Kórházról kórházra szállítják a közel 100 éves Fülöp herceget

2021. március 05. – 14:56

frissítve

Kórházról kórházra szállítják a közel 100 éves Fülöp herceget
Jobbulást kívánó üzenet Fülöp hercegnek a kórház kerítésén február 21-én – Fotó: Ben Stanshall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavitték pénteken a közel 100 éves Fülöp edinburghi herceget a legnagyobb londoni szívgyógyászati klinikáról a magánkórházba, ahová először beszállították.

A Buckingham-palota pénteki közleménye szerint II. Erzsébet királynő 100. életévében járó férjén a Szent Bertalan nevét viselő kórházban – St. Bartholomew's Hospital – a héten sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre. A brit királyi család londoni hivatalának rövid tájékoztatása szerint Fülöpöt pénteken visszavitték a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba, ahol várhatóan még napokig folytatódik kezelése.

Az edinburghi herceg, aki júniusban ünnepli 100. születésnapját, már 17 napja van kórházban.

Fülöpöt február 16-án vitték a windsori rezidenciáról a királyi család magas rangú tagjait rendszeresen kezelő King Edward VII londoni magánkórházba az akkori hivatalos tájékoztatásban közelebbről nem részletezett fertőzés és egy már régebb óta fennálló szívprobléma miatt.

Innen hétfőn átvitték a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által működtetett Szent Bertalan Kórházba azzal a céllal, hogy a fertőzés mellett a herceg szívproblémáját is megvizsgálják. A kardiológiai beavatkozást szerdán hajtották végre, és a Buckingham-palota pénteki közleménye szerint Fülöpöt ismét a VII. Eduárd kórházban kezelik.

A palota továbbra sem közölte, hogy a közkeletűen csak Barts néven emlegetett Szent Bertalan Kórházban pontosan milyen kardiológiai kezelést végeztek el a hercegen, és azt sem ismertette, hogy a szívprobléma mellett Fülöpnek milyen jellegű fertőzéses megbetegedése van.

Udvari illetékesek már a herceg kórházi kezelésének elején hangsúlyozták, hogy Fülöpöt nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni.

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját, és 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján – január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

A londoni City pénzügyi központjában működő, csaknem 900 éve alapított Barts Európa legnagyobb szívgyógyászati klinikája.

Fülöp herceg – aki 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől – az elmúlt években több más alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!