Rosszul lett Fülöp herceg, elővigyázatosságból kórházba szállították

2021. február 17. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kórházba szállították Fülöp edinburghi herceget, írja a Sky a Buckingham-palota bejelentésének alapján.

A 99 éves herceget „óvintézkedésből vitték kórházba”, miután rosszul érezte magát. A palota szóvivője szerint Fülöp herceg a kórházban marad pár napig megfigyelésre. A Buckingham-palota szerda délután azt közölte, hogy a herceg elővigyázatosságból feküdt be előző este a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba. Azt nem részletezték, hogy milyen panaszai vannak, írja az MTI.

A Sky egyik forrása szerint Fülöp herceg rosszullétének nincs köze a koronavírushoz, a herceg ráadásul korábban megkapta az oltást is. A BBC rádió által idézett udvari források azt mondták, hogy a herceget Windsorból nem mentővel, hanem autóval szállították kórházba, ahová az érkezés után a saját lábán ment be, és jó hangulatban van. Azt is kiemelték, hogy Fülöp herceget nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni.

Fülöp herceg legutóbb 2019 karácsonya előtt töltött négy napot ugyanabban a kórházban, ahol most is kezelik. Annak idején csak annyit árultak el, hogy a herceg egy régebb óta fennálló egészségi gond miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelés és kezelés céljából. 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába szállítani, ahol szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála. A panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

Az edinburghi herceg 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános programokra, csak jeles családi eseményeken vesz részt. Valószínűleg Fülöp jelenlegi kórházi tartózkodásának okáról sem lesz részletes hivatalos beszámoló, mivel az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról. A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 éves korában meghalt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját – és férje január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!