A bulvárlapok rasszizmusa üldözte el Harryt és Meghant a királyi családból

2021. március 9. – 06:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jócskán van még muníció abban az interjúban, amelyet Harry herceg és felesége, Meghan Markle adott Oprah Winfrey-nek, részletesen elmesélve, miért hagyták el a brit királyi családot, lemondva minden rangjukról és az azokkal járó kötelezettségekről.

A bulvárlapok által teremtett mérgező légkör és félelem – ezt jelölte meg a családból való távozásuk legfőbb okaként a trónörökös Károly herceg kisebbik fia – írta a BBC.

A kétórás, hétfőn megjelent interjú súlyos feszültségeket mutat be, a CNN generációnként egyszer látható válságként írta le a helyzetet. Meghan Markle a királyi család fojtogató légköre miatti öngyilkossági gondolatairól beszélt, férje pedig arról, hogy a család egy részét aggasztotta, milyen bőrszínű lesz az afroamerikai származású Markle-től születendő utód.

Harry kijelentette: elsősorban a rasszizmus miatt hagyták el az Egyesült Királyságot – és telepedtek le előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban.

A brit kormányfő, Boris Johnson nem kommentálta az interjúban elhangzottakat, közölve, hogy mindig a legnagyobb tisztelettel tekint a királynőre és arra az országot egyesítő szerepre, amelyet II. Erzsébet visel.

Nyilatkozott viszont az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szóvivője. Jen Psaki méltatta azt a bátorságot, amellyel a királyi családot elhagyó pár beszélt nehézségeikről.

Harry szerint a családban állandó a rettegés attól, milyen a viszonyuk a sajtóval. Ez egy generációk óta létező csapdahelyzet, amely Harry szerint bátyját, Vilmos herceget és apját, Károly herceg is érinti.

Harry édesanyja Diana hercegnő tragikus sorsa is kísértette a párt, a családból való távozásukban az is szerepet játszott, hogy Harry attól tartott, feleségével is megtörténhet ugyanaz. Attól félt, hogy Meghan ugyanannak az erőnek, a sajtó mindent ellenőrizni akaró hozzáállásának lesz halálos áldozata.

Ezt a félelmet erősítette az is, amikor a Mail on Sunday nyilvánosságra hozta Meghan apjának írt leveleit. (A magánszféra megsértéséért indított pert a lap a múlt hónapban elvesztette.)

Az interjú meghatározó része szólt a királyi család és a sajtó viszonyáról, illetve arról, hogy a család mennyire nem igyekezett megvédeni Harryt és feleségét a sajtótól. Arról is beszélt, hogy Idén januárban egy közeli barátja, akinek jó médiakapcsolatai vannak, figyelmeztette, hogy ha elhagyják a családot, a sajtó megsemmisíti őket. Ezzel a veszéllyel szemben Harry nem érezte, hogy a család megvédené, támogatná őt és feleségét.

Az interjúban emellett elmondták, hogy

  • a hivatalos esküvői ceremónia előtt három nappal összeházasodtak;
  • második gyermeküket nyárra várják, kislány lesz;
  • Harryvel nem beszél apja és a család az anyagi támogatást is megvonta tavaly év végén, így Harry egyedül anyai örökségére támaszkodhatott, ami nélkül talán nem is lett volna lehetősége, hogy szakítson a családdal.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!