélkül tudott járni, amikor részt vett Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén. Február előtt legutóbb 2019 decemberében került kórházba, a közlemény szerint elővigyázatosságból kellett egy korábban is kezelt betegség miatt négy éjszakát bent töltenie, de karácsonyra hazaengedték.

A koronavírus-járvány miatti lezárások alatt visszahúzódva éltek II. Erzsébettel a Windsor-kastélyban. Júliusban zárt körben vettek részt unokájuk, Beatrix hercegnő esküvőjén.

Még abban a hónapban Fülöp herceg több mint egy éve első nyilvános szereplésén közel hetven év után átadta a The Rifles nevű brit gyalogsági ezred tiszteletbeli ezredesi címét Kamilla cornwalli hercegnőnek. Károly herceg felesége egy másik, különálló eseményen kapta meg a címet.

II. Erzsébettel novemberben ünnepelték a 73. házassági évfordulójukat, az erről kiadott közös fotón éppen egy üdvözlőkártyát nyitottak ki, amit Vilmos herceg gyerekei készítettek dédszüleiknek – nyolc unokájuk, tíz dédunokájuk van. Fülöp herceg és II. Erzsébet ezzel történelmet is írt, az övék volt a monarchia történetének leghosszabb házassága.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!